Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00161 – 00165)

Доштампано 20 јула 2014.
Први пут публиковано, некако у исто време, прошлог лета на веб сајту „My Opera“, који је променио делатност и намену…Желећи да на једном месту буду и ти бројеви билтена, које је „усисала“ околност и одлука руководства споменуте фирме, ми овде прештампавамо тај део, стицајем околности сачуваних билтена, како би на једном месту, била Архива билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНА. На ово подсећам због посетилаца ове интернет локације, који посећују „Салаш СЕВЕРАЦА“ први пут, тек ових врелих дана јула месеца 2014. Приметили смо благи пораст посете ове локације током јула месеца, када се не публикује уобичајени и редовни билтен – због ферија, претпостављајући да је то – необичан парадокс – баш због тих садржаја билтена које доштампавамо, који можда више нису актуелни на први поглед, али само на први поглед. Шта су ови билтени и какав је њихов стварно домет – то нека цене други, нека квалификују као и неку врсту „лутања“, или како им је драго. „Заветине“ само остављају „траг“ у космосу, видљив не само за регион (Србију, Балкан), већ и много даље и више. Подсетићу: Тамо где је започело публиковање билтена ( на сајту „My Opera“) обавезно су публиковане и фотографије – откривајући једно сасвим другачије лице Србије; те фотографије су нестале неповратно, тј. неке су сачуване у сећањима посетилаца те локације, међу којима је било и особа из Русије, Индије, Канаде итд. Доштампавајући те старе, прошлогодишње билтене, годину дана доцније, ми настављамо са том традицијом публиковања фотографија – пре свега фотографа И. Шишмана, али и других сарадника „Заветина“ које нам се допадну… – Ур.

=====================

Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), виноград моје покојне мајке, знак препознавања
Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), виноград моје покојне мајке, знак препознавања

(00161)
*
(ЉУДИ МЕСЕЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ) Избор из поезије најревноснијих сарадника „ЗАВЕТИНА“
У сусрет предстојећем Спасовдану 2013. – Бела Тукадруз, Александар Лукић, Зоран М. Мандић, Радивој Шајтинац, Мирослав Тодоровић, Душан Стојковић, Ђорђе Николић, Мирослав Б. Душанић
и др….
Бела Тукадруз
КУШАЊЕ АПСОЛУТНОГ
ПЕСНИКА У ПУСТИЊИ
Дух ме је одвео у пустињу да ме ђаво куша.
Историја се понавља, понавља.
И постивши петнаест година,
напослетку огладнех..
Приступи ми ђаволова кћер (куртизана)
и рече : Ако си апсолутни песник,
реци да ове књиге силне које си написао хлебови
постану. ….
Видети више: http://novinebuducnosti.wordpress.com/%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%B8%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%98%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8%D1%85-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0/

*
(ЗАВЕТИНЕПресс) Девет сарадника издало Шарића

… НАГОДБА ЂИВАНОВИЋА
КРАЈЕМ јануара Никола Ђивановић, власник „Београд филма“, нагодио се са Тужилаштвом да у замену за казну од три године затвора призна да је продајом пет београдских биоскопа, заједно са сарадницима, оштетио ту компанију и буџет Србије. Од Ђивановића је одузета имовинска корист прибављена извршењем кривичног дела од 202.117.006 динара. Нагодбом је обавезан да оштећеним малим акционарима на име имовинско-правног захтева исплати 40.510.016 динара.
Према речима Миљка Радисављевића, тужиоца за организовани криминал, склапањем споразума са 15 окривљених у још два предмета који се воде због неовлашћене производње и промета опојних дрога, односно злоупотребе службеног положаја, готово у целости су решени ти предмети, јер је преостао још по један окривљени који се није споразумео са Тужилаштвом.
– Највећи број споразума у овој години закључен је због извршења кривичног дела неовлашћена производња и промет опојних дрога, чак 15, затим против шест извршилаца кривичног дела злоупотреба службеног положаја, троје због неовлашћене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја и по један за кривично дело примање мита, односно тешко убиство – истиче за „Новости“ први човек Тужилаштва. – Распон казни за која су закључени споразуми креће се од једне године и девет месеци до 15 година.
Радисављевић наводи да је од укупног броја споразума склопљених у овој години чак десет склопљено у кривичним поступцима који су покренути по новом Законику о кривичном поступку …
…. Видети више: http://misljenovac.wordpress.com/2013/06/11/devet-saradnika-izdalo-sarica/

*
(ПРОТИВОТРОВ) ЗА ПИСЦЕ НИСУ ОСТАЛЕ НИ МРВИЦЕ / СКД

… ПО мишљењу Министарства културе и информисања, манифестације Српског књижевног друштва – Међународна књижевна колонија, размена са Хрватским друштвом писаца, као и књижевна награда „Биљана Јовановић“ – нису достојне да буду подржане ни једним јединим динаром! Српском књижевном друштву су одбијени сви пројетки из области књижевних манифестација и награда, док је Удружење књижевника Србије по истом основу добило два милиона динара, иако оба удружења имају једнак статус репрезентативних удружења у култури. Каква је ту логика на делу? Ово се истиче у саопштењу Управног одбора СКД поводом резултата конкурса Министарства културе за суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва у 2013.
Уз подсећање да је Министарство до сада учествовало у финансирању свих поменутих активности у писму се наводи: „Покушај да се, скраћивањем средстава, онемогући размена СКД и Хрватског друштва писаца није само одраз незнања и аутистичког менталитета оних који су такву одлуку донели, већ и директан напад на државну политику културне и сваке друге сарадње у региону“.
УО указује и да су „Књижевном магазину“, који објављује СКД драстично умањена средства, чак 4,3 пута мање у односу на претходну годину, а оштећени су и други часописи. „Посебно је скандалозно да је члан комисије Срба Игњатовић доделио сам себи средства за часопис који уређује – Савременик плус“.
Видети више: http://zavetine.wordpress.com/2013/06/11/za-pisce-nisu-ostale-ni-mrvice-skd/

*
(ЉУДИ МЕСЕЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ) МЕРА БОГДАНА ПОПОВИЋА
ПУНИХ пет деценија Богдан А. Поповић (1936) је ревносни поуздани и одмерени тумач и пратилац савремене српске поезије. Нема значајнијег песничког имена нити ваљане збирке, која је прошла мимо његовог пера вођеног високим критеријумима и објективношћу, ретком у пословима ове врсте. Серији изузетно значајних књига, критика и есеја, ових дана придодао је још једну, „Спорења“, у издању београдске „Просвете“….
КОНАЧНЕ ВЕРЗИЈЕ* ДА ли бисте о неким књигама данас писали другачије, него пре три, четири деценије?
– Неке текстове које сам писао пре три или четири деценије, а у новије време их сврставам у књиге, према потреби редигујем, проширујем или скраћујем, прерађујем. Настојим, притом, да новим интервенцијама у тексту не доведем у питање одрживост првобитног, посредно или непосредно изреченог и, чини ми се, утемељеног суда о делу или опусу о којима је реч. Тако поступам држећи се уверења да ни критичари не могу бити лишени права на „коначне верзије“….
Видети више: http://novinebuducnosti.wordpress.com/%D0%BF%D0%BC/mera-bogdana-popovica/
*
(Званична страница Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра II
Official page of His Royal Highness Crown Prince Alexander II Karadjordjevic ) Краљевски Савет за предузетништво

Краљевски Савет за предузетништво покренут је прошле недеље а „Меморандум о разумевању” је потписан од стране оснивача вечерас на Краљевском Двору. Савет је осмишљен како би омогућио бољу координацију и сарадњу између водећих организација које се баве развијањем предузетништва и иновација у Србији.
Ослањајући се на стручност и знање својих оснивача, Савет ће функционисати под окриљем Краљевског Двора и под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра II.
The Royal Council for Entrepreneurship was launched last week following a Memorandum of Understanding signed by its founding members tonight and the reception at The Royal Palace. The Council has been created to enable better coordination and collaboration between the leading organizations that are active in the development of entrepreneurialism and innovation in Serbia.
Relying on the expertise and aggregate knowledge and experience of its founders, the Council will operate under the aegis of the Royal Palace with His Royal Highness Crown Prince Alexander II acting as its Patron…
Видети више: Оснивање Краљевског савета за предузетништво (5 фотографија) : https://www.facebook.com/NJ.K.V.Prestolonaslednik.Aleksandar?hc_location=stream

*
(Званична страница Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра II Official page of His Royal Highness Crown Prince Alexander II Karadjordjevic ) Биографија Престолонаследника

….Да би Наследник престола био рођен на југословенском тлу, британска влада је, по инструкцијама председника владе Винстона Черчила, прогласила хотелски апартман број 212 југословенском територијом. Крштење Престолонаследника извршио је у Вестминстерској опатији Његова Светост Патријарх Гаврило, а кумови су били Краљ Џорџ VI и његова ћерка, тадашња Принцеза Елизабета, сада Њено Величанство Краљица Елизабета II.
По завршетку рата, комунистички режим који је узурпирао власт у Београду незаконито је спречио Краља Петра II да се врати у своју домовину. Њ.К.В. Краљ Петар није никада абдицирао. Године 1947. комунистичка власт је одузела држављанство и конфисковала имовину Краљевској Породици. Краљ и Краљица живели су у изгнанству у више земаља (САД, Француска, Италија и Енглеска).
Њ.К.В. Престолонаследник Александар II школовао се у Мари Жозеу (Марие-Јосé), Швајцарска, Ле Розеју (Ле Росеy), Швајцарска, Војној академији Калвер (Цулвер Милитарy Ацадемy), Индијана, САД, Гордонстон (Гордонстоун Сцхоол), Шкотска, и Милфилду (Миллфиелд), Енглеска. Потом је ступио у Краљевску војну академију Велике Британије. Од 1966. године, као официр британске војске у којој је напредовао до чина капетана, служио је у 16./5. пуку Краљевских Копљаника на Блиском Истоку, у Италији и Западној Немачкој. Пошто је напустио војну службу 1972. године, Престолонаследник Александар II, који говори неколико језика, посветио се међународној пословној каријери….
Видети више: https://www.facebook.com/NJ.K.V.Prestolonaslednik.Aleksandar/info

*
(КРАЉЕВСКИ ДОМ СРБИЈЕ) Младе српске компаније се такмичиле за инвестицију на Краљевском Двору

Млади српски предузетници презентовали су своје идеје и предузећа европском водећем и најуспешнијем “сеед” инвеститору –“Seedcamp” на Краљевском Двору 5. априла 2013. године и такмичити се за инвестицију. Ова истакнута манифестација је организована од стране СЕЕ ИЦТ у партнерству са Фондацијом Престолонаследника Александра за образовање.
Презентацијама су присуствовали Њ. К. В. Престолонаследник Александар, Њ. К. В. Принцеза Катарина, ћерка краљевског пара Г-ђа Алисон Ендруз, Њ. Е. Г-дин Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Србији, Карлос Едуардо Еспинал партнер из Сеедцамп-а и многи успешни предузетници и инвеститори из Србије и иностранства.
Сеедцамп догађај је велики корак за нашу заједницу и подстаћи ће развој локалне стартап сцене и, надамо се, довести до придруживања локалних предузећа у Сеедцамп заједницу и сјајну мрежу коју имају широм света.
Сеедцамп инвестира у око 20 стартап програма годишње. Осим финансирања, одабрани стартапови добијају на 3 месеца коришћење канцеларија у Гугловом кампусу у Лондону, као и 150 000 € вредне услуге у њиховом Спонзорском пакету, неколико сати недељно са Сеедцамп тимом, едукацију и четворонедељни менторски програм у Сједињеним Америчким Државама.
Технолошко предузетништво је облик руководјења бизниса заснован на процесу препознавање технолошки интензивних пословних могућности са високим потенцијалом, улагања времена и знања и управљања брзим растом.
У Србији се још увек развија, мада већ постоје компаније које су ни од чега креирали млади ентузијасти и који су сада лидери у својим браншама, као што су Норудес, А51 и Преловац Медиа.
Један од циљева Фондације Престолонаследника Александра за образовање је побољшање могућности за предузентништво у Србији. Након веома успешног Стартап Викенда, који је окупио преко 150 стартап ентузијаста и који је углавном био фокусиран на привлачење нових младих предузетника, Краљевски Двор је сада домаћин онима који већ увелико раде на сопственим предузетничким искуствима. “Нећемо стати све док сви у Србији не буду имали посао или компанију”, казе Њ.К.В. Престолонаследник Александар. “Време је да се сви ујединимо и и остваримо то! Ја, лично, позивам све инвеститоре широм света да дођу у Србију и увере се у уносне прилике и брилијантне умове које имамо”. ….

Видети више: http://royalfamily.org/?165,sr_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D1%83-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%94%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%83

*
(Пројекат Сазвежђе З) (Сајтови „Заветина“ уз подршку GOOGLa ) Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ

Јединствено Сазвежђе од стотинак сајтова,
блогова и других интернет локација
уз подршку WordPressa, Googla, My Opere.

КАПИЈА
Сaзвежђа З

ЛЕПО И НОВО?

Капија. – Да бисте могли да идете даље, да идете уопште, покушајте да прођете кроз ову необичну капију. Јер, у Другу, непознату, потиснуту и скоро придављену Србију, или свој завичај, једино тако можете стићи. Дакле, пођите, покушајте да прођете!…
Видети више: http://70simbolisz.blogspot.com/2013/06/blog-post_11.html

*
(Пројекат Сазвежђе З) (Сајтови „Заветина“ уз подршку GOOGLa ) ТРАНСФУЗИЈА / Владимир Јагличић

Нема границе, нема мере
да мери простор међ људима.
Испод снолике атмосфере
неба, земља се пробудила.

На земљи рат је, неко неком
отвара вене, кожу с кошћу:
прелази стално међу метком,
ретко осмехом и радошћу.

Натопила је земљу крв
и засејала младе кости
да се разрасте црни грм
обезљуђене будућности….
Видети више: http://70simbolisz.blogspot.com/2013/06/blog-post_7001.html

*
(Пројекат Сазвежђе З) (Сајтови „Заветина“ уз подршку GOOGLa ) Напомена Управника Пројекта Сазвежђе З:

И мерење у априлу, и мерење посећености почетком јуна 2013, поред сталног раста, показује и на једну чињеницу: наиме, уз двадесетак Веб сајтова уз подршку GOOGLа, где су иначе смештене читаве библиотеке и неколико електронских часописа „Заветина“ нема податка о посећености. Јер GOOGL не допушта бројаче као на блоговима. Колико стварно износи посета тих сајтова? Да ли се бројка може изводити на основу примљених писама? Некако, баш ти сајтови који садрже занимљиву грађу и подстицаје, мале архиве, као да су остали по страни, у неком слепом куту, изван пажње? Подсећам да ти сајтови постоје већ више од пет година…Покретањем ове локације, та неправда се исправља. …
Видети више: http://70simbolisz.blogspot.com/2013/06/blog-post_7757.html

===
(00162)

Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), женетрга
Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), женетрга

(УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА) Традиција и поезија / Бела Тукадруз
Песма из романа „Ујкин дом“ (Београд, 1997)

Све ставити на тапет – традицију, себе, свет.
Журбу и оклевање, баре и брзавице.
Апсорбовати неке ствари, може уметник.
Од спокојства су боље трзавице.
Народни дух и језик за правог писца
значе што и брус, тоцило за косу, нож.
Фолклор је зденац из кога пијем,
из кога извире питка вода, још и још.
Књижевни критичари немају апотекарске
теразије: они мере онако од ока.
Малих људи у успону књижевни отров
делује јаче од гнојења, стрептокока.
Књижевници и фарисеји подижу јазове
у душама: наврћући воду на свој млин.
Лекције о поезији – лекције варошких уча –
гуше, ко воњ карабита, ко плин….
Видети више: http://umetnostmahagonija.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

*
(ХОМЕР) МАГИЧНЕ ФОРМУЛЕ ТРАНСТРЕМЕРОВИХ ПОЕТСКИХ ПУТОВАЊА / Душан Стојковић

(Томас Транстремер: Сабране песме. Превео са шведског Мома Димић.Нолит, Београд, 2003)
Мома Димић нас је даривао Сабраним песмама једног од највећих шведских и светских песника Томаса Транстремера. Главни наш информатор и преводилац када је о шведској књижевности реч, Димић је још 1991. године објавио књигу преведених Транстремерових песама –Формуле путовања (КОВ, Вршац), а 1998. у књизи 5 шведских песника(Културни центар Београда – Београд, Bo&Spa – Stockholm) представља га “мини-збирком” одабраних стихова, уз Хари Мартинсона, Артура Лундквиста, Гунара Екелефа и Катарину Фростенсон. (….)

….Осмотримо позицију коју у песмама заузима песнички субјекат. Песников поглед се – као поглед Бога – не спушта одозго. Он се находи свуда у исти мах; и у ономе што гледа. Основни “модел” овог песништва је: поглед о поглед.
Транстремер је, у једном свом поетичком тексту из 1975. године, забележио: “Сваки писац поседује извесне битне мотиве којима се неодољиво враћа.” И он сам их има, и они се могу пописати. Нама се, међутим, важнијим чини да још једном подвучемо његово онеобичено поетско кретање навише / дубоко(“Шубертијана”), истичући овај пут његов метафизички набој. Несумњива је дубина, она од које нас хвата метафизичка језа, Транстремерова песништва. Може ли је ублажити Шубертова музика?
Видети више: http://pudinadolina.wordpress.com/2011/10/06/%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%80-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

*

(СЕВЕРЦИ) Из БЕЛЕЖНИЦЕ (Беле Тукадруза)

….Размишљам о дужини погребне поворке на
погребу прерано погинулог Жике Стеве
Коврцала („Од цркве до гробља у Поточићу!“,
каже мати.) То значи да је на погреб дошло
цело село.
Једва су свог јединца ти сироти људи успели да
одгаје, а да погине на друму тако глупо одмах по
завршетку основне школе.
Сачувај, Боже!
Зашто Бог узима јединце и оне који нису ни
започели живот?
Бача. Осећа вредност речи а неке –
наглашавајући – понавља и по четири пута.
Прича ми о неочекиваној посети свога другог
(ванбрачног сина), о одласку у скупштину
СФРЈ.
„Нек на земљу серу свиње а не паметни људи!“
Оде, пребацујући ми што га не посетим.
„Имали бисмо ми, куме, о чему да причамо!“
Рече ми да треба да слушам старије.
Није дуго остао, више ме је угњавио, него што
је био оран да приповеда. Па ипак, врло је
сликовито описао ноћно путовање локалним,
возом, атмосферу у купеу, до свањивања – од
Пожаревца до Мале Крсне….
Видети више: http://severci.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

*
(СВЕТИОНИК) СУПСИДИЈАРИЈЕ / Миодраг Мркић

…. СУПСИДИЈАРНО КЊИЖЕВНО ПРАВО
(одломци)

….Лукић је, заиста, нека врста издавачког подвижника!Толике године опстати као издавач – без помоћи државе (било које), без помоћи донатора, богатих филантропа, практично без ичије помоћи – да ли је могуће? Ако је некога издавача у Србији свет требало да помогне, то су биле Заветине, то је био Лукић. То што је Лукић урадио и објавио, као издавач, током четврт века не раде ни већа издавачка предузећа!
Књиге које сам написао о Мирославу Лукићу немају драж и шарм ударних супсидарија; ја те књиге сматрам неузорним. У књигама и часописима, које је објавио јединствени Мирослав Лукић – супсидарије – споредни делови, имају неки неодољиви шарм оскудице и мере која надокнађује оскудицу.
Можда је вакат – празна страна – у часописима и књигама са заштитним знаком Заветина – највише платио данак оскудици? ….
Видети више: http://zavetinesvetionik.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

*
(ЦЈЕЛОМУДРИЈА) Две песме В. Јагличића

Присег

Видим ли прут над водама
како ми маше зањихан,
дође ми клећи низ друме,
и прошапнути, прекосан:
моја је душа одана,
издати више не уме.

Шљиваци брегом поспали,
међ вама цркве зидати
у зраку, сан је обредни.
Ви сте уз мене остали
и ја вас не смем издати

макар сасечен последњи.
Видети више: http://cjelomudrija.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

*
(Библиотеке ЗАВЕТИНА) Много питања: Миодраг Павловић (1928 – )


Да ли су Бог и анђели и судбина Делу песника Миодрага Павловића наменили будућност примерену његовим антрополошким досезањима?
Шта ће остати од онога што су о Павловићевој поезији писали Михиз, З. Гавриловић, А. Шољан, З. Мишић, П. Палавестра, М. Данојлић, Ј. Христић, С. Леовац, З. Глушчевић, Иван В. Лалић, М. Комненић, Љ. Симовић, П. Зорић, Ј. Лукић, Д. Ређеп, А. Петров, Саша Хаџи Танчић, Д. Потић, В. Урошевић, Е. Клетников, Н. Милошевић, Ч. Мирковић, Љ. Шоп, Б. Џонсон, В. Михајловић, С. Игњатовић, З. Костић, Р. Кордић, Ч. Ђорђевић, Богдан А. Поповић, Злата Коцић и други?
Да ли су критичари или песници као критичари били ближе суштинским истраживањима опуса овог песника?
Да ли је овај песник, као есејист, довољно утицао на есјисте истинске духовности?…

….. Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2013/06/1928.html

*
(ФЕЊЕР ДИОГЕНА ИЗ СИОПЕ) Грчка свеска / Мирослав Тодоровић

УЗАЛУДНИ ПОСЛОВИ
За М. Цвијетића

НА асталу испред таверне Талас у
Скала Фурки
Стоји фењер

Мотрим пламичак светли
У фењеру чујем куца срце малечко
Над пучином светлост распрскава

Прилази стари Грк и вели
Узми овај фењер
Ја сам се тражећи човека уморио
Ново време не треба узалудне послове
Зато сам таверну отворио

Гледам Грка старог
Лечка збуњен
Али доиста беше то
Из Синопе Диоген

Настави ти да тражиш човека
И тражи га све док пишеш песме …

Видети више: http://fabrikamaslacakla.blogspot.com/

*
(ПРАВОСЛАВНИ ЦЕНТАР) ПАТРИЈАРХ ГАВРИЛО (ДОЖИЋ)

Објављено у 06.06.2013.
Овај јерарх Српске Цркве, који је рођен на oДоње Мораче био је и један од посланика црногорске скупштине који су новембра 1918. однели одлуку Црногораца о уједињењу са Србијом. И у томе можемо видети оданост православном јединству овог човека Цркве, који је претпостављао народно јединство локалној нарцисоидности, сујетној особини којом се одликују данашње генерације Срба. Знао је патријарх Гаврило да онај «ко неће брата за брата, он ће туђина за господара».

Непокорност и одвратност према злу и неправди, патријарх Гаврило показао је и приликом потписивања Тројног пакта који су представници Краљевине Југославије потписали са нацистима уочи Другог светског рата. У обарању овог пакта, патријарх Гаврило је уложио велики напор и није се заустављао на простим теоријским саопштењима. Он је, поводом пакта, говорио кнезу Павлу:

Црква ово не може примити… у тројном пакту ми видимо опасност поробљавања… све наше традиције су у опасности и наша национална осећања увређена… Србин неће да буде роб. Под вођством својих свештеника Срби су се борили против Турака и основали своју државу, па и данас, када смо поново у опасности, опет Црква хоће и мора да поведе борбу.

Наравно, Хитлер и његови нису могли опростити патријарху Гаврилу овако одлучан став. Њима су били потребни сервилни Срби, они који су без националног идентитета и самопоштовања. Први корак у расрбљивању Срба било је бомбардовање Народне библиотеке у Београду ….
Видети више: http://youtu.be/3XzetE_X018

*
(ПРАВОСЛАВНИ ЦЕНТАР) Аудио доказ – Тито је Черчилов син (Отац Тадеј).

Објављено у 31.05.2013.
Отац Тадеј говори чији је син тзв. Јосип Броз познатији као Тито.

1948. године док је био у манастиру Горњак Отац Тадеј је испитивао, исповедао једног ђавоиманог човека (запоседнутог злим духовима, после рата) и имао је директан приступ демону који је био у њему, и чији је задатак био да прати људе и записује све, и Отац га је питао да му каже ко је Тито, демон је рекао да не зна и да мора да пита преко осталих демона, онога демона који је пратио Тита…
Видети више: http://youtu.be/MgWvuYTNVts

*
(ЗАВЕТИНЕ) СЕДАМ СТРАНА Пројекат Сазвежђе З

Пројекат Сазвежђе З започео је пре неколико година, далеко од очију најшире јавности. Нема мистерије. Иза Пројекта Сазвежђа З стоје библиотеке, енергија, часописи, друкчија и непозната Србија, покушај стварања књижевног не „архипелага“ већ медија, преко потребног и српској култури и литератури и стварању мостова према другима, различитом, свету, нама самима.
Овде може да се провири кроз многобројне прозоре Сазвежђа Заветине, а на коју ћете се страну, после тога запутити, ваша је ствар. …
Видети више: https://sites.google.com/site/zavetine1/sedam-strana

===
(00163)

Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), фотограф "Заветина" Иван Шишман, 18. јул 2014.
Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), фотограф „Заветина“ Иван Шишман, 18. јул 2014.

(Едиција ЦАРСКИ РЕЗ) (Поезија Балкана) Дани / Јоргос Сеферис

Одломци
1932

29. фебруар, два сата ујутру

Велика ћутња саткана од угљена, пера над папиром и ветра. У дубини душе сам једноставан човек, сељак.
Поподне сам шетао по великом парку у суседству; ниско сунце и зимска туга. Док сам корачао, осећао самкрв своје мајке у венама. Зена светица са безгранич-ном снагом љубави. Волела је без оних саосећајнихузлета који све кваре. Рекао бих како је њена љубав из земље расла и помоћу корења се одржавала. Никад не беше надземаљска. Када сам се вратио из Француске, рекла је: ,,Сада да отпустиш роба свога, Господе…“27 Сећам је се оног јутра у Пиреју; рекла је то тако једноставно, тако искрено, па сам често размишљао да нас је због тога напустила следеће године. Не могу никад да је замислим у неком салону; увек се појављује или на обали мора или међу виновом лозом и дрвећем…
Видети више: https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/poezija-balkana/jorgosseferisdani
https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/

*
(ЗАПИС 62) Одломак из првог романа Бела Тукадруза

… .ОБЛАЦИ, гле, машу издалека складно, облаци кудравоцрни,
лила, румени – у боји. Јужни ветар запљусну ненадано мирисом
обалу реке којом идем. Земљастим успоном Јелењске стене, козе
брстећ се пењу. Маглено подне дише лено ко успавано дете. Звонко и
болно у даљини, као вече нујна, васкрсава заборављена мелодија стара,
весела разигрна, као бурјан бујан. Слушам мелодију, чији су звуци
разумљиви подједнако небу и земљи, људима , змијама, и птицама, од
које расту биљке, мелодију која се просула у гомили људских речи,
проклетих, неразумљивих и мртвих, као кофа пуна обојене воде у којој
су молери испрали своје четке. Препознајем: то је једна источњачка
мелодија, коју сам, можда, чуо два пута у животу преко радија.
Пригушен звук ове егзотичне мелодије чудно и лепо одјекује у мени,
као поглед са Кеопсове пирамиде, као тугованка фелаха усред палми,
завејаних: не пустињским песком, већ светлошћу тропског поподнева….
Видети више: http://osnivaczavetina.blogspot.com/

*
(ЗАПИС 11) Поезија је заживјела у мени / ЉИЉАНА ВУЈИЋ ТОМЉАНОВИЋ

… Поезија, то сам ја (ми); то је мелодија душе изоловане од простора и времена, односно од тренутка прве и шокантне спознаје смрти; да нас тјеши, да нам шапће, да нам пјевуши, чекајући тренутак објаве властите природе, склоне другим, сличним душама; а преко оних, који захваљујући нечем необјашњивом (таленту?), брже и лакше схвате одакле долазе, зашто су овдје, и куда иду…..
Видети више: http://edicijazavetine.blogspot.com/2013/06/blog-post_14.html

*
(Пројекат САЗВЕЖЂЕ З) Смешна илустрација дабра / Милан С. Косовић

Откривам не баш пријатну перспективу
Наша душа у модерном времену
И шта то беше поштанска марка
Блискост са светом барског биља

Појавили су се тлоцрти, обриси
А даброви не иду у школу
Станишта које није било лако одгонетнути
Као темељи неког срушеног храма
Чини се да се озбиљно тресу од тектонских поремећаја
Или утисак вара да се кошава ухвати веслом …
Видети више: http://70simbolisz.blogspot.com/2013/06/blog-post_14.html

*
(ИМАТИ И НЕМАТИ) МИСИЈА „ЗАВЕТИНА“ / Бела Тукадруз

Све има своју цену! Издавање часописа није исто што и природа ждребета. Нису потребне коцке шећера. Потребно је нешто друго…Часописе “Заветина” не издржава држава….
Подршка часописима Заветина долазила је, зачудо, од оног света коме су се окретали, у своје време, издавачи Српског књижевног гласника. «Истина и лаж су супротности. Достојанство и модерност не иду руку под руку. Као ни политика. Баш због тога, уреднички напори М. Лукића, а посебно његова критичарска делатност, рад на превредновању у српској књижевности, представљају изванредну и посебну “грађу” за изучавање примењене етике и морала у нашој уметничкој књижевности друге половине 20. века, као и почетка 21. века…..“ (Миодраг Мркић, већ наведени рад, стр. 32) ….
Видети више: http://mezijainfo.wordpress.com/2013/06/14/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

*
(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) МАРИЈА МИЛОШЕВИЋ НИЈЕ ДОШЛА НА ПРОМОЦИЈУ МАЈЧИНЕ КЊИГЕ

БЕОГРАД – Промоција нове књиге Мирјане Марковић, супруге покојног председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића, “Дестиеррада & Импердисда ИИИ”(“Прогнана и неизгубљена”), протекла је данас у знаку расправе новинара с организаторима због недоласка најављене ћерке брачног пара Милошевић, Марије Милошевић. Власник издавачке куће Трећи миленијум, која је издала књигу, Хаџи Драган Антић рекао је да не …
Видети више: http://m950.wordpress.com/2013/06/14/marija-milosevic-nije-dosla-na-promociju-majcine-knjige-kultura-novosti-rs/

*
(Mrki Drki ) Отварање Стадиона ФК Басарац-Полет „МЕЂА“, Мишљеновац
Објављено у 30.10.2012.
Немонтирани снимак Отварања Стадиона и Свлачионице Мишљеновац 29.09.2012.ФК Басарац-Полет(V) 6:5 Стадон „МЕЂА“
Видети више: http://youtu.be/8MpoqxlQeFI

*
(TheGegi66 ) Снежана Бабић на свадби у Мустапићу – стари ВХС снимак
Објављено у 09.08.2012.
by TheGegi66
Види више: http://youtu.be/CAw6FQTTq7U

*
(Kragujkolor ) Свадба у Трнави, трећи део
(Пева З. Брунцлик)
Отпремљено 26.08.2010..
Опис није доступан.
Из најпопуларнијих коментара:
…није ово србија него него дугогодишњи рад у иностранству али свака част треба умети и новац да бациш …
….Служио сам ЈНА у Београду , кад је свадба иде цјели београд таман да Савацентар гори музика је на првом мјесту нисам видио да људи троше толико новаца на музику као у србији, пјева се и у Босни и у Славонији свугдје гдје допире народна ал као у србији на свадби нигдје нема….
Видети више: http://youtu.be/RkzSdUSmZks

*
(ПРОТИВОТРОВ) НИСАМ НИЧИЈИ АДВОКАТ / Срба Игњатовић

Нисам адвокат Министарства култире Србије, као што је и за све изјаве о раду комисије која се бавила књижевном периодиком, манифестацијама и наградама превасходно овлашћен њен предедник, колега Тиодор Росић. Надам се, свеједно, да ми се неће замерити што се оглашавам поводом написа у поштованим „Вечерњим новостима“, чији је повод саопштење Српског књижевног друштва (Београд). ..
Видети више: http://zavetine.wordpress.com/2013/06/14/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%B8%D0%B3%D1%9A%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

*
(ЗАПИС 23) Конкурс за песме и приче о завичају
Фондација Радост
расписује
први књижевни
Конкурс
за песме и приче о завичају …
Видети више: http://mladisuzovci.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

===

Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), црква мишљеновачка
Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), црква мишљеновачка

(00164)

*
(ЗАПИС 5) (Владимир Јагличић. Људи и уметници Друге Српске Ренесансе) Silentium! * / Фјодор Тјутчев
препев Љубомир Симовић

***

Ма како био задњи час
Тежак, несхватљив за све нас,
Кад смрт је надвијена, ….
Видети више: http://zavetineviki.blogspot.com/2013/06/silentium.html

*
(ЗАПИС 5) (Владимир Јагличић. Људи и уметници Друге Српске Ренесансе)
Песник златних, најсунчанијих, нити – Сергеј од свиле / Владимир Јагличић
ПОДНОШЉИВИЈИ СВЕТ

….Сусрет с поезијом Сергеја Шелковога је сусрет са језичком, мисаоном и сликовном пунотом. Читалац његових песама остаје у утиску да овај песник уме прецизно отиснути у реч оно што је видео и чуо, тражећи тачност у изразу и слици. Мисаони закључци донети на основу те тачности постижу дубину песничке остварености….
Видети више: http://zavetineviki.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

*
(Едиција ЦАРСКИ РЕЗ) Бумбари на малини, на тополи грлице / Сергеј од свиле

Из књиге Сергеј Шелковиј:ДАНАС:песме- – Харков, „Мајдан“, 2013. Препев Владимир Јагличић

**
Бумбари на малини, на тополи грлице.
Стара изба цмољаво згрби се.
Зелено двориште, унедоглед.
Сред лободе, лопуха. папрати,
нек, Оче, мене безбожног, испрати
плави твој поглед.

У крају где је незнан мучена, повредива,
нисам век читав био на вечерама и обедима –…
па дај им днес…
Научио сам друкчије законе да послушам,
па за чим тако вапи од искони ми душа,
а цвате ту кроз врес?….
Видети више: https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/ruska-poezija/bumbarinamalininatopoligrlicesergejodsvile

*
(Противотров) Неизмерно ћутање жутог ивањског цвећа на падини брега… / Б. Т. Из Кубанске бележнице
Несаницу је послао анђео и она је мерило. То су лестве којима си се успео, вазнео – само бескрајним несаницама и још бескрајнијим нестрпљењем…
Све сам изгубио и све ће ми бити враћено хиљадоструко.
Старост је дошла, и сећања су дошла.
Кревет је пун сабласти и опсена.
Не успомене, не снатрења, не опсене плоти.
Не речи – неречено је речитије! …
Видети више: http://zavetine.wordpress.com/2013/06/19/%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%9B%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B3-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%9B/

*
(ЗАПИС 1) ((Симболи и сигнали Заветина.Галерија Ивана Лукића)) МИЗЕРИЈА ОДРАЗА (реакција на новинску вест) Шајтинац

У њој
Ако се небо,а морало је,кад тад,
И огледало,није се ни слутило,ни примећивало
Мутни се отвор надимао
Посебно кад су загледани над њим
Били сами ,бегласни ,приведени
Што навиком ,што безвољношћу опстанка
Понављајућом преваром које су обвнављале боје
Ход,хор и осмех другачије васпитаних бића
Давно скрушених,давно учлањених

Зато овде и није битно шта имитирајућа
Чистоћа,провидност и испаривост
Чине у прогутанном,безгланом признању…
Видети више: http://simbolzavetina.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

*
(ПИСМА) Вапај часописа „Људи говоре“ (Торонто)

Драги претплатници часописа ”Људи говоре”,
У настојању да одржимо часопис ”Људи говоре” Скупштина часописа ”Људи говоре”, на својој последњој седници, одржаној 19. маја 2013. године, донела је одлуку да се клуб и часопис придруже Српској националној академији која има хуманитарни број и своју зграду па би сви донатори часописа били ослобођени плаћања таксе за износ којим донирају часопис….
Видети више: http://70653dotcom.wordpress.com/2013/06/18/%D0%B2%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%98-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0-%D1%99%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5/

*

(Сунчани спектар) ЦРЊАК тј. ФИЈАСКО…

Српска просвета је пала на малој матури! Испитне комбинације које се чувају као највеће благо у сефовима, под будним оком камера и надзором полиције доспеле су у јавност. Задаци су проваљени – толико о ефикасности најстрожег система заштите из којег „нема шансе” да исцуре тестови.
Не зна се ко је крив за незапамћени скандал у овдашњем образовању због којег је Републичка комисија за спровођење завршног испита и уписа у средње школе одлучила да врати више од 70.000 осмака кућама и одложи полагање теста из математике. Уместо министра просвете који је требало да извуче једну од три комбинације за тест на Првом програму РТС-а појавио се његов помоћник Зоран Костић и саопштио да је матура „проваљена”. …
Видети више: http://trgovcisvetloscu.wordpress.com/%D1%86%D1%80%D1%9A%D0%B0%D0%BA-%D1%82%D1%98-%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE/
*
(Едиција ЦАРСКИ РЕЗ) ДВА ЈЕДИНСТВА:Изабране песме / Фјодор Тјутчев
(препев В. Јагличић….)
Фјодор Иванович Тјутчев (1803-1873) — руски поета и публици-ста. Песник дубоко тајанствених стихијних заноса душе и продуховљене саосећајне страдалничке мисли, устремљене у бескрајност свемира. Он узнемирено сазнаје брзу пролазност и варљивост свега земаљског, упор-но савлађује противречност живота, у свакодневном назире вечно. Због тога принципијално не учествује у књижевној сујети и тврдо верује у мисију љубави, која сједињава људе и народе. Изворни текстови су узе-ти из целокупног издања поезије: Ф. И. Тготчев. Полное собрание сти-хотворении. Ленинград: Советскии писателБ, 1987. Већи део превода обшвљује се први пут. Преводи 3. Коцић прештампани су из књиге: Ф. Тјутчев. Песме. Београд: Време књиге, 1994….
Видети више: https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/ruska-poezija/dvajedinstvaizabranepesmefjodortjutcev

*
(ПРОТИВОТРОВ) Шта се ово дешава / Добрило Ненадић

Unresolved!
Unknown!
Две енглеске речи. Прва значи нерешен, друга непознат. То су њихова основна значења, барем према енглеско српском и српско енглеском речнику који се може наћи на интернету. Нисам ни лингвиста ни преводилац да бих се упуштао у финесе. Мени је ово довољно тајанствено па дакле и инспиративно.
Да ми мој комшија, геодетски инжењер из Ариља, Бранко Бане Бошковић није направио и поставио сајт http://www.dobrilonenadic.com и да није додао и детаљну статистику о посетама сајту, која је само мени доступна, ове две енглеске речи ме ни на који начин не би дотицале.
На крају сваког месечног извештаја стоји табела са четири колоне Hits, Files, KBites, и наравно Country то јесте земља из које потичу радозналци који су посетили и разгледали мој сајт.
У тој колони на почетку као далеко најзаступљенија земља са половином свих употребљених KBytes јесте управо некаква Unresolved/Unknown, непозната територија, тера инкогнита. Следе по опадајућем редоследу употрбљеног времена за претрагу сајта US Commercial, Network а затим државе са називима на енглеском.

Видети више: http://zavetine.wordpress.com/2013/06/18/%D1%88%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%9B/

*
(ЗАВЕТИНЕ YouToube ) У то време губио сам се у хоризонту…

Ивањско гробље: лето 2012. На гробу нашег заједничког пријатеља раданског пок. „Тише“ (Светислава) (Из циклуса : Из ПСЕЋЕГ ЖИВОТА АМ; 01)
Омаж Анрију Мишоу и нашим мртвим пријатељима…
Видети више: http://youtu.be/BUtk5E9mPfg

===

Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), Звижд
Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), Звижд

(00165)
*
(ЗАВЕТИНЕPress) ЗАВЕТИНЕ+, напокон нулти број

ПОЈАВИО СЕ КОНАЧНО НУЛТИ БРОЈ НОВИНА СРПСКЕ РЕНЕСАНСЕ
ЗАВЕТИНЕ +

Већ дуже времена „Заветине“ најављују појаву једног књижевног часописа, који би истовремено био и следбеник свих (временом и кризом) угашених часописа „Заветина“ („Уметности махагонија“, „Заветина“, „Дрво живота“, „Трећа Србија“, „Оркестар СУЗ“…), али и „Српског књижевног гласника“ (пре свега, у општој духовној оријентацији и начину финансирања!). Тај НУЛТИ БРОЈ се појавио, управо, и он представља неку врсту атака на машту! Часопис има 192 стране уобичајеног формата (наших брошираних часописа), и завршава се овим редовима: „Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ верује у свет који настаје, у оне који долазе …“
Овај НУЛТИ број је – тематски, у целини је посвећен „Сазвежђу ЗАВЕТИНА“ на интернету, тј. светској Мрежи. Број је припремио Управник и одговорни уредник Белатукадруз, а уредио заменик уредника Александар Лукић.
Од прве до последње странице овог часописа, ко реп паунице, раширио се дух новин српске ренесансе.Стооки дух, васељенски новина будућности…
Тако на 110. стр. Овог часописа читамо: Напомена Управника Сазвежђа
До овог тренутка, тј. до 30. јануара 2013. године, публиковано је 125 Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ, у просеку сваки Билтен садржи најмање 10-ак прилога. Значи – до сада је публиковано преко 1.250 прилога (песама, есеја, одломака из романа, вести, филмова, критика, осврта, коментара, иницијатива, и др.), чиме је отворен један планетарни хоризонт, и полигон са кога се може узлетати према лествицама српских ренесансних духова… И према једном васељенском књижевно- уметничком часопису, стооком, Часопису будућности…
Видети више и детаљније: http://misljenovac.wordpress.com/2013/06/20/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%98/

*
(ЗАВЕТИНЕ, Посебна породична заветина) Почев од Спасовдана 2013. године,

„Заветине“ су у могућности, да заинтересованим читаоцима, широм Србије, Европе, планете Земље, поклоне дигитална издања појединих бројева часописа, које су „Заветине“ штампале минулих година. (Реч је о часописима Заветине, Дрво живота, Трећа Србија, Идентитет,Посебна породична заветина, Уметност махагонија..)

___ „ЗАВЕТИНЕ+“ је први српски књижевни часопис, који „пркоси“ тзв. линеарном читању текста, јер, да поновимо, испод сваког текста штампаном у овом часопису постоји и линк, који упућује „негде тамо“ на стварни и много дужи текст. Довољно је клинкути, како се каже, да у секунди, искочите из часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ у неки свет о коме нисте можда дотле ни слутили. Тако да је за „читање“ овог нултог броја (говорим о дигиталној верзији, ПДФ) потребно и много мање и много више вреена, истовремено, зависно од тога шта желите. Тренутно је нулти број или пилот верзија новина српске ренесансе постављен на интернет локацији Људи месечеве светлости (http://novinebuducnosti.wordpress.com ) – први линк десно. Ту се овај нулти или пилот број без икакве надокнаде може прелиставати, истраживати до миле воље почев од 20. јуна 2013, поподне …
Видети више: https://sites.google.com/site/zavetine1/zavetine/pocevodspasovdana2013

*

(ЗАПИС 1) ( Симболи и сигнали ЗАВЕТИНА. Људи и уметници Друге Српске Ренесансе.Галерија Ивана Лукића) КАВЕЗ ХОДАЈУЋЕ ПТИЦЕ / Радивој Шајтинац
инспирисан сам и озарен фотографијама,ГАЛЕРИЈОМ ИВАНА ЛУКИЋА
Препознах неку долину из свог окружења и ево песме у част Ивану.
Гастон Башлар најпрецизније рече поезија је садашњост говора то је и ауторска и фотографија
Моћна у својој епифанији.
Поздрав Р.Шајтинац

Видети више: http://simbolzavetina.blogspot.com/2013/06/blog-post_19.html

*
(ИЗРАВНАЊА) ЧУДОТВОРНА ИКОНА У ПАСТЕРНАКА / РАДЕ ВОЈВОДИЋ

… Муња која излази од истока, показује се све до запада (каквом се и представља легенда о постању Исусовом) зналачки је искоришћавана за Објављивање владавине Оца Небескога. Морална и духовна истина свакога појединца постале су готово занемарљиве и посве ирелевантне – јер су их садржавале и преобличавале, заправо претачући их у своје догме и табуе – све религије, хришћанство пре свих, и тиме је онај величанствени демонски учинак, она необјашњива, а вечита, и натприродна снага људска – не само потцењивана и негирана него и готово извргавана подсмеху. Дух ругајући је и зато, после тоталне превласти религије и посебно у мо-дерним временима, био и она врста духа побуне којом је Демон истрајавао у непрестаној бици за прогрес и промену.Култ Једнога Бога, и религијско јединство зачето у Мојсијевој мисли и повесници, у исто време је и знак за уништавање Тајних Човечијих Сила, које су јасно наглашаване као стваралачки подстицај, и онај вишак енергије или и екстаза, којом, или у коме, почиње божански односно демонски чин. Што је постојало на високом нивоу и у цивилизацији старога света – ….
Видети више: http://poglediiskosa.wordpress.com/2013/06/19/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%83-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B2%D0%BE/

*
(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) Будућност припада летећим аутомобилима

ВАШИНГТОН – Летећи аутомобил назван “транзишн” /Транситион/ биће за десетак година доступан возачима.
Компанија “Терафуџа”, коју је 2006. основало неколико инжењера са чувеног америчког универзитета МИТ, већ производи прототип летећег аутомобила.
Новим, револуционарним моделом званим “ТФ-X” моћи ће да лети свако. Домет ће му бити око 800 километара, а крстарећа брзина 320 километара на сат.
Пилотска дозвола неће бити неопходна, јер ће ауто узлијетати и слијетати аутоматски.
Директор “Терафуџе” Карл Дитрик каже да ће то бити летећи ауто за свакога. —
Видети више: http://m950.wordpress.com/2013/06/20/leteci-automobil/

*
(ПРОТИВОТРОВ) 121 рукопис.Резултат у септембру 2013.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић изразио је задовољство чињеницом да је на конкурс „Златна сова“ за најбољи необјављени роман пристигао 121 рад из седам земља. Награда за првонаграђени роман је 15.000 КМ и 1.000 штампаних примјерака. Ристовић је рекао да је 57 рукописа стигло из Републике Српске, један из Федерације БиХ, 47 из Србије, и остали из Аустрије, Македоније, Грчке и Црне Горе. Он је изразио наду да ће конкурс „Златна сова“ постати традиционалан, с обзиром на чињеницу да су у протеклих шест мјесеци, колико је био и отворен конкурс, аутори показали велики интерес ….
Видети више: http://zavetine.wordpress.com/2013/06/20/121-rukopis-rezultat-u-septembru-2013/

*
(ЗАВЕТИНЕ YouToube ) УСПОМЕНЕ НА СЕВЕРОИСТОК

zavetine дели видео са вама на YouTube-у:
“Успомене на североисток” — Буђење пролећа. Снимљено у Звижду. Према идеји Белатукадруза. Снимио Иван Шиш…

Видети више: http://youtu.be/JcLqpcs5A_0

*
(Иван Шишман YouToube ) ХИМЕРЕ.ФАТАМОРГАНЕ.ПЕПЕО.ЗАВЕТИНЕ

Отпремљено 08.08.2010..
Један од поднаслова овог документарног филма о животу и уметности Белатукадруза, песника припадника Друштва Пустињских лисица, гласи: „Лепо си све то смислио, боже…“ Поднаслов је ироничан. Захваљујући овом филму, један београдски мачор, ће постати јунак филма, врло познат…
Прави “ јунаци“ овог документарца су фатаморгане, пепео, Заветине и химере, поетика којој је пут у поезији утро Сандрар…
Видети више: http://youtu.be/m27qfmr1wkE

*
(ЗАПИС 32 ) ДРАГАН / Иван ЛАЛОВИЋ

Звизну ме вест – из ведра неба гром,
умро је Драган, мој пријатељ, Ром.

А пре неки дан – све се врти,
певало се и пило у инат смрти!

Вино из Крајне, весеље са јутјуба:
Шабан, Ипче и Феатова труба.

Дизале су у заносу и жене руке,
мезе, салате: гозба и за унуке.
…. http://carskirez.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

*
( rade011bgd ) Растанак (фрула) / Аца Пандуревић

Видети више: http://youtu.be/kC8zcPcbwrM
===

Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), Цвет миразовине
Цветови из врта св. Петке (албум посвећен Н. Лукић, 1932-2002.), Цвет миразовине

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: