Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00195 – 00200)

Доштампано 22. јула 2014. Годину дана доцније.
====
(00195)

Албум: Звишки сеоски мотиви - Иван Шишман, Пруга недогледа облаци без краја
Албум: Звишки сеоски мотиви – Иван Шишман, Пруга недогледа облаци без краја

*
(РЕНЕСАНСА. Српска Реенесанса) ЗАДУШНИЦЕ / Владимир Јагличић

Из нових књига савремених српских писаца

Владимир Јагличић: ЕВО МРТАВ ЛЕЖИМ У ЗЕМЉИ СРБИЈИ:Београд, Бернар, 2013
Прве мартовске суботе сва Шумадија излази на гробље, у посету својти, с ону страну. Док сам био млад и кришом мислио да ћу живети вечно, често сам шетао гробљима. Сада, у зрелим годинама, како се и мени примиче, хтео бих да их заобиђем, али ме све чешће походе.
Ове суботе ја и сестра се поделисмо: она са оцем код бабе и деде у Драчу, а ја, са мајком, код другог деде и бабе, у Рупчину.
Панаија, ратлук, бабице, бурек, пилетина, печење, колачи, торте – ђаконијама нигде краја. Све исто, само се деда Блашко и баба Софија преселили на фотографије. Гледају, са споменика, отуд.
Сусрет са дедином и бабином опустелом кућицом је сусрет са самотарем. Остала инокосна, чека и она на свој дан….
Видети више: http://principova.њordpress.com/2013/10/29/%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D1%98%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%9B/

*
(SERBIAN PRESS CENTER) 200 година од рођења Bладике, принца, песника ПЕТРА II ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША
ЕПАРХИЈА КАНАДСКА СПЦ и
СРПСКА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА У КАНАДИ
ОБЕЛЕЖАВАЈУ
200 година од рођења
Bладике, принца, песника
ПЕТРА II ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША
Почасни гости:
проф др Радојка Вукчевић …..
Видети више : http://2003bz.њordpress.com/2013/10/28/200-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-%D1%80%D0%BE%D1%92%D0%B5%D1%9A%D0%B0-b%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8/

*
(Група ЗАВЕТИНЕ Запис) Јадран Залокар, ПРЕМА НОВОМ ОБЗОРЈУ РАЗУМИЈЕВАЊА ПОЛИЛОШКОГ

(Весна Крмпотић, “Портрет мајке Индије”,
Профил, Мултимедија, Загреб, 2013.)

У материјалној димензији бивствовања наше је доба детерминирано комплексношћу разноврсних процеса глобализације.
У духовној димензији која укључује и све оно културално, у најширем значењу, збивају се мултикомплексни процеси планетарне полилогизације.
Планетаризацију као полилогизацију треба проблематски артикулирати различито од оног глобализацијског, иако чине животну цјелину нашег времена.
Феноменологија полилогизације имплицира вишегласје/многогласје свих духовних традиција, култура, филозофија, религија човјечанства, сусретање, препознавање и заједништво различитих духовних и културних свјетоназора, вреднота, духовних искустава – и има дубље И универзалније значење од дијалошког.
Дијалошко је интегрални дио полилошког.
“Говор о Другом” И “Говор Другог” постаје збиља планетарног у једном новом, универзалном значењу полимодалности свих духовних традиција.
Оно што је кроз духовну И културну повијест нама знаног човјечанства увијек било дијалошке парадигме – сада постаје полилошко…..
Видети више: http://zavetinein.њordpress.com/%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8/jadran-zalokar/

*
(Шифра ЈЕГУЉА) Париз пун младих српшских сликара

ПАРИСКИ ликовни и књижевни критичар Јездимир Раденовић написао је једном да су сви најважнији српски сликари друге половине 20. века живели и стварали у Паризу. Инсистирао је на оном – сви. Колико год у сваком правилу има изузетака, неповратна је истина да се послератни српски ликовни круг формирао на обалама Сене. Сликарска светла Париза одувек су привлачила Србе. Тако је и данас, када на сцену ступа најмлађа генерација потомака великих имена српског сликарства.
Има, очито, нечег у овом граду, у ултрамарину његовог неба, смарагду очешљаних паркова, слоновачи атлантских облака, тинти црначких квартова, кармину вина, шаренилу бувљих пијаца.., у неписаном правилу да је овде све могуће, у вечитом стваралачком надметању, у магији велике, светске, отворене галерије.
На самом почетку прошлог века ову ризницу откључали су Надежда Петровић и Паја Јовановић, док је њену снажну ликовну енергију истим жаром следила генерација између два рата, предвођена Милом Милуновићем, Марком Челебоновићем, Савом Шумановићем, ……….
Видети више: http://sifrajegulja.њordpress.com/2013/10/28/pariz-pun-mladih-srpskih-slikara/

*
(Фењер Диогена из Синопе) КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА / Мирослав Тодоровић

…. Песма треба да заустави читаоца, да га изненади, збуни, као гром из ведра неба… Ја никако не могу да заборавим песму у којој твоја мајка брани кокошке од орла. Читао сам је небројено пута… Та песма ме враћала у детињство. Видео сам у тој песми своју мајку.

Изненада устаје, поглед упире у небо, шири руке: Уаааа! узвикује. Озго само празна тишина и мрклина, нема одјека од узвика Уааа као међу брдима.
Гледам га зачуђено. Горе у тамном небу искре звезде, улицом пролазници. Застају. Он понавља: Уаааа! В. стоји раскорачен, руке раширио, гледа у небо и понавља: -Уаааа. Уааааа, се отискује низ улицу… Тако је моја мајка бранила кокошке од орла. …

Видети више: http://fabrikamaslacakla.blogspot.com/2013/10/blog-post_27.html

*
(Запис 19) Лучиндан / Благоје Свркота

1.

Опет небеске бајке чим се сетим мајке. Тако је ваљда са људским родом. Тако је са

светлошћу и са слободом. Чим се сетим отаџбине опет рајске бајке. Тако је ваљда са животом,

са небом, земљом и водом.

Лучиндан је.

2.

Светлост апостола који је видео Спаситеља. Лицем у лице. И васкрслог Господа.

Спасоносна наука и вечност на иконама Пресвете Богородице, и Петра и Павла. Јеванђелиста

Лука. Незнабошци га обесили на маслину у граду Теби…..
Видети више: http://intervjuzavetine.blogspot.com/2013/10/blog-post.html

*
(ЗАВЕТИНЕПресс) ПИСЦИ ИЗМЕЂУ ТАБЛОИДА И БИБЛИОТЕКА

АФИРМИСАТИ КРИТЕРИЈУМЕ МИНИСТАР Тасовац је уверен да обиље објављених књига није критеријум који ће породити квалитет јер, што је више писаца, књига и награда, то је мање књижевне речи у јавном простору: – Дуго нисам био сведок неке поетичке расправе о језику међу писцима, познато ми је политичко и идеолошко опредељење готово сваког од њих – зато што су све наше јавне расправе тог типа. Нисам против таквих расправа, али држим да наш културни модел мора да интегрише и различитости и антагонизме, будући да смо као простор и култура расли сажимајући снажне разнородне и разнолике утицаје. Уверен сам да ако сваки писац који држи до себе између интервјуа у рубрици “џет-сет” престоног таблоида и гостовања у библиотеци у унутрашњости изабере ово друго – то ће значити да смо на добром путу – рекао је министар…..
Видети више: http://misljenovac.њordpress.com/2013/10/28/pisci-izmedu-tabloida-i-biblioteka/

*
(Serbian Press Center) Свако место са железничком станицом има своју књижевну награду / Иван Тасовац

Веома сам захвалан књижевницима, и онима који су иницирали расправу, и онима који су накнадно достављали предлоге, и онима који су сумњали у могућност успеха ове расправе.
Такође желим да поздравим позване и овде присутне библиотекаре као представнике институција, без чијег труда и рада књига никада не би постала оно што јесте у свом пуном смислу – носилац колективног памћења сваке писмене културе.
Међу писцима, колико год се они разликовали међу собом, постоји сагласност о томе да је наша књижевна сцена „институционално запуштена” и да захтева „редефинисање”.
Држим да је суштина проблема са којим се суочавамо један негативан тренд у коме су савремени писци на путу да изгубе утицај кроз сопствени медиј – књигу. Друштвени утицај писаца више се остварује кроз масовне медије него кроз књигу. Публика писце све мање памти по њиховом литерарном изразу, а све више по колумнама или политичким изјавама у медијима, који и нису заинтересовани за књижевну реч, већ пре свега за ставове јавних интелектуалаца.
Тако се утицај неког писца не мери квалитетом дела, већ медијском пробојношћу. Последица тога је губитак квалитативне хијерархије, јединог логичног и праведног мерила стваралаштва. Тај губитак мерила афирмише и друге ванкњижевне критеријуме, што доводи до атомизације књижевне сцене и до појаве све већег броја лобија који се боре око све мањег колача….
Видети више: http://2003bz.њordpress.com/%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%BE%D0%BC-%D0%B8/

*
(Edition SECTIO CAESAREA – Едиција ЦАРСКИ РЕЗ ) The Doctor of Death / Bela Tukadruz – Доктор Смрт/ Бела Тукадруз

The Devil’s Њorkshop God’s Њorkshop

The last encounter њith Djoka Djokić
For the last couple of nights I њas going to sleep earlier, before midnight. My dreams њere fuzzy. Three nights ago, around tњo o’clock in the morning, my phone rang beside my bed. I њoke up- thinking it њas my њakeup call, but then I remember I didn’t ordered any њakeup call! I њaited someone to say something , but he rapidly hung up. Maybe it њas a mistake? I laid doњn but I couldn’t fall asleep. During the ninties they њere calling me like last night њhen I stopped seeing Partridge. Still, I fell asleep. And forgot.
The telephone rang again, but around three o’clock in the morning. The same thing again. I asked the household if someone of them ordered a њakeup call; no.
The third night the telephone rang, around four o’clock. I њaited that someone to say something…nothing.
I realized that those њho call had no message for me. They њoke me up from the devil’s њorkshop. Of course, she њas there, њhere there њas no faith in Lord Jesus, or the revival in the Lord. She grinded in the soul њhere there њas a lot of space for sin. I plucked њho could precisely be that. The Partridge’s friends? Any of her lovers? Or any of those people I hurt unintentionally? At daysping I made coffee because I couldn’t sleep any longer that night. And њhile smoking until the sunrise, I analyzed hundreds of people I kneњ, saњ and talked to. Everyone њas suspicious, even my relatives. And friends of my friends. Њho did among them, њith all his heart, soul, mind and strenght grasp Jesus’s truth, surround himself, fortify in it and become one њith hi soul and њill? Among those њhom I saњ and kneњ, no one њas like that. So, many people њere suspicious. Many of them hadn’t been able to overpoњer their oњn evil.
Many of them strived to get into God’s њorkshop, to become the њarriors of life, but…
(…)
About the author
The њorks of this tetralogy- The Journal For Senković, Moon’s Nuptials, Great Sorroњ and The Doctor of Death- are њritten during a long period of time, since 1980-2003. The last book is published under the pseudonym. All the њorks are pretty much related and form a uniљue њhole. Preliminary, the author has carefully looked through the published versions, corrected something, and gives them as the finaly versions to the readers. This tetralogy њill be published in the future as tњo or one book.
In Belgrade, 14th October, 2006

__________ Translated by Aleksandra Lukić


ЂАВОЛОВА РАДИОНИЦА БОЖЈА РАДИОНИЦА .Последњи сусрет са Ђоком Ђокићем
Последњих неколико ноћи легао сам раније, пре дванаест.

Сањао сам мутне снове. Пре једно три ноћи, око два, звони телефон, крај мог кревета. Будим се – мислим служба буђења, али, сетих се, ја нисам поручио буђење! Чекам да се огласи онај који је позвао, али он брзо прекида везу. Можда је неко погрешио? Легнем, али не могу да заспим. Тако су ми телефонирали пре неколико година, кад сам престао да виђам Јаребицу. Заспим, ипак. И заборавим.
Следеће ноћи, звони телефон, опет, али око три. Опет исто.
Питам укућане ујутру да ли је неко од њих наручио буђење; не. Треће ноћи, звони телефон, око четири. Чекам да се огласи онај који је позвао… Ништа.
Схватим нему поруку оних који ме буде. Буде ме из ђаволове радионице. Она је тамо, наравно, где нема вере у Господа Христа, ни препорода у Господу Христу. Она меље у души у којој има доста места за грех.Пребирам ко би то могао бити конкретно. Јаребичини пријатељи? Неки од њених швалера? Или неки од оних људи које сам
повредио нехотице? Скувам кафу, у рану зору, јер са спавањем је било готово за ту ноћ. И пушећи до зоре, проанализирам стотинак људи које познајем, виђам, са којима разговарам.Ставим на тапет и све своје
пријатеље, чак и родбину. И пријатеље мојих пријатеља.Ко је међу њима свим срцем својим, свом душом својом, свим умом својим, свом снагом својом ушао у Христову истину, и оградио себе њоме, и утврдио
себе у њој, и постао једно са душом и вољом његовом?Међу онима које сам познавао и виђао, ни један није био такав. Дакле, многи су били сумњиви.Многи су били лични, нису савладали своје лично зло.
Доста их је тежило да уђе у Божју радионицу, да постну
војници живота, али…
(…)
Белешка писца уз ово издање
Дела ове тетралогије – Дневник за Сенковића, Месечева свадба, Туга голема и Доктор Смрт – писана су и објављивана у дужем временском распону, од 1980. – 2003. Последња књига је објављена под псеудонимом 2003. године. Та четири дела су повезана много чиме, и чине једну посебну целину. Писац је прелиминарно објављене верзије пажљиво прегледао, понешто исправио, и предаје их читаоцима, у овом издању, као коначне. Убудуће, дакле, ова тетралогија ће се штампати у две или у једној књизи, овако, како је припремљена сада.
У Београду, 14. октобра 2006.
________ Бела ТУКАДРУЗ
ДОКТОР СМРТ I-II
ЂАВОЛОВА РАДИОНИЦА
БОЖЈА РАДИОНИЦА
Последњи сусрет са Ђоком Ђокићем
(одломак)
Видети више: https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/prozori-zavetina/thedevilsњorkshopgodsњorkshopbelatukadruz
*
(Канал ЗАВЕТИНЕ – YouToube) Не гони коња,мори, момиче…
Песма нас је одржала, њојзи хвала!

Посвећено најдражима, који су преминули, а понајвише покојном певачу Петру Николићу званом „Пера Певаљка“. Снимљено према идеји Мирјане Соколовић. Коришћени су немонтирани снимци фотографа Жошке… (Документарни филмови Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ)
Видети више: http://youtu.be/cfkMafЊTzjU
====
(00196)

Албум: Звишки сеоски мотиви - Иван Шишман, Јанко Јокић љубимац
Албум: Звишки сеоски мотиви – Иван Шишман, Јанко Јокић љубимац

*
(ЗАВЕТИНЕПресс) СКАНДАЛОЗНО: Од косе лешева праве екстензије, на глави се размножавају црви и пауци
Једна Кенијка умрла је након што јој је надограђена коса која је највероватније узета са мртве жене.
Како је дошло до тога да се јаја паука из косе излегу, те да је паук успео да продре у лобању несрећне 16-годишњакиње, која је преминула у стравичним боловима од отрова који јој је ушао путем угриза паука у крвоток, није најјасније.
Како прерносе агенције из Наиробија, Обдукцијом тела девојке, утврђено је да је у екстензијама пронађено легло паука. Ово је први смртоносни случај, али није једини случај заразе жена из Наиробија након што им је надограђена коса.
Видети више: http://misljenovac.њordpress.com/2013/11/06/skandalozno-od-kose-leseva-prave-ekstenzije-na-glavi-se-razmnozavaju-crvi-i-pauci/

*

(Serbian Press Center) Писмо апел / Српска национална академија

4. новембар 2013.
Поштовани чланови и пријатељи,
Српска национална академија се потрудила да ове јубиларне године организује
више догађаја у част Петра II Петровића Његоша.
У Торонту, заједно са Канадском Епархијом СПЦ, одржаће се прослава 200-
годишњице рођења Његоша, у недељу 17. новембра, а научни симпозијум у уторак
19. новембра. Такође смо се потрудили да се на достојанствен и академски начин,
у две специјалне секције, обележе јубилеји Његоша и Милоша Црњанског на
америчкој славистичкој годишњој конвенцији од 21.-24. новембра 2013 у Бостону,
где ће наши гости после Торонта учествовати. То смо организовали јер сматрамо
да је ово веома важно за српску културу, пошто се држава Србија не труди да
српску културу, науку и традицију прикаже свету у најбољем светлу. ….
Видети више: http://2003bz.њordpress.com/2013/11/05/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8/
*
(Serbian Press Center) Изложба првих и ретких издања Његошевих књига
У Галерији-холу РТС у уторак увече ће бити отворена изложба првих и ретких издања књњига Петра ИИ Петровића Његоша, а поводом 200 година од његовог рођења. На поставци “Владика и песник, владар и мислилац” биће изложена, осим оригиналног првог издања “Горског вијенца” из 1847. године, и прва издања дела “Луча микрокозма” из 1845, “Лажни цар Шћепан Мали” из 1851. и “Свободијада” из 1854. године.
ЕКСПОНАТИ Прва издања Његошевих дела, међу њима и први примерци „Горског вијенца“ из 1847. године
– Посетиоци ће имати прилику да виде оригиналне, а не репринте ових књига. Биће изложено петнаестак издања “Горског вијенца”, штампаних до 1944. године у Београду, Новом Саду, Херцег Новом. Публика ће први пут видети да је Његошев “Лажни цар Шћепан мали” објављен у две варијанте. У питању је мала разлика у опису књиге – објашњава за “Новости” аутор
Видети више: http://2003bz.њordpress.com/2013/11/05/izlozba-prvih-i-retkih-izdanja-njegosevih-knjiga/
*
(Запис 8. Узенгија) Пуцањ из огледала / Радивој Шајтинац

На самом почетку,наравно,
Велики бљесак је показао, рекао све
И више од свега
Ето ти твоје лажне игре двојника
Ето ти сличности
Тражења и подударања
Све се у твом животу састојало

од два истовремена нишањења
две љуте мушице које су обмањивале свест
судбинском узајамношћу
и мишљењем
о интроспекцији, о другости
Лику и животу
Као месту сусретања
О знацима и појмовима
Које су туђе и успутне слике
Украшавале ко неурамљене фотографије
На зидовима старинских сеоских соба….
( Из новог рукописа „Горко село“)
Видети више: http://velikazavetina.blogspot.com/2013/11/pucanj-iz-ogledala-radivoj-sajtinac.html

*
(Запис 7) РАЗВОЈНА ПЕСМА ИЛИ СКИЦА ЗА ЊЕНУ ОРГАНСКУ ВЕРЗИЈУ / Зоран М. МАНДИЋ

Песми не требају органи
Када дише у њеној души се
Сустижу мали светови
Налики цвркутима
Испалим из кљунова нејаких
Птица
Негде на врху неба
Трибина на којој
Бог чита жалбе себичних
Неверника
Изгубљених у гужви линија
Уз помоћ којих геометри
Премеравају двориште
Са чијих мансарди тече
Мисао песника —-
Видети више: http://zavetineaba.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

*
(Запис 11) Из необјављених рукописа / Зорица Јанакова

Само сам месо

Само сам месо одрезак рујави
На тањиру
Мислим овако овде
Овако сама
Дођи у грлу ми врисак
Нећу те повредити
Мада у устима ми
Све очњак до очњака

Дођи даћу ти обе руке
У твојима
Да се подаве
За један додир образа пустаре
Са ког одселила се
И последња
Не треба ни реч
За један светли додир ….
Видети више: http://edicijazavetine.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

*

(Српска дијаспора) Честитка

Са великом радошћу Управа Српске националне академије у Канади честита
Борису Спремо, свом дугогодишњем члану, на награди и великом признању које
му је канадско друштво доделило.
Борис је 17. окобра 2013. увршћен у “бесмртнике” у Новинарској кући славних
(Canadian Neњs Hall of Fame)…..
Видети више: http://sazvezdjezavetina.њordpress.com/2013/11/04/cestitka/

*
(Шифра ЈЕГУЉА) Новембар на Радану
Боје јесени, или слике из Махале Весинаца (село Ивање)
Фото-документација “Заветина”
Слике „говоре“ речитије од речи и писама.
Видети више: http://sifrajegulja.њordpress.com/2013/11/05/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%83/
*
(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) Шпанија: Откривен аудио снимак Борхесовог предавања

На снимку се налази петочасовно предавање које је Борхес, један од најутицајнијих аутора XX века, одржао 1965. године у Буенос Аиресу.
Борхесово обраћање снимио је један Шпанац који је траке донео у Шпанију где су привукле пажњу тек када су, пре неколико месеци, предате културној институцији Каса дел Лектор у Мадриду, јавила је агенција Франс прес.
“Веома је узбудљиво чути његов глас. Ствари које говори су оне исте које је имао обичај да ми говори када смо били насамо”, казала је Борхесова удовица, Марија Кодама (76), представљајући снимак.
Она је додала да је то вероватно последњи Борхесов необјављени материјал….
Видети више: http://m950.wordpress.com/2013/11/06/spanija-otkriven-audio-snimak-borhesovog-predavanja/

*
(Заветине Јутубе) ВЕТАР / (Б. Тукадруз)
Објављено у 05.11.2013.

Јесен у Косанчићевој Подгори
Посвећено промени, оздрављењу, друкчијем-
Видети више: http://њњњ.youtube.com/њatch?v=dcGXbTE3a_4&feature=share&list=UUiS2FdњHA3ЉmњCSBxD2NSsg
===
(00197)

Албум: Звишки сеоски мотиви - Иван Шишман, Весинско јато
Албум: Звишки сеоски мотиви – Иван Шишман, Весинско јато

*
(Галерија З) ЦЕО СВЕТ

“The њhole њorld is one country”? – “Цео свет је једна држава”?
Када ће људи целог света доспети до развоја до којега се уздигао пре скоро две хиљаде година Марко Аурелије?
52.Може неко бити бољи од мене у песничењу, али ме у уљудности, скромности, оданости судбини или благости према преступима ближњег неће превазићи.
53. Тамо где се неко дело може извршити у сагласности са природом која је заједничка и боговима и људима, нема ничега злог. Јер онде где се може постићи благостање делатношћу која је кренула правим путем и која је у сагласности са људском природом, не треба да се плашимо никакве штете…..
Видети више: http://galerijazavetina.њordpress.com/%D1%86%D0%B5%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82/
*
(МЕЗИЈА) Америчко ВЕЛИКО УВО

Избор вести: Американци не одустају од шпијунирања
Нема алтернативе свестраној присмотри свих комуникација, рани је закључак из америчких расправа о активностима НСА
Вашингтон – После велике буке изазване открићима о шпијунским активностима Националне агенције за безбедност (НСА), нешто мало ће се, по свој прилици, и променити у њеном раду и контроли, али ће у суштини све остати исто.
Закључак из досадашњег тока америчких расправа о овој теми јесте, наиме, да свестрана присмотра свих комуникација, код куће и у остатку света, нема алтернативе, па ће се зато наставити.
Узалуд протести активиста за људска права због нарушене основне демократске слободе – приватности, а подједнако су јалова и гунђања шефова информатичке индустрије и страних лидера: америчка потреба да зна све проглашена је за врхунски национални интерес…..
Видети више: http://mezija.њordpress.com/2013/11/07/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D0%B2%D0%BE/
*
(Галерија З) ЗООЛОШКИ ВРТ / Александар Лукић

Блажена мадоно куд нестадоше надахнућа?
Куд погодбе? Стварност – демонстрира рецепт
прост. Спрдњу, звекет ситниша за плаћеном
услугом у кур салону. Пун талон питања.
Тиранију магле гушћу но овчије руно
до поднева растерује сунце – повесмо
ишчезава. Јутарња молитва. Трула крпа
кошуље. Клепетало. Туцање камена о
камен. Очеве штаке – неподношљива самоћа.
Сестринство манастира пешачи
путем у име свете вере. Алилуја,
Алилуја, свети оци. Мирише пљескавица
печена са роштиља, цена – два еура.
Испоснице ходају сањајући,
охо – хо, небо – огањ, море – разигран
морски коњић, момак наг….
Видети више: http://galerijazavetina.њordpress.com/2013/11/06/%D0%B7%D0%BE%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D1%82-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B8%D1%9B/

*
(Галерија З) Универзална библиотека / Петер Сингер и др.

Мелбурн – Учени људи су одвајкада сањали о једној универзалној библиотеци која садржи све што је икада било написано. А онда је, године 2004, Гугл саопштио да ће почети дигитално скенирање свих књига што их поседују пет великих истраживачких библиотека. Наједном, изгледало је као да се утопијска библиотека налази надохват руке.
И заиста, дигитална универзална библиотека била би боља и од било које што ју је могао и замислити неки давни мислилац, јер би свако дело било доступно свима, на било ком месту и у било које време. Она би могла да садржи не само књиге и чланке, већ и слике, музику, филмове и све друге облике креативног изражавања који се могу представити у дигиталној форми.
Али, Гуглов план имао је и једну ‘кваку’. Већина дела које поседују ове истраживачке библиотеке још је под копирајтом. Гугл је саопштио да ће скенирати читаву књигу, без обзира на њен копирајт статус, али да ће корисницима који траже нешто у књигама с копирајтом бити приказани само фрагменти. То је било, тврдио је Гугл, „фер коришћење“ – и стога дозвољено по законима о копирајту на исти начин на који се могу цитирати реченица или две из неке књиге ради приказивања или расправе. …
Видети више: http://galerijazavetina.њordpress.com/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0/
*
(Фењер Диогена из Синопе) „Дан у запуштеном воћњаку“ / Мирослав Тодоровић

Недељу дана сам се почетком септембра борио у старом воћњаку са незваним и
дивљим житељима. Виде нема домаћина па се уселили у воћњак: купина, коприва,
глог, брезе; буја народ шуме, грана се багрење. И храст је овде нашао станиште,
дивља трешња уз јабуку питому се привила. Самоникло руком ветра посејано буја
дрвеће а домаћа стабла се суше. Без бриге домаћина и воћњак нестаје …И као што каза Борхес да се песма сама пише ја стекох песму „Дан у запуштеном воћњаку.“
Воћњак је у овом тексту многолика метафора. Шта све не симболише? Као и
врт. Асоцира, шири гране на све стране. Метафора за језик, кућу, државу…
Видети више: http://fabrikamaslacakla.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

*
(Галерија З) (Шк)Арт

???? уметност шкарта и коментари
Ове зрађале колечке изложене у импровизованом музеју под ведрим небом на Радану, у близини једног малог водопада (Мирино раданско уточиште), зарђале од влаге, заборава и туге – могле би бити знак препознавања и уметности каква данас тавори овде или се намеће периодуично (на вашарима туге). ..
Видети више: http://galerijazavetina.њordpress.com/%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82/

*
(РУСКА РЕЧ) НАДЗВУЧНО, НУКЛЕАРНО, АПСОЛУТНО / Дмитриј Литовкин

3. новембар 2013. Пошто САД активно развијају суперсоничне летелице, Русија оживљава идеје совјетског „апсолутног оружја“. До краја ове године Москва ће обавити тестирања најновије балистичке  ракете РС-26 „Рубеж“ („Граница“) са надзвучним маневришућим нуклеарним блоковима.
Начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага, генерал-пуковник Владимир Зарудницки, саопштио је Владимиру Путину да ће овај комплекс суштински повећати могућности руских стратешких нуклеарних снага за савладавање система противракетне одбране. Техничке карактеристике нове ракете остају у тајности. Ипак једна чињеница која је јавно изречена чини је апсолутним оружјем, а то је податак да на њој постоје „маневришући суперсонични нуклеарни блокови“.
„Балистичке ракете имају одређену путању лета и однос снаге према маси, тако да је тешко прећи преко граница ових параметара када се пројектују нови обрасци такве технике“, објашњава Владимир Дворкин, бивши начелник 4. ЦНИИ (Централни научно-истраживачки институт) Министарства одбране, структуре која се бави проучавањем последица примене нуклеарног оружја. „Стога се данас по свој прилици могу модернизовати само бојеве главе балистичких ракета.“
Још 1997. тадашњи начелник Генералштаба Јуриј Балујевски није скривао радост због тога што је у Русији направљена надзвучна летелица ГЛА. Она лети по „некласичној шеми“, односно не иде по „класичној“ параболи, као све савремене нуклеарне бојеве главе, већ произвољно мења путању лета. Летелица ГЛА је час излазила у космос, час је поново улазила у Земљину атмосферу. Када конвенционална нуклеарна бојева глава улази у густе слојеве атмосфере, њена брзина износи 5 хиљада метара у секунди. Код ГЛА је била два пута већа. То је већ било довољно да је теже уоче радио-локациона средства система ПРО. Осим тога, за разлику од конвенционалних нуклеарних глава, ГЛА може бити преусмерена током читавог лета. …
Видети више: http://ruskarec.ru/science/2013/11/03/nadzvucno_nuklearno_apsolutno_26005.html?utm_source=neњsletter_2013_11_07_rs_DG_њeb_њeekly&utm_medium=email&utm_campaign=RBTH

*
(РУСКА РЕЧ) 20 појава које Русима падају у очи кад дођу у Србију
8. Најпопуларнији сајт у Србији је Фејсбук. То нисам закључио само на основу дружења са својим познаницима, него и по рекламама у градском превозу и на телевизији, па и по контактима које у својим подацима наводе чак и неке државне организације. Поједине државне организације чак користе своју страницу на „Фејсу“ као званични сајт. Фејсбук је у Србији СВУДА присутан. [У Русији су домаће друштвене мреже ВКонтакте и Одноклассники популарније од Фејсбука – прим. ред.]
9. Ко год да сте, чиме год да се бавите, какви год да су вам животни циљеви, најважније је да увек имате времена за „мерак“. На то се своди и јутарња кафа, и радно место – на коме обавезно морате имати време за одмор, и сатница, и дневни распоред ваших активности (за оне који то имају). Тиме ја делимично објашњавам обиље ресторана и кафеа у сваком градићу у Србији. Чак и ако је Србин „утањио“ и у џепу има само 500 динара, а плата неће скоро, он и тај последњи новац ипак може потрошити на пиво, мезе или тако нешто, или ће частити друштванце пићем, јер циљ живота није да се човек убије од посла, него да ужива.
10. Мени се чини да се управо тим мераком објашњава и прилично либерално радно време у већини државних и приватних фирми, где се ради од 8:00 до 16:00 (а уствари најчешће до 15:30, нарочито петком). [У Русији је радно време обично 9 сати и укључује паузу за ручак – прим. ред.]
11. У Србији је тешко одредити колико ко има година, и то посебно када је реч о женама. Видиш лепу девојку, а не знаш да она има троје деце и да јој најстарије дете има 15 година. Или, опет, не знаш да има 14 година (па се касније испостави да уствари тек за 2 године пуни 14). ….
Видети више: http://ruskarec.ru/opinion/2013/08/21/20_pojava_koje_rusima_padaju_u_oci_kada_dodju_u_srbiju_24259.html
*
(САЛАШ СЕВЕРАЦА) Мисија „Заветина“
Шире се концентрични кругови тзв. “Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ”.
Из године у годину, из месеца у месец, из дана у дан, шире се незауставиво концентрични кругови “Заветина”!
Према мерењу укупне посећености свих локација “Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ” (извршеном 8. новембра 2013. године) , бројке показују следеће: Статистика посећености «стооких прозора ЗАВЕТИНА», тј. Дефинисаних и препознатљивих интернет-локација на светској мрежи, показује, као и 7. јуна 2013. године, 17-18. августа 2013. годинем стални благи раст посета. ) Укупна посета локација “Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ” примакла се цифри од пола милиона посета! За једну, превасходно, некомерцијалну, непрофитну књижевну “планету”, то је прилично!Најпосећенија је Тзв. блогерска хидра ЗАПИСИ , затим следи Тзв. блогерска хидра ЗАВЕТИНЕ+: , па Веб сајтови “Заветина” уз подршку ГООГЛ-а:, документарно-филмски Канал ЗАВЕТИНЕ на ЈуТубу посетило је 10.000 посетилаца, Заветине My Opera: преко 6000…
Видети више: http://znakprepoznavanja.њordpress.com/2013/11/09/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0/
*

(neњatlantisline) Дон Кихот де ла Селва (документарни филм)

Објављено у 03/06/2013 .
Видело: 2.416.423 гледалаца

…. Директор Одељења за непозната племена (Одељење изолованих Индијанаца ) у ФУНАИ ( Фундацао Национал до Индио ) , Поссуело редефинисао је индијске територије (1996), како би кренула порука мира, разумевања и поштовања света вредности Корубо племена .У овом документарцу показује Сиднеј Поссуело Луис Мигел Домингез ( и свима нама ) непроцењиве снимке првих пријатељских контаката са Корубо Индијанцима , који су били у стању да превазиђе јаз многих година злочина и узурпација ….
….
Видети више: http://youtu.be/knfSRz1hJrM
===
(00198)

Албум: Звишки сеоски мотиви - Иван Шишман, Велика магаза, 4
Албум: Звишки сеоски мотиви – Иван Шишман, Велика магаза, 4

(Заветине) СВЕТ МРТВИХ / Александар Лукић

Свет мртвих предан лепоти природе
бунар, козлић црвене врбе испречен
клен заробљен у води бунара – праћакну
језик ми близак бућну недоречен.
Подневна јара трепери – жари. Лептир
укроћен лепотом цвета, окружења.
Лакомица ливаде, суве влати траве
запис, јелеј утиснут у брадавицу чвора – врења
показују куда живот стреми. Литија
фолклора – говноваља, кликере балеге гура
бескрајним путем. Свет мртвих пробија…
Видети више: http://akademijaalhemije.њordpress.com/2013/11/12/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%85-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B8%D1%9B/

*
(ЗАВЕТИНЕ Запис ZAVETINEIN ) Министар / Драгица Савић

Мили боже великога чуда,
кад министар поста глава луда.
Сладак живот, свила и кадифа,
поста калиф уместо калифа.
Шенлук чини министар из владе,
што народу гласове покраде.
Добио је ресор без портфеља,
удобна је та кожна фотеља.
Министар је занимање часно,
то је сада и народу јасно.
Каријера му је у успону,
поштено је купио диплому.
У џипу се вози ока бистра,
нико није бољи од министра.
У стопу га прати као сенка,
једна млада, лепа манекенка. …

Видети више: http://zavetinein.њordpress.com/%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8/%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

*
(НОВО САЗВЕЖЂЕ) Песме / Арсениј Александрович Тарковски

Река Сугаклеја залази за тршчак,
лађа од хартије плови по речици,
и дечак стоји на песку златноме,
у дланима вилин-коњиц и јабука.
Прекривено мрежом дугином ту крило
одзвања, и лађа папирна са вала
њише се, ветар изнад песка шуми,
и све занавек остаје баш такво…
Где је вилин коњиц? Одлете. А где је
бродић? Отпловио. Где река? Отекла.

Видети више: http://novosazvezde.њordpress.com/2013/11/12/%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87-%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81/

*
(КОВИОНА) 0 ЈЕДНОМ КРСТУ / Ристо Василевски

Цркве Св, Андреја Првозваног, Подујево

Не гледај у земљу,
Младице у божијем крилу.

На тлу које вековима крвари
свака кап крви замрачује вид и
сили иноверне, који још траже
своје име,
а мисле да су од свих старији.

Они никада неће бити на крсту
као пре тога нико њихов, једино
желе твој да понизе; умање
његову везу са сунцем хотеђи што
пре у пакао…..
Видети више: http://zavetinekruna1.њordpress.com/2013/11/10/o-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82%D1%83-%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/

*
(Запис 20) СНЕГ / Иван Лаловић

Колико је само снега нападало,
по снегу хода и промашена намера,
у мени,
стопала су јој модра,
не опстаје у снежној опсесији.
Наноси близу срца су поприлични,
непроходни за разговетни десетерац о љубави,
његов епски просев туђ је причи о овом снегу…

Видети више: http://xn--agregatzavetin-eњl.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

*
(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) Белешка о песнику Арсенију Александровичу Тарковском / Владимир Јагличић

… Умро је у болници, увече 27. маја 1989. године, у Москви. Сахрањен је на гробљу у Переделкину, где је остављено место и за прах његовог сина, сахрањеног у Паризу. Опојан је у храму Преображења Господњег, а новембра 1989. посмртно му је додељена Државна награда Совјетског Савеза. У фебруару 2008. отац и син су добили заједнички музеј у Москви; у родном граду Арсенију Тарковском ће бити постављен споменик који ће изградити, заједно, Русија и Украјина, а моделовати вајар Виталиј Кривенко. Сабрана дела песникова, у три тома, изашла су између 1991. и 1993. године.
Тарковски је био песник-пострањар који се није мешао у (књижевне) зађевице свог времена. Мисаоно снажан, а у сликама конкретан, увек чврсто стојећи иза својих стихова на тој својој једној, као у земљу ураслој, нози, Арсениј Тарковски је једногласно признат као један од најбољих руских песника друге половине двадесетог века …
Видети више: http://m950.њordpress.com/2013/11/12/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%83-%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D1%83-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80/

*
(Сазвежђе З; Песници света) Чистопољска свеска / Арсениј Александрович Тарковски

Звучник

Бесмртан сам док не умрех – учим,
и за бића сва, још нерођена,
ја пространства цепам, као звучник
телефоне будућих времена.

Тако задњи везист, под шрапнелом,
крај великог друма, сам, спокојно,
прекрио је прострељеним телом
свој телефон на ремену војном. …
Видети више: https://sites.google.com/site/sazvezdez/mesecev-kosmos/cistopolskasveskaarsenijaleksandrovictarkovski

*
(Едиција ЦАРСКИ РЕЗ) 11 песама Арсенија Александровича Тарковског

У препеву Владимира Јагличића

Осребрене руке

Девојчица Осребрене Руке
залута, пред вече, кроз шумицу.
Разбојници, близу, уз звиждуке
у ваздуху задржаше птицу.
Спотичу се коњи поребарке,
као прсле боце, пршти паљба.
Птичја гнезда и с крошњи суварке
креше, озго, судбина ко брадва.
Брезе моје, ој, шумо брезица,
чиста врела моја раширите,
избришите сузице са лица,
косе моје расплетите вите,
одените кором врх бистрика,
спустите ме у свој кревет, по тлу,
и не дајте злим хордама никад
руке моје беле да преотму!

1959.
Видети више: https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/ruska-poezija/11pesamaarsenijaaleksandrovicatarkovskog-1

*
(Запис 55) Гранчица са дебла Русије / Арсениј Александрович Тарковски

* *

Nil adeo magnum neљue tam mirabile љuicљuam,
љuod non paulatim minuant mirarier omnes.
С научницима, признат од критичара рано,
ко жена беше лажљив, брбљив, на речи лаком;
срчаним стиховима шкакљао је ко дланом,
вернима метафоре солећи, пуном шаком.
Забиберив бесмислом мутне замисли своје,
полуриме у калуп сипаше ко у воду,
свудаприсутан, себи самом завидео је,
лукави и женствени полубожић у роду…
Видети више: http://avatarplusultra.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

*
(SERBIAN PRESS CENTER ) ЧАРАПИЋИ

…..У СЕЛУ Бели Поток подно Авале и данас живи легенда о чувеном јунаку Васи Чарапићу, Карађорђевом побратиму и саборцу из Првог српског устанка. Тамо живи и један необичан човек, добронамеран и гостољубив, који је директан потомак националног хероја од пре два века…..
У сећањима му још бриди образ од шамара који је добио на прегледу у првом разреду основне школе када га је школски лекар питао како се зове, где станује и у коју школу иде. После исправног одговора малишана на сва питања нервозни лекар му је ударио пљуску уз речи: „Ти ћеш мене…“

МАЛИ ЈЕ СВЕТ
Чарапићи потичу из Црне Горе из племена Куча. Наш саговорник је израдио врло прецизно породично стабло чији корен сеже до 1522. године. Његови преци то поднебље напуштају почетком 18. века.
– Тада је неки мој далеки предак убио турско куче. Породици је било одређено да плате глобу за тај чин, а ови су то и учинили, али на врло понижавајући начин по Турке. Наиме, тада се новац носио у кожним кесама, па је тако била плаћана и глоба, а ови су, уместо тако, глобу испоручили замотану у чарапу. То је био разлог због којег су понели данашње презиме, а тада су морали и да потраже други дом јер су Османлије биле веома бесне због овог чина.
Видети више: http://2003bz.њordpress.com/2013/11/13/carapici/

*
(ЗАВЕТИНЕ Јутуб) ПЕСМЕ ИЗГНАНИКА ИЗ РАЈА
Објављено у 13.11.2013.
Песме Беле Тукадруза. Снимљено у Лакомици, на салашу крај Пека, на коме је одрастао будући песник Бела Тукадруз (алиас М. Лукић – 1950 – ). Снимио Иван Лукић. Продуцент др Димитрије Лукић.
Видети више: http://youtu.be/ImgxCaEcBgc

===
(00199)

Албум: Звишки сеоски мотиви - Иван Шишман, Слика са Радана
Албум: Звишки сеоски мотиви – Иван Шишман, Слика са Радана

(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) ВИКТОР ШЕНТАЛИНСКИ: „ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ“

ЛЕТ ИЗНАД БЕЗДАНА НИКАКО нисам могао да завршим ову трилогију. Милиони су тамо погинули и сви хоће да васкрсну. Имао сам неколико варијанти али ни са једном нисам био задовољан. То питање сам решио у сну, видео сам речи: “Изнад бездана”. Сви живимо изнад бездана. Сањао сам и наставак: „над безданом се може само летети”, и то је крај књиге. Сви моји јунаци су летели над провалијом, али су имали крила, то је био њихов таленат – каже Шенталински. Виталиј Шенталински о подсећању на писце, жртве совјетског терора. До сада рехабилитовано око 3.000 писаца страдалих у логорима…
Видети више: http://m950.њordpress.com/2013/11/13/vitalij-sentalinski-zlocin-bez-kazne/
*
(robertpejic ) ТИТОВ ПОДЗЕМНИ ГРАД КОД КОЊИЦА
Видети више: http://youtu.be/87њsY07MxЊI
Из коментара гледалаца: Драгутин Дубравчић

За то је било новаца. Народ се возио пар-непар, није имао детерђента, каве, бензина…За сав материјал који је утрошен у ову глупост, могло се рјешит свима стамбено питање, јер та болесна идеја диктатора да он може преживјети нуклеарни рат није стварна.

*
(Ulianot ) У потрази за тунелом испод Дунава и крст Темплара – Авантура РТС – V

Отпремљено 08.08.2010..
Академик Вељко Милковић и екипа емисије Авантура РТС са рониоцима из Велике Плане у потрази за тунелом испод Дунава и истраживању потопљених подземних ходника Петроварадинска тврђаве…

У сарадњи са екипом емисије „Авантура“ РТС (њњњ.rts.rs) и ронилачким клубом КПА из Велике Плане обављено је истраживање и потрага за ткз. Тунелом испод Дунава и подводно снимање потпољеног тунела на локалитету код „Темпларског крста“ у дубоком подземљу Петроварадинске тврђаве. Емисија премијерно емитована 28. априла 2007. у 18:30х на РТС 1.

Више информација о мистеријама и тајнама Петроварадинске тврдјаве у књигама Вељка Милковића: http://њњњ.veljkomilkovic.com/Knjige.htm

• „Петроварадин кроз легенду и стварност“
• „Петроварадин и Срем – мистерија прошлости“
• „Свет мистерија – нови погледи“
• „Петроварадинска тврђава – подземље и надземље“
• „Петроварадинска тврђава – космички лавиринт открића“

У овом видеу коришћени инсерти из емисије „Авантура“ од 28. априла 2007. Радио-Телевизија Србије
Видети више: http://youtu.be/hEpCXљTPl8U
*
(tvprahovo ) Тајна дунавског вилењака
Објављено у 08.10.2012.
Prilikom povlačenja iz Rusije, između 5. i 7. septembra 1944. godine, u operaciji „Dunavski vilenjak“, nacisti su u zoni Prahova, da ih ne bi zarobila Crvena armija, potopili više od 170 svojih brodova, odnosno celu Crnomorsku flotilu.
Detaljnije o filmu ovde: http://bit.ly/SI3c0j
Видети више: http://youtu.be/AktF4DkDIYE
*
(Шифра „ЈЕГУЉА“) Крај реке Рек / Зорица Јанакова
Писмо у себи Писцу)

Сањах, давила ме велика Вода, помињане Твоје, омалене реке Рек.
На речицу избих пред крај дана, поткрај лета, окрај срца…, ненамерном стазом.
Да расхладим бридећи табан у провидеће згазих таласање, док ми се облуцима само својим, бистрином умиљавало.
Камичак се под ногом обруни и тело ми захвати невиђен талас, струк обујни ручердом руком. И већ сва бех у неслућеној, прегустој, до преко главе… води.
Кобељах се лудо, кобељах мудро, силоватеља свог просто молих, и некако докопах
обале. Бујавом, отех, току, и на суво искобељах.
На чврсто згазив задуго само гледах, невидећи буљих, у таласаво мрачно из воде палацање. А кад и та кап снаге низ поглед ми оде, на прежедну грудву горуће кану, само на земљу легох….
Видети више: http://sifrajegulja.њordpress.com/2013/11/14/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%BA-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0/
*
( Противотров) Срби на КиМ прва мета џихада

ШЕСТОЧЛАНА терористичка група Ал каиде на Косову, ухапшена је захваљујући притиску страних обавештајних служби, пре свега ЦИА. То се сигурно не би догодило да двојица исламских екстремиста нису исхитрено напала двојицу држављана САД, који су били на „специјалном задатку“ у Приштини. Да тог инцидента није било, ова терористичка ћелија, наставила би да делује као и десетине других на Косову. Оне овде постоје од 1995. године и директно су под патронатом некадашњих команданата терористичке ОВК, а садашњих лидера албанских политичких партија и државних функционера „Републике Косово“
Без обзира на то што је ова ћелија Ал каиде имала опаке планове: да изводи терористичке нападе на верској основи (рат против Срба) и да диже у ваздух бране неких од акумулационих језера на Косову, као и бројне друге нападе на невернике, њен случај није преузео специјални тужилац, него је све завршило у основном тужилаштву Приштине, чији је тужилац шесторици ухапшених одредио притвор до 30 дана због сумње „да су повезани са Ал каидом“ и да су „припремали терористичке нападе“.
Видети више: http://zavetine.њordpress.com/2013/11/14/srbi-na-kim-prva-meta-dzihada/

*
(Сазвежђе З) ЈА САМ С ТОБОМ ДЕТЕ / Соња Ковачевић

Осамдесет ми је година и шест
Рука ми дрхти
Док на лице на очи на усне
Криве се линије спуштају
на доле све ниже
без огледала
На дну свога тела
Од костију жила и превоја
Прахом – ко зна од кад – старим
бојама неземљаним тоновима ведрим …
Видети више: http://70simbolisz.blogspot.com/2013/11/ja-sam-s-tobom-dete-sonja-kovacevic.html

*
(ЗАВЕТИНЕPress) У ЕПС-у вишак чак 130 директора и исто толико секретарица, саветника, шофера

АКО у Србији до Нове године не буде формиран један оператор дистрибутивног система електричне енергије, привредници у Нишу плаћаће скупљу струју од оних у Београду. Пошто после истека овог рока долази до либерализације тржишта на средњем напону, уколико остане пет дистрибутера, као до сада, цена испоруке струје ће се разликовати и до 40 одсто у зависности од тога где се потрошач налази.
То значи да би пумпа у Београду за исту потрошњу имала мање рачуне од бензинске станице у Пироту. Цена струје могла би да растера инвеститоре, па чак и да протера произвођаче са југа Србије ка Београду и Војводини, где су мрежарине најниже.
Зато је потребно реструктурирати “Електропривреду Србије” и смањити претешку администрацију, без јасне и одређене линије одговорности. То ће значити и административне резове, којима ће престати потреба за 130 директора на различитим нивоима.
Видети више: http://misljenovac.њordpress.com/2013/11/15/u-eps-u-visak-cak-130-direktora-i-isto-toliko-sekretarica-savetnika-sofera/

*
(КО ДРЕН) Стари тибетански лек

(Категорија: Савети и превентива )

Рецепт за овај тибетански лек пронађен је у старом тибетанском манастиру, исписан на глиненим плочицама. Претпоставља се да је записан пре више од 2000 година а користи се против триглицерида, холестерола и кречних наслага на крвним судовима, као и за дуг век.
Поред тога што успешно чисти крвне судове, овај стари тибетански лек побољшава еластичност крвних судова (спречава пуцање крвних судова а самим тим и излив крви), спречава инфаркт срца, мозга и ангину пекторис. Затим, спречава настанак тумора, поправља вид и подмлађује организам.
Тибетански рецепт (бели лук и лимун)
Припрема: 300 грама белог лука и 1 килограм лимуна са кором, ситно самлети.
Након тога ставити да прокључа 1,5 л воде а онда смањити ватру и додати самлевени бели лук и лимун па поклопити суд. Искључиво на лаганој ватри ову смешу прокувати 14-15 минута (никако дуже од тога). Затим склонити са ватре и оставити да се прохлади. Ово је готов тибетански лек који треба сипати и чувати у поклопљеној стакленој посуди (тегли).
Овај лек узимати на празан стомак свакога јутра и то 0.5 дл, током 25 дана. Иза тога обавезно направити паузу од 10 дана а онда поновити поступак до побољшања здравственог стања. Након тога престати са употребом лека.
Видети више: http://њњњ.kodren.com/saveti-i-preventiva/310-stari-tibetanski-lek.html

*
(ЗАВЕТИНЕ ЈуТубе) Знак препознавања: ЗАВЕТИНЕ

… ТРУБЕ. ХАРМОНИКЕ
(Остаци рукописа, који украдоше кошмари…)
…Само Цигани умеју да нађу место у срцу, па да све одједном пукне ко кристална чаша! Волим Цигане трубаче, али и Влахе гајдаше и бандаше, јер су они мајстори, и могу да нас саставе, да саставе све те крхотине у нама!

Видети више: http://youtu.be/VsFkG_5G7CЉ

===
(00200)
( ZAVETINE My Opera) У сусрет 200-том Билтену Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ

Знак препознавања, З
Знак препознавања, З

Билтен Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ покренут је почетком лета 2012. године и садржао је информацију о 10 публикованих текстова, прилога, публикованих на дефинисаним интернет локацијама „Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ“. Публикован је два пута недељно (суботом и понедељком), и до овог тренутка (18. новембра 2013.) публиковано је 199 „Билтена“. „Билтен“ је дистрибуран све до краја септембра 2013. године на око 1000 интернет адреса широм Србије, бивших република СФРЈ, Европе, Америке, Русије, Африке, Аустралије, Аљаске, Аргентине, Бразила. Иза Билтена стоји Оснивач ЗАВЕТИНА, власник стотинак верификованих сајтова и блогова, Мирослав Лукић. Према евиденцији GOOGLa ( извод из Контролне табле, на дан 28. августа 2013. године, око пола пет по подне по средњевропском времену, Оснивач Заветина, тј. Мирослав Лукић поделио је са другима (1.099.763 ) милион деведесетдевет хиљада седамсто шесдесет и три фотографија, текстова, записа, филмова и др. ..
Видети више: http://my.opera.com/zavetine/blog/2013/11/18/200

*

(Златни Расуденац) Жалосна песма / Александар Лукић

Мој живот губи се некамо.
Весло вуче чамац реком.
Узде затежу од мене ка мени,
хајд кочијашу. Брзај.
Нота од пене, прсла комета,
пада низ гребен бездана и пуца.
Бродица – душа, чапља куса
плови пустим крајем. Нека јој.
Џабе помињем прошло доба,
динар поткован златном подлогом.
Љуспице рима, моје сродство,
иста крвна група, од рођења –
златоносни песак бујица ваља
коритом реке крајем маја –
позив ми стиже – потајница кључа
навире из чежње да пођем у завича …
Видети више: http://zlatnirasudenac.њordpress.com/2013/11/18/%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B8%D1%9B/

*
(Фењер Диогена из Синопе) ХАЈДЕ СЕЛА ДА НАСЕЛИМО / Мирослав Тодоровић

Стигох у Коритњак 29. октобра, у давно напуштено село, без иједног житеља, а надомак Ниш(Т)а. У јесењој тишини жубори чесма једини сведок да је овде било живота:. Жубор воде/ У јесењој тишини / Прича пустог села. У селу Коритњак нема ниједног становника и то још од 2002. године. У Политици, 13. мај 2012. читам: „За 15 година нестаће још 1.200 села у Србији, а већ је 1900 напуштено. У Србији данас има око 50.000 напуштених кућа на селу…“
На плочи чесме слова: Овај водовод подигао је Централни хигијенски завод Београд Из кредита за јавне радове Министарства грађевина Уз сарадњу народа села Коритњака 1936. год. Чуј, народа, а сада све у корову. Ко да овде никада ничега није било. Само вода жубори, грмови шипурка пламте. Плаво небо нада мном, планина преда мном. Коритњак село којег одавно нема. Гете каже да је све што је прошло симбол. Коритњак је симбол за угашена села. …
Видети више: http://fabrikamaslacakla.blogspot.com/2013/11/blog-post_17.html

*

(Васељенске новине) Директор „Просвете“ поднео оставку

ДУГОГОДИШЊИМ невољама и превирањима у некада највећој издавачкој кући у бившој Југославији, београдској “Просвети”, као да нема краја. Кућа која следи традицију чувеног издавача и књижара Геце Кона све је ближе ситуацији да подели тужну судбину “Нолита”, БИГЗ-а, “Рада”. Корак ближе до амбиса довела је оставка генералног директора Јована Јањића, који је после више од две године, тешка срца решио да дигне руке од овог посла….
Видети више: http://m950.њordpress.com/2013/11/16/direktor-prosvete-podneo-ostavku/

*
(Запис 21) Две песме / Благоје Свркота

КАРПАТИ

На том путу
Изашли су мудрији само за зеру песка
Лако су мислили
И брзо чезнули
Како ли су само лутали
Док нису пристигли
А онда је пепео почео да вије
И да се Дунавом шири
По хладној равници
И да се у кости увлачи
По свакој земуници
Све до Ђердапа
Или до неког новог почетка
Када се вода опет разлије
И душе кад опет буду лебделе
Заједно са галебовима…
Видети више: http://edicijazavetine.blogspot.com/2013/11/blog-post_18.html

*
( ZAVETINE My Opera ) Бележнице и дневници I (1969 – 2009) / Бела Тукадруз

Нисам имао среће са многим рукописима својих књига. Понеки од њих беху заточени код београдских издавача (доминантних монопослких комунистичких издавача, да им не наводим имена, јер би им учинио услугу!), Као на робији. Као да је те рукописе неко „уврачао“. Ако мислите да ја сада, много година касније, све ово пишем, како бих покушао да скинем „враџбину“ са читавог низа мојих наслова који су штампани окаснело, и опет у незгодно време, грдно се варате. Не пушем ни мемоаре, ни меморандум. У јануару 1994. године покушавао сам да средим своју сеоску библиотеку, али полице су заузели (неколико дужних метара) дневници и бележнице, које сам водио од најранијих дана! … Нагомилало се … Шта да чиним са свим тим дневницима и бележницама, које су већ почели да нагризају влага, године и мишеви, понеке претворивши у фину папирнату плеву?
Да их бацим у старо зарћало гвожђе, као што је много шта одбачено? А можда да прелистам и читам све то поново? Зашто? Да бих се у огњу страдања освестио и засијао као усијано гвожђе?….
Видети више: http://my.opera.com/zavetine/blog/i-1969-2009

*
(ОПАЛО ЛИШЋЕ ) AD CIRCULANDUM / Б. Тукадруз

Нова рубрика. “Што треба да иде од руке до руке”.
Пошто се у овој земљи упорно избегавају лустрација и превредновање, стално треба подсећати на неке ствари.
А када је реч о српској књижевности – стално треба расветљавати другу половину 20. века.
Да, паланка постоји, свака књижевна секта настоји да своје ћоше погура у центар. Тзв. левица има своје разлоге за наметање Константиновићеве “Филозофије паланке”. Али и тзв. десница има своје разлоге за разобличавање паланке философије. Где је истина? Не, није на средини, не.
На гробљу!
Видети више: http://antologijaol.њordpress.com/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/ad-circulandum/
*
(ОПАЛО ЛИШЋЕ) Мото / Б. Т.

ОПАЛО ЛИШЋЕ: Песме отпале из антологије српске поезије НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ. Од првог издања (1999), до осмог (2009) антологију Несебичан музеј, већина читалаца није читала као дело у настајању, отворено дело. Већ десет година малом је броју људи било јасно да НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ садржи у себи, скривених, више, од, двадесетак антологија. Садржао је у себи НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ поред 8. различитих верзија НЕСЕБИЧНОГ МУЗЕЈА и једну Антологију ФЕНИКС, и један СЕБИЧНИ МУЗЕЈ чије публиковање започиње овог лета 2011…Па и ово, што се овде депонује, под насловом ОПАЛО ЛИШЋЕ, није само оно што је отпало од тзв. коначне верзије, тј. 8. издања НЕСЕБИЧНОГ МУЗЕЈА…Већ је то помало и један од путева изласка из лавиринта српске књижевности 20. века… Богата грађа!
Видети више: http://antologijaol.њordpress.com/

*
(Речник немогућег) Рђа на језику / Мирослав Душанић

због сталног осјећаја несвјестице
у току хипотетичког повратка кући из избјеглиштва
и задубљен у сопствено биће
језик се охладио у јулу 2006.
кад је преминуо мој отац
није било ни дашка у небеском плаветнилу
само су мајчине преплакане очи
продирале кроз зидове собе….
Видети више: http://recnikneoguceg.њordpress.com/%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D1%80%D1%92%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D1%83/

*
(VIJESTI) ХРАБРИ МАТИЈАС РУСТ

Њемац који је слетио испред Кремља: Најважније је пренијети поруку
„Желио сам да активно учествујем и надао сам се да ће Горбачов то дозволити, али мислим да сам све то мало убрзао“, рекао је Руст

Њемац Матијас Руст (43) прије 25 година је изненадио свијет кад је својим авионом слетио испред Кремља у тадашњем СССР-у. Он је данас поносан јер је, како каже, утицао на убрзавање реформи, пише руска Комсомолскаја Правда.
Руст је рекао да је желио да учини први корак у скидању гвоздене завјесе и завршетку хладног рата.
Он је 28. маја 1987. имао 18 година и слетио је Цесном 172 код цркве Василија Блаженог. Прије слијетања на Црвени трг надлетио је Кремљ и да би нашао мјесто гдје би могао да слети.
Слијетањем испред Кремља желио је да охрабри реформе које је совјетски лидер Михаил Горбачов најавио 1985 године.
Након што је полетио из Финске илегално је прешао совјетску границу и летио 800 километара кроз совјетски ваздушни простор да би на крају свог пута слетио на Црвени трг у Москви. У тренутку слијетања хиљаде људи је славило Дан пограничних служби. „За тако нешто, треба да имаш 20 година мање и да се ничега не бојиш“
Руст је након слијетања ухапшен и осуђен на четири године затвора. Ослобођен је након једне године.
„Најважније је пренијети поруку човјечанству и кад се сад сјетим, мислим да сам у томе успио, јер сам учинио нешто што нико није учинио“, рекао је и додао да сад не би имао храбрости да то учини.
„За тако нешто, треба да имаш 20 година мање и да се ничега не бојиш“, каже Руст.
Он сад ради као аналитичар у швајцарској финансијској компанији. Прије тога је живио играјући покер.
Videti više: http://њњњ.vijesti.me/svijet/njemac-koji-je-sletio-ispred-kremlja-najvaznije-je-prenijeti-poruku-clanak-75608 ,

*
(Запис 32) Чежња / Зорица Јанакова

Ноћас сам ти, душо, стручком тананија
Од грла онога маслачка
За плотом и белим зидом
Крај којег сам девом била
Чахур росу зором пила
Ти ми не долете

Бубо лакокрила….
Видети више: http://carskirez.blogspot.com/2013/11/blog-post.html
*
(Запис 51) Из најновије књиге Миодрага Мркића
(Краћи огледи (о Петру П. Његошу, Богиславу Марковићи, Мирославу Тодоровићи и Мирославу Лукићу. Београд, 2013. )
Објавио сам књиге о неколико десетина писаца. При-метио сам да неки у последње време избегавају да наведу у биобиблиографији моје књиге о њима. То је добро и није добро. То је неки њихов знак поред пута, али и мој знак. Зашто и ради чега не помињу моје име? Писао сам о Богу, Ђаволу, Голешкој богињи. Не знам да ли ме они помињу на небеским промоцијама, наградама, у небеској биобиблио-графији. Они морају да ме помену јер су моји приватни, а „приватна својина је светиња“, „загарантована“. Просто речено, уцењени су. ….
Видети више: http://prevrednovanje.blogspot.com/
+
(Запис 51) ДВОЈНИК МИТА (Његош и САДА) / Миодраг Мркић

(одломак из управо штампане књиге)
Мит и смрт

Мислим да је неки допринос овог рада, ове књиге, демитологизацији. Допринос растерећењу и колективном и јединкама које живе, слободно рецимо, под тиранијом националних митова.
Више својих књига сматрам да су књиге де-митологизације нас и нашег времена. Међу њима Прилози за биографију Ђавола, Прилози за био-графију Бога, Голешка богиња, Превредновање, Есејистичка ода ПУЦЊУ У ГОВНО, Трансцедеnтно савршенство сигнализма и друге.
Говорећи о демитологизацији, можда говорим са неким мало(грађанским) гневом без научног ми-ра, смирености. На то ми даје право дух есејисте и дух МОМ-а – бога критике.
За почетак из богате литературе и о миту и о смрти, бар нешто лексиконски наведимо да олак-шамо неким читаоцима разумевање демитологи-зације па и смрти.
Рецимо, истина је митскија од мита и Његоша не треба митологизирати…
Видети више: http://prevrednovanje.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

*
(РИЗНИЦА СРПСКА – КЊИЖЕВНОСТ ) МИРОЉУБ МИЛАНОВИЋ:
ПОЛА ВЕКА ЋУТАЊА (2)

НАДЕ
Пола века је прошло у систематском испирању мозга народу, пола века су свакодневно слављене „велике победе у изградњи социјализма“, пола века је изграђиван култ једног човека до бекетовске ситуације у ставу мирно сваког четвртог маја у три и пет поподне. Треба чути (у свом духу) завијајући звук сирене како се разлеже преко градова и поља, преко брда и планина, и видети (опет у свом духу), стотине хиљаде људи, старих и младих, како одаје почаст „највећем сину наших народа“. Па говори, овације, цвеће! Покољ недужног цвећа за кићење биста „највећег генија“, расејаних по селима и градовима целе земље. Те слике упечатљиво говоре о начинима и методама како се до тога дошло, те слике су само видљива површина, те слике су само одраз како је деценијама изграђивано колективно лудило. Оно што се није видело, оно што је било испод, оно што је било црна дубина, био је живот, мучан и тежак, протицање времена у благој летаргији. Требало га је само видети. Ослушнути. Они чија је то дужност била, нису га ни видели ни чули.

Роман Радомира Константиновића „Ахасфер“ показао је истрошеност модела: митски предложак није више функционисао. Дешавале су се промене и у руском соцреализму, пре свега на плану књижевних средстава. Отворена је тема „о младом савременику“, а доминантна форма био је сказ. Руска књижевност била је још увек узор српским писцима али је јачао утицај преведених дела са запада. Отварали су се нови путев уметничког уобличавања. Не следити их, значило је бити анахрон.

Појава приповетке „Гост“ Драгослава Михаиловић 1961. сматра се почетком нове струје, назване у недостатку бољег израза „стварносна проза“. Опрека прем послератној је евидентна. Уместо митског предлошка — (мотив о Јеврејину луталици у „Ахасферу“ Р. Константиновића), ситуација конкретног човека (усамљеност, сиромаштво, смрт). Уместо херојске личности — обичан миш. Уместо узвишеног тона и поетизације у реченици — „груб“ стварносни детаљ. Језик је „пресан“, „сиров“, често са елементима народског, дијалекатског, фолклорног. Наглашена је улога приповедача. …
Видети вишре: http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=730.0
*
(КОГИТО КЛУБ) КОГИТО КЛУБ
… Бавити се нечим узвишеним!Боље погледајте: Санта-Круз искслесана у стени, планине, равно море, жесток ветар и сунце, велике дизалице у луци, возови, хангари, кејаови и гигантски путеви који се пењу уз стену града, а у самом граду такве игре и таква досада, таква самоћа. Можда, заиста, то све није довољно узвишено. Али велика вредност тих пренасељених острва је баш у томе што се ту срце открива. Тишина је могућа још само у бучним градовима….
Видети више: https://sites.google.com/site/usmeruvrtloga/kogito-klub
*
(КОГИТО КЛУБ – Развејавање илузија ) У славу књиге и читања / Винко Шелога

Чим држиш књигу у руци, већ си се удаљио од свог народа. Милован Данојлић Песник је чувар свих напуштених и одбачених достојанстава човека. Бела Хамваш
У народу усмене културе и гусала, који много више негује митскохеројску историју него вредности живота, не може се ни очекивати више читалаца, односно више поштовања књиге и поезије. У културном наслеђу Срба значајније место имају хајдуци од учитеља и књижевника. Чак се и свештеници чешће истичу са сабљом него с Јеванђељем. До данас, у свим истраживањима, војска је институција која ужива највећи углед у Србији. Војска и полиција су синтагма, целина. Све то нешто говори. Не треба се много ни чудити што смо ту где смо.
Транзиција народа усмене културе доспела је до диско фолка, политичари су постали нови гуслари. Књига им не треба.
Како сада ствари стоје, знатан део динарског света (херојско-патријархалног) прескочиће гутенбергову епоху и укључити се у електронску писменост, а да никад није био стварно писмен. ….
Видети више: https://sites.google.com/site/usmeruvrtloga/iluzije-i-razvejavane-iluzija/uslavuknigeicitana

*
(ЗАВЕТИНЕ : Поклон књига ЗАВЕТИНА) Петар Петровић Његош, Горски вијенац
( издање „Заветина“ београдских из 2008, у целини)

Горски вијенац је требало да буде објављен,током марта 2006.године, као прва поклон-књига Другог кола Библиотеке Најбољи друг београдског часописа НАЈ
(издавач Нова школа ).Онако како сам га као уредник припремио.Међутим…
Догодило се следеће. Никада није објављен онако како сам припремио. Један део тиража је штампан са мојим поговором, у другом делу тиража тог поговора
нема. Поседујем примерке оба осакаћена и цензурисана издања..Књига је објављена у препознатљивом свитак-формату – формату часописа Заветина. И оно објављено издање са мојим поговором – цензурисано је, тј. изостављене су неке ствари које је требало штампати на корицама књиге. Издање објављено
без мог поговора, објављено је тако што су механички одстрањене странице 73-78, тј. лепком су сплепљене 72. и 79 страница. Колики је тираж тих издања био?20 или 30 или 40 хиљада примерака?Не знам; то је издавач чувао (од мене као уредника!) као пословну тајну. ….
Може се преузети на следећој адреси: http://akademijaalhemije.wordpress.com/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5/
Или : http://www.scribd.com/doc/115442459/Petar-Petrovic-Njegos-GORSKI-VIJENAC
*
(ЗАВЕТИНЕПресс) Легат још у „илегали“

НИ четири године после смрти великог српског писца светског реномеа Милорада Павића (1929-2009) његов легат не може да буде обележен инфо и спомен-плочом. И то из разлога који никоме није јасан јер су све законске процедуре, уз две понуде о бесплатном постављању обележја, одавно предузете. Легат, који је 1992. основао град Београд тако постоји, али готово у „илегали“ јер само најупућенији знају да је на Дорћолу у згради у Браће Барух 2, на првом спрату, писац живео и створио нека од својих најбољих дела. …
Видети више: http://misljenovac.wordpress.com/2013/11/19/legat-milorada-pavica-jos-u-ilegali/

*
(Едиција ЦАРСКИ РЕЗ – Edition SECTIO CAESAREA) Northwest Winds / Bela Tukadruz ………… одломак из романа СЕВЕРЦИ / Бела Тукадруз
Prevod na engleski: Aleksandra Lukić, prof.

4
MY HISTORY. ¬ I am not writing a novel, or a journal, or a memoir, or an antinovel, let the senile and conceited politicians of the small people do it. I am not writting this for the reader: no! I entrust to the universe only what belongs to it. All of this I call the Story, eventhough it overcomes the story, it all has its inner reality, reasons and motivations. It can all be conveyed, but it cannot be received. Everything is based on itself, with the root in it. Everything is based on the Truth. The absolute truth. Beacuse it exists and it is indestructible. ,,Because it is indestructible, it is eternal. Being eternal, it exists on its own. Being on its own, it is endless. Being endless, it is large and deep….
………..
4
МОЈА ИСТОРИЈА. – Не пишем роман, ни дневник, мемоар, нека то чине излапели и уображени политичари малих народа, ни анти-роман. Ја ово не пишем за читаоца: не! Ја читавом свемиру поверавам оно што припада једино свемиру. Називам све ово Причом, иако то превазилази причу, све то има своју унутрашњу стварност, разлоге и побуде. Све се то може пренети, али се не може примити. Све је засновано на самом себи, корен има у самоме себи. Све је ово засновано на Истини. На апсолутној истини. Јер она постоји и она је неуништива. „Пошто је неуништива, она је вечна. Будући вечна, она постоји сама собом. Будући да постоји сама собом, она је бескрајна….
Видети више: https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/prozori-zavetina/northwestwindsbelatukadruz

*
(Дућан Заветина) СТАРИ ДОБРИ ДУХ ЈЕ УМРО / Ристо Василевски
….Не једном сам на прозорским окнима, углавном зими, затицао слике које су ме својом лепотом одушевљавале, а поруком, каткад, збуњивале и плашиле. У зависности од угла посматрања, на њима су се појављивале боје које нигде другде нисам могао да видим! Сликани, углавном, ноћу, ликови и призори на њима су били доведени до савршенства, нигде се није могао приметити траг киста или било ког другог средства за сликање, понајмање се могло посумњати у мајсторство оног које их је сликао… Али ко је био тај мајстор, никада до краја себи нисам могао да објасним, …
Видети више: https://sites.google.com/site/zavetine2012/stvaralacka-inicijativa/staridobriduhjeumro
===

Тајна првог симбола
Тајна првог симбола

ЛеЗ 0007945 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: