Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00206 – 00210)

Доштампано 27. јула 2014. (Годину дана доцније)

=========
(00206)

Звишке лагуне: Гвоздена река, 005, Б. Т. средина јула и. г.
Звишке лагуне: Гвоздена река, 005, Б. Т. средина јула и. г.

*
( Музеј ЗАВЕТИНА) БОЖАНСКО СВЕТЛО И ЂАВОЉА ТАМА

ИЗЛОЖБА “Од Каравађа до Каналета” у будимпештанском Музеју лепих уметности представља више од 140 дела стотину италијанских мајстора барока и рококоа из 17. и 18. века. За ову прилику слике су позајмљене из музеја и галерија попут Лувра, Прада, лондонске Националне галерије, Ермитажа и Гемалде галерије из Берлина, као и из неколико приватних колекција. Ова изванредна панорама два века италијанског сликарства почиње крајем 16. века и бави се утицајима Каравађа на италијанско барокно сликарство, потом прати његов развој до рококоа, класицизма и реализма, закључно са 1760. годином. На почетку ове “приче” највише је дела са библијским темама, које смењују мотиви мртве природе и жанр сцене.
Овај изузетни ликовни спектакл представљен је у осам сегмената. Први “Лицем у лице са реалношћу” представља ране Каравађове слике и популарне теме. “Божанска светлост – ђавоља тама” бави се библијским темама, Христовим животом и животима других светаца, као и сценама из Старог завета ….
Видети више: http://zavetineaneks.wordpress.com/2013/12/08/bozansko-svetlo-i-davolja-tama/
*
(Deutche Wele) Шта су нацисти опљачкали у Србији?

Скоро 70 година након завршетка Другог светског рата и даље није познато која су све културна блага и вредне уметнине нацисти однели из Србије. Масовно су пљачкани јеврејски станови, али и музеји.
Са кључевима својих станова, Јевреји из Београда имали су обавезу да се пре тачно 73 године – 8. децембра 1941 – пријаве у канцеларију „Јеврејске полиције“ у Улици Џорџа Вашингтона број 21 (у близини данашње Ботаничке баште). Одатле су депортовани у логор на Старом сајмишту. Њихови станови, куће и радње су потом пљачкане, али готово да не постоје подаци колико је новца, злата и уметничких дела нестало.
„Немци су вредне предмете одвозили у Хамбург, који је био један од центара за прикупљање одузетих ствари из целе Европе“, објашњава Милан Кољанин, са Института за савремену историју. „Тамо су драгоцености продаване по багателним ценама и завршавале у кућама Немаца. Део јеврејске имовине у Србији био је продаван, а добијени новац је одлазио на рачун Банкферајна (банкарског друштва) у Београду, а потом пребациван у Немачку.“ О пљачкању станова Јевреја постоје докази на копијама микрофилмова, које је Србија добила шездесетих година од Америчког архива у Вашингтону. „На 89 ролни, свака има по 400-500 снимака, између осталог су и пописи Јевреја, њихових чланова породице, имовине коју су поседовали“, наводи Кољанин и додаје да је до сада обрађен само део материјала, који је коришћен за научне радове.
До пролећа 1942. године убијено је више од 80 одсто Јевреја (око 13.000) са територије Србије. Сва њихова имовина, покретна и непокретна, била је одузета у процесу аризације (превођење јеврејске имовине у аријевску својину). „У томе се посебно истицала улога Алфреда Розенберга, који је командовао спољно-политичком службом, активном на простору окупиране Европе, као једне у низу организација које су се бавиле пљачком јеврејске имовине“, прича за ДW Милан Ристовић, професор Филозофског факултета у Београду. „Из оскудне документације која је остала, а поседује је немачки архив у Берлину, види се да је посебно била покретана акција сакупљања уметнина, вредних предмета, књига… све што је било у поседу београдских Јевреја. Такве ствари одлагане су у централном магацину, који се налазио у Улици цара Уроша број 20, на месту где је данас Галерија фресака“, наводи Ристовић.
Архивска грађа завршила на бечкој пијаци
За време Првог и Другог светског рата из Србије је однето око 40 железничких вагона архивске грађе! Највећи део тог опљачканог блага завршио је у Аустрији, јер је Беч био центар за прикупљање свега што је од списа украдено у Србији. Тужна је чињеница да су на пијаци у Бечу, српски историјски документи служили за паковање пасуља, кромпира, јаја… Ипак, за професора Ристовића, највеће српско културно благо уништено је у нацистичком бомбардовању 6. априла 1941. године, када је до темеља уништена Народна библиотека Србије. ….
Извор: видети више: http://www.dw.de/%C5%A1ta-su-nacisti-oplja%C4%8Dkali-u-srbiji/a-17278538
*
(КОНКУРСИ) ДВОГЛАСЈЕ ПЛАНИНЕ И ЖЕНЕ / Зорица Јанакова
Тело ти је зрело,
Рекла ми је соба кад остале смо саме.

Вршњакиња планина, зријући нага,
Није се стидела
Огледати себе
У окнима
У пролазу.

Тело ти је зрело,
Шаптао је сумрак, смешкала тишина…..
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2013/12/08/%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%98%D0%B5-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA/

*
(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) Зоран М. Мандић – овогодишњи добитник угледног друштвеног признања “Капетан Миша Анастасијевић”, у категорији- За стваралаштво и допринос српској култури

Свечана додела признања одржаће се у општини Оџаци, (сала Скупштине општине), 12.децембра ове године (четвртак) ,са почетком у 12 часова, у присуству лауреата,привредника, медија и гостију. …
Видети више: http://m950.wordpress.com/2013/12/09/zoran-m-mandic-%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D1%9A%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%83%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%B4%D1%80%D1%83/

*

(СУЗОВЦИ) ????????????????Зајечарска „ловачка салата“

Шта се крије иза кривичне пријаве против бившег директора библиотеке Саше Јеленковића?
Зајечар: Кривична пријава против бившег директора библиотеке
Полицијски службеници криминалистичке полиције у Зајечару поднели су Основном јавном тужилаштву у Зајечару, кривичну пријаву против Саше Јеленковића, бившег директора Матичне библиотеке „Светозар Марковић“.
Како се наводи у саопштењу полиције, Јеленковић се сумњичи за злоупотребу службеног положаја, односно да је злоупотребио путне налоге за службена путовања.
Нови директор библиотеке Славољуб Гацовић је по ступању на дужност, средином јула изјавио да 2010. и 2011. године библиотека није купила ниједну књигу, док је прошле године за обнову књижног фонда дато око 7 хиљада динара. Како је рекао, за гориво је само у 2012. плаћено више од 170 хиљада динара….
Videti više: http://1983z.wordpress.com/2013/12/08/zajecarska-lovacka-salaata/
*

(SERBIAN PRESS CENTER) Преминуо Јово Капичић

После тешке и кратке болести у понедељак увече је преминуо познати црногорски удбаш и генерал Јово Капичић, јавила је Васељенска телевизија. ован Капичић – „Јово Капа“ (1919), је био учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник и амбасадор СФРЈ и народни херој Југославије. Као заменик министра унутрашњих послова Југославије, обављао је командне дужности везане за Голи оток. …
Видети више: http://2003bz.wordpress.com/2013/12/09/preminuo-jovo-kapicic/
*
(МЕЗИЈА) Галипољски Срби преживели Османлије, нестали у Југославији
НЕСТАЛИ ЗБОГ НЕБРИГЕ СВЕ студије о вековној одисеји “сремских изгнаника” први пут су сакупљене и објављене тек крајем 2012. у књизи “Галипољски Срби” едиције “Корени” у издању “Службеног гласника” и САНУ. – Циљ “Корена” је да у 80 књига објави на једном месту све студије написане о насељима и пореклу српског становништва, од Галипоља до Беле Крајине у Словенији, од јужне Италије до српских насеља у Мађарској, Чешкој, Словачкој, Румунији и Украјини. Основу чине студије објављене у “Српском етнографском зборнику” Српске краљевске академије. Нажалост, оваква озбиљна проучавања српског етничког простора практично су престала половином 20. века. Због такве небриге матице, Срба у удаљеним енклавама више и нема, јер су потпуно асимиловани….
Видети више: http://mezija.wordpress.com/2013/12/09/galipoljski-srbi-preziveli-osmanlije-nestali-u-jugoslaviji/
*
(SERBIAN PRESS CENTER) СТАРЕ СРПСКЕ КУЋЕ, БРВНАРЕ, ВАЈАТИ

Бесплатан плац за Вашу брвнару, https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151985241637527.1073741829.206307262526&type=1 СТАРА СРПСКА КУЋА Кућа треба да буде изграђена од материјала који се може добити из непосредне околине места на којем се гради, јер само тада неће бити узнемирена природна средина, а ни човек. „Цовек је, прихватајући хез размишљања оно што долази са стране, изопачио себе и своје потребе. Зато …
Видети више: http://2003bz.wordpress.com/2013/12/10/stare-srpske-kuce-brvnare-vajati/

*
(Ecumenical Newspapers) Покренута је Библиотека Манускрипт.

„Заветине“ су покренуле ову библиотеку како би препоручивале рукописе писаца преводиоцима

Click to access jevandjelje-umetnika-bela-tukadruz.pdf

*
(КапетанКале) (441 снимак ) Mанастир Св.Катарине-Синај Part 1

Објављено у 07.06.2013. Uploaded with Free Video Converter from Freemake
http://www.freemake.com/free_video_co… Приказ: 20
Видети више: http://youtu.be/7lVjiilqqmk

*

===
(00207)

Звишке лагуне: Гвоздена река, 006, Б. Т. средина јула и. г.
Звишке лагуне: Гвоздена река, 006, Б. Т. средина јула и. г.

*
(КОНЦЕНТРИЧНИ КРУГОВИ : Суштински кругови) МОНСТРУОЗНО: Најтежи случај инцеста…

Мрачна, узнемиравајућа тајна откривена је у сликовитој аустралијској долини југозападно од Сиднеја, у којој су прљава деца рођена из инцестуалних веза живела са урођеним деформитетима у својеврсном “култу” сачињеном од 40 одраслих и деце. Недавно је откривена изолована заједница у којој су пронађена деца неспособна за разумљив говор, са физичким манама, рођена од стране родитеља који су били у блиском сродству.
Један петнаестогодишњи дечак боловао је од тешког облика псоријазе, мокрио у кревет и био на менталном нивоу петогодишњег детета, док је други имао проблема са видом и слухом. Деветогодишња девојчица, глува и неписмена, која је замуцкивала док прича није умела да се окупа и обрише пешкиром, нити да очетка косу или опере зубе, а није знала ни да користи тоалет папир јер га никада раније није видела. Углавном су сви били неухрањени.
Браћа и сестре, ујаци и ујне, тетке и стричеви одржавали су сексуалне односе кроз четири генерације уназад и одгајали децу у сиромашним, нехигијенским условима за живот. Када су откривени у кампу тридесетак километара удаљеном од најближег насеља, примећено је да немају тушеве ни канализацију, на једном од дечијих кревета пронађен је кенгур, док је у фрижидеру стајало иструлило поврће. Шпорет и кухињско посуђе прекривали су дебели слојеви прљавштине. “Породица” је живела у напуштеним приколицама, шаторима и шупама. ….
Видети више: http://zavetinebr1.wordpress.com/2013/12/11/monstruozno-najtezi-slucaj-incesta-40-odraslih-i-dece-razmnozavalo-se-i-zivelo-u-kultu/

*
(АМБЛЕМ тајног писма света) Србија (не)ће у НАТО: Сиромашне државе као топовско месо

НЕМА политичке теме која изазива толико полемика међу партијама и истовремено толико јединства међу грађанима, као што је учлањење Србије у НАТО. Између 60 и 70 одсто житеља константно се изјашњава против уласка у Алијансу, али је број организација и партија које су „за“ у благом порасту.
Прошле недеље одржана је Прва београдска недеља НАТО под покровитељством НАТО одељења за јавну дипломатију и уз подршку Амбасаде Словачке. Организатори су били Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) и Ресурс центар Стари град.
У исто време, у Црној Гори се распламсала расправа о овој теми, а повод је била иницијатива да се о чланству одлучује у парламенту, уместо на референдуму. И тамо расположење јавности не иде наруку промотерима Северноатлантског савеза, јер је скоро две трећине грађана против приступања. …
Извор: http://galerijazavetina.wordpress.com/2013/12/11/srbija-nece-u-nato-siromasne-drzave-kao-topovsko-meso/

*
(ПРОТИВОТРОВ) Тадић спрема удар на Ђиласов трон

РАСПЛЕТ вишемесечног тињајућег сукоба у врху Демократске странке почеће на седници ГО, која би требало да буде одржана 22. децембра – сазнају „Новости“.
Политичка иницијална каписла за нову отворену унутарстраначку битку могли би да буду недељни избори на Вождовцу. Уколико ДС поново доживи фијаско, очекује се да почасни председник Борис Тадић, са групом партијских следбеника, покрене акцију за смену актуелног лидера Драгана Ђиласа.
Видети више: http://zavetine.wordpress.com/2013/12/11/tadic-sprema-udar-na-dilasov-tron/

*
(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) Две песме Александра Лукића

САЊАЈУЋИ О ФАРМИ ПОСКОКА

Мужа поскока је најуноснији посао данашњице

Хране за поскоке, хвала Богу, има: пољски мишеви
(Купујем пољоке мишеве на килограм,
плаћам петоетруко!)
Јер мени је важан отров. Килограм отрова поскока
више вреди него издавање целокупног опуса
Толстоја, Достојевског и Пруста!

Имамо доста отровница
довољно је имати стотинак поскока
и исто толико стаклених кавеза
и онда сваке седмице: музем поококе
Сваки поскок пљуне најмање по грам
Продајом отрова решићу најважније животне
проблеме Сем тога, то је веома хуман посао:
од отрова се справља противогров. ….
Видети више: http://m950.wordpress.com/2013/12/11/%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B8%D1%9B%D0%B0/

*
(RoyalSerbianChannel ) 2013. – Годишњи филм Принцезе Катарине
Објављено у 29.11.2013. Опис није доступан. 104 видео снимка. 433 приказа
Видети више: http://youtu.be/WWa_MDXWaaM

*
(КОВЧЕГ БЕЗРАЗЛОЖНИХ УСПОМЕНА) РУКОВЕТИМА ОСВОЈИО ЕВРОПУ

МУЗИЧКО дело Стевана Стојановића Мокрањца, који је извор и инспирацију проналазио у народним песмама, поставило је темеље српске музике и будућег „националног стила“. Мада је његово место у историји одавно утемељено, потребно је, слажу се наши саговорници, искористити сваки добар повод да се подсетимо заслуга које су нам наши великани оставили у аманет. Због тога би било драгоцено обележити век од његове смрти, иако се Министарство културе, на прагу те годишњице, још не оглашава….
Видети више: http://kovcegbezrazloznihuspomena.wordpress.com/2013/12/11/mokranjac-rukovetima-osvojio-evropu/

*
(ПОПРИШТЕ) Неочекивана полемика уочи расправе о редефинисању књижевне сцене ...

Књижевна сцена: Писци се посвађали и пре разговора , петак, 18 октобар 2013 10:53
Неочекивана полемика уочи расправе о редефинисању књижевне сцене. Српско књижевно друштво против неформалне групе, Војвођани имају своје захтеве
Подстакнут писмом 36 угледних писаца, уредника и књижевних критичара о потреби и предлозима за “редефинисање стања на књижевној сцени”, министар културе Иван Тасовац заказао је расправу на ову тему за 25. октобар. Писмо је, међутим, изазвало реаговања Српског књижевног друштва и Друштва књижевника Војводине, који су у отвореним писмима министру – изашли са својим захтевима.
Група писаца дала је неколико конкретних предлога, најпре да се формира комисија која би књижевницима додељивала тромесечне, полугодишње и годишње стипендије у износу од 60.000 динара месечно. Предложено је решавање проблема око откупа књига за јавне библиотеке, уз инсистирање на откупу дела савремене српске литературе…
Видети више: http://rukopisnaknjiga.wordpress.com/2013/12/11/%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%83%D0%BE%D1%87%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%BE/

*
(АМБЛЕМ) Кафа у СКЗ

….КОЛО НА КОЛАРЦУ
Традиционално представљање Кола Српске књижевне задруге одржаће се у Малој сали Задужбине Илије М. Коларца у четвртак, 12. децембра 2013. године, с почетком у 19,30 сати.
105. редовно Коло:
Мишел де Монтењ, ОГЛЕДИ, превод Изабела Константиновић
Љубомир Максимовић, ОГЛЕДИ О ПОЛИТИЧКОЈ МОЋИ У ВИЗАНТИЈИ
КЊИГА О ЊЕГОШУ – избор Мило Ломпар
Иво Тартаља, ПЕСМА О ПЕСМИ – широм књижевности
Ранко Јововић, ЧЕКАЈУЋИ ЈАКОБИНЦЕ …
Видети више: http://galerijazavetina.wordpress.com/2013/12/11/%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B0-%D1%83-%D1%81%D0%BA%D0%B7/

*
(Уметност махагонија, 1-2/ 2001) ФАБРИКА ЛУТАКА ГРУПУЛЕКС

Архив одбијених рукописа. Мирослав Лукић : Тартуф (Антимемоари лажног библиотекара) . – Писмо упућена Владимиру Јагличићу и Миодрагу Павловићу- стр. 6-8.
Видети више: http://novinebuducnosti.files.wordpress.com/2013/06/1-umetnost-mahagonija1-2.pdf

*

(КОВЧЕГ БЕЗРАЗЛОЖНИХ УСПОМЕНА) Сви писци и песници морају да знају како се животу може сметати!

Сви писци и песници морају да знају како се животу може сметати!”1
“Ево како. Повери ли се дрвету брига о његовом властитом
растењу, дрво ће цело израсти у изданке, или ће отићи сасвим у
корен, или ће се потрошити на један лист, зато што ће
заборавити на васиону на коју треба да се угледа, и, производиће
једну ствар од хиљаде, почеће у хиљадама производити једно те
исто “2
Мит ме је одвукао и помогао ми да заборавим много тога: тако
сам сачувао најдрагоценије ствари.
Крупне хризантеме са којих се круне латице…
Тога могу да се сетим тако јасно, као и бешумног откидања
суза…
Видети више: http://kovcegbezrazloznihuspomena.wordpress.com/2012/11/02/zdravo-svete/

*
(Музеј ЗАВЕТИНА) Косово путем Бангладеша

УПРКОС опредељењу српских власти да је пријем Косова у УН неприхватљив, директор немачке Фондације Конрад Аденауер у Београду Хенри Боне предлаже решење по коме би се КиМ омогућило чланство у светској породици нација, али без признавања државности од стране Србије. Према мишљењу Владислава Јовановића, некадашњег шефа дипломатије и амбасадора при УН, пристанак на овакву „концесију“ ….
Видети више: http://zavetineaneks.wordpress.com/2013/12/11/kosovo-putem-bangladesa/

*
===
(00208)

Звишке лагуне: Гвоздена река, 007, Б. Т. средина јула и. г.
Звишке лагуне: Гвоздена река, 007, Б. Т. средина јула и. г.

*
(Анонимус „Пепито“) Анонимус “Пепито” (1) Листа бр. 1
Коментари уз чланак Путин: Нико не треба да има илузије да је војно јачи од нас …
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%81-%D0%BF%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BE-1/

*
(АМБЛЕМ) Космички „плес“ Земље и Месеца

“Људи могу да виде Земљу и Месец у покрету, док изводе свој космички плес. Мислим да то ставља ствари у перспективу”, навео је он, подсећајући да је пре неколико година Војаџер 1 послао фотографију која је названа “Бледо-плава тачка” по књизи Карла Сагана.
Популарни астроном и писац је тада рекао да се све што знамо налази на тој сићушној плавој тачки.
“Наш филм говори то исто, али у слици која се креће”, ……..
Видети више: http://galerijazavetina.wordpress.com/2013/12/12/pogledajte-kosmicki-ples-zemlje-i-meseca/

*
(ЗАВЕТИНЕPress) Вучић уручио донацију у Андрићграду…

ВИШЕГРАД – Александар Вучић, председник СНС, уручио је донацију Андрићграду у износу од 100.000 евра, односно 200.000 конвертибилних марака, а новац су прикупили чланови ове партије.
Господин Вучић је и раније долазио у Андрићград, тад је подржао нашу идеју и овај подухват, а сад је и помогао и показао да је пријатељ. У овој општој кризи потпуно је непотребно објашњавати колико смо му захвални на овоме – каже за Курир Емир Кустурица, идејни творац и градитељ Андрићграда. ….
Видети више: http://misljenovac.wordpress.com/2013/12/12/%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D1%83%D1%80%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D1%83-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%9B%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83-%D1%83-%D0%B8/

*

(ОК Го ) OK Go – Skyscrapers – Official Video
Објављено у 29.03.2012.
Music video for the song „Skyscrapers“ by OK Go.

Director: Trish Sie
Producers: Trish Sie & Paula Salhany
Cinematography and editing: Paula Salhany
3D DP: Eric Kurland
Dancers: Moti Buchboot & Trish Sie
Special Thanks: Jennifer Kay Tyre, So Yun Um, Joanna Mayorga, Andy Green, Diane Castrup, Anthony Hartman, Jenny Oppenheimer, Roe Sie, Damian Kulash and Marjorie Kulash
Видело 2.505.905
Видети: http://youtu.be/Rb4lgOiHBZo

*

(Анонимус „Пепито“) УСЛИШИ МОЛБУ / Милан С. Косовић
Десанки Максимовић)
Чуо сам те у гласу дроздa
са зида цркве и звоника
и пчелињем зују са грозда
касу небеског коњаника.
Све оно што бежи у ништа
са мапе твога завичаја
отвара нова пристаништа
и не бива игром случаја.
Трајеш земно неспутана сва
простор трепери душом твојом
из твога шешира љубав сја
бојећ простор најлепшом бојом. …
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2013/12/12/%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D1%83-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

*
(МЕЗИЈА) ГРАДИМО ПУТ ТУРСКИХ СУЛТАНА?

Да ли са реконструкцијом тврђаве Рам почиње неоосманизација Подунавља. За обнову овог историјског споменика стиже чак два милиона евра, али не из наше, већ из турске касе
КАМЕНЕ руине које једва подсећају на некад моћно утврђење, оплахују воде Дунава и милују хладни зимски ветрови. Пустош. Повремено пролети нека врана. У аветињском амбијенту још убедљивије звуче легенде везане за – Рам. Ипак, постоје добри изгледи да ће тврђава Рам добити на значају. Овога пута не на стратешком и војном, већ на добробит српског туризма.
Обнова тврђаве, смештене у близини Великог Градишта и Кладова, биће камен темељац за „изградњу“ новог пута. Реч је о путу османског царства, који се укршта са римским лимесом који је, такође, замишљен као туристичка рута. За реконструкцију стижу чак два милиона евра. Али, не из наше, већ из турске касе!
Видети више: http://mezija.wordpress.com/2013/12/13/gradimo-put-turskih-sultana/

*
( GizE3H ) (13 video snimaka) shocking video of alien autopsy in Russia in 1969 UFO OVNI. – ЛАЖ ИЛИ ИСТИНА: Зашто се игнорише руска прича о ванземаљцима!
Отпремљено 15.05.2011.. Опис није доступан. Videlo 1.013.978
…У питању је прича о НЛО који се наводно срушио 1969. године, а који је открила руска војска, при чему је обављена обдукција на једном ванземаљцу
У последње време интернетом је почела да кружи прича у којој се тврди да су Руси већ деценијама упознати са ванземаљским цивилизацијама. И иако прича о руским НЛО-има није нова, поново се нашла у медијима, првенствено због тога што је амерички Хуфингтон Пост објавио текст у коме се пита зашто је амерички маинстреам медији у потпуности игноришу.
Повод објављивању био је чланак са портала Воице Оф Руссиа у којем се тврди да су Руси први сусрет са ванземаљцима имали 1942. године.
Део њихове приче укључује и НЛО који се наводно срушио 1969. године, а који је открила руска војска, при чему је обављена обдукција на једном ванземаљцу.
Тај сценарио вероватно вам звучи веома познато, а разлог томе је чињеница да је прича слична оној из Розвела.
Амерички медији први су је пут пренели у специјалу ТНТ-а 1998. године, под називом „Тајна КГБ-ова НЛО документа“, у коме је приказано неколико наводних призора са места догађаја, укључујући и неколико минута поменуте обдукције мртвог ванземаљца.
Већина уфолога тада је прогласила обичном измишљотином.
Бивши НБЦ-јев саветник за свемирска питања, Џемес Оберг, казао је да би требало бити довољно већ и то што се документарац приказује уз напомену: „Оно што видите могло би бити истина или лаж“.
Видети: више: http://www.kurir-info.rs/laz-ili-istina-zasto-se-ignorise-ruska-prica-o-vanzemaljcima-clanak-1131787

Видети: http://youtu.be/vQ0E8-f6rBU

*
(ABISUZ) Речник „Тамног вилајета“
По легендарном Сахарину

А у ствари, украдено из апокрифних рукописа Боре Мишљеновића, и понуђено својевремено часопису Тамни вилајет и пок. Господину Орфелину, као постмодерни крик фамозног и неухватљивог Сахарина.
____
А
АБРАКСАС – симболична реч код Василидеса из Александрије који ју је користио као божанску титулу. У грчкој нумерологији, седам слова који чине 365, дане соларне године што представља циклус божанског чина. Број 365 представља укупни збир душа које настају еманацијом из Бога. Међу окултистима реч Абраксас урезана у камен или драгуљ сматра се мистичном. (Не повреди ме, Абракадабра)
Видети више: http://sifrajegulja.wordpress.com/%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%98%D0%B5%D1%82%D0%B0/

*
(Анонимус „Пепито) ЦЈЕЛОМУДРИЈА ОВОГ СВЕТА, књ.30
Отпочело је писање нове књиге, ЦЈЕЛОМУДРИЈА ОВОГ СВЕТА, књ.30, која је наставак 29., неповратно изгубљене током Другом светског рата. Посвећено Мих. Петровићу Аласу и Сузовцима“) .
____________________
D. Bt. | 04. januar 2013. 20:57 | Komentara: 6
ANA 07. januar 2013. 20:54 #2285531
Retko gde mogu objaviti komentar podrške Ljušiću. Sl glasnik je objavljivao oko 360 naslova godišnje i to uglavnom (90%) nekomercijalnih. Na vodećom pozicijama su bivše sekretarice i poltroni, a stručni ljudi su sklonjeni na nebitna radna mesta. Nadam se da će gospodin Ljušić izvršiti ozbiljnu premetačinu kadrova i skloniti nesposobne iz svog bliskog okružen
Branko 05. januar 2013. 23:47 #2283724
Mrka evo Ti, lika i modela za čišćenje snega, uzmi njega, a onog vrati u estradu, što pre raspade se koalicija – bre…..
Videti više: http://krmikovac.wordpress.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%81-%D0%BF%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BE-1/cjelomudrija-ovog-sveta-knj-30/

*
(Miroslav Kiš Cibemikan) ( 87 видео снимака ) Тајна свих тајни- Божанско испуњење, Мајка Земља постаје Звезда

Отпремљено 22.02.2012.. Видело 169.179

Превођење снимка платио Мирослав Киш Цибермикан

Наука и религија у својим коренима говоре о истој ствари а, то је да материјални облик постојања пролази и да нам ускоро предстоји узнесење у више димензије. Како бисте били што спремнији за овај прелаз од вас се очекује само једно а, то је да подижите своје вибрације свакодневно и зрачите љубав.

Ми на Земљи мутирамо како бисмо били спремни за завршно преображење у часу када Земља постане предивна Звезда. Неки ће се преобразити у то време као када се гусеница преображава у лептира- то су они који подижу своје енергије и свесност, док ће они који не подижу своју свесност такође бити преображени али, као када из црва настане мува говнара. То је потпуно фер јер ови први су радили на себи док ови други који се преображавају у нешто мање форме постојања нису радили.

СВИ ће се преобразити само је питање какво ће им то преображење бити. Да ли у тренутку ока, веома брзо и безболно као гусеница која узима обличје предивног лептира или болно као црви који ће произаћи у обичне муве….
Videti više: http://youtu.be/13u_FJoZwoY

===
(00209)

Звишке лагуне: Гвоздена река, 017, Б. Т. средина јула и. г.
Звишке лагуне: Гвоздена река, 017, Б. Т. средина јула и. г.

*
(ZAVETINE My Opera ~ инфо ) Из збирке “Књига старог опосума о практичним мачкама” (Елиот)

Т. С. Елиот
Тајанствени мачак Мекевити
Страшни мачак Мекевити има тихо стопало,
он је прави криминалац, скоро свако зна за то.
Загонетка Скотланд Јарда, свашта уме, свашта сме,
после сваког свог злочина – Меки је већ ко зна где!
Мекевити, Мекевити, он је чудо, терор прави,
тај не мари за законе, попут духа људе гњави,
по ваздуху лако лебди, као факир може све,
после сваког свог злочина – Меки је већ ко зна где!
Претражите све подруме, и небо и облаке,
али ја вам опет кажем – Меки је већ ко зна где!
Видети више: http://mezijainfo.wordpress.com/2013/12/14/%D0%B8%D0%B7-%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%B5-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B3-%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82/

*
(ПИСМА) (0012) Из пристиглих писама при крају 2013. / Мирослав Тодоровић

Драги МиркО,
уз овај текст чија тема је кратка историја наше путешествија до народних кухиња, тачније речено казана. (Како се у овој речи гнезди реч казна).
Сређујући белешке, све у намери да теренску прозу под називом „Протуве и анђели“ коначно завршим наиђем на ову белешку.
Каже Брка: – Добро је ово како ће бити? Све ће ово пропасти. Пропасти, ко муда кроз поцепане гаће, јер ће наши државу растурити ко свиња масну торбу.
Хроничар згрануто гледа.
До сада нису могли. Када забразде неда даље Рват, брани Словенац…и шта да ти казујем видећеш. Знаш ону „кад се гоља влсти докопа“. Биће још горе. Зидаће цркве највећи безбожници, село ће у коров зарасти, а у градовима ће се на казанима ранити…
Уз овај пасус пашу и моји стихови из 1979. (Теренска свеска) : „…Биће црње и грђе још / Расуло Оде све у хелаћ на добош / У клетве живота се сасу / Куће растурише тужимо ћутљиви // Радоваћеш се када те земља притисне / Море мани / сваковићи нам судбу цвелну кроје / Зоољуди у дверима теби душа кисне…“
То је онај живот где сам пао и ја (Дис). И не само ја него под капом те синтагме беху: Радничка класа, („хисторијска улога“) сељаци и поштена интелигенција. Сређујем све то а на уму ми рече: „Затим постави себи питање: и где је све то сада ? Дим, пепео, бајка или чак ни бајка више није“. ( Аурелије: Упутства за живот ). Моје теренске песме су штампане интегрално у часопису „Развитак“ 1984. потом у „БИГЗ-у“ 1993. „Просвети“ 1997. Томислав Мијовић је те 1984. због теме моје поезије био изложен критици. „Да ли је могуће да самоуправљачи тако живе?“ Сети се црни талас, и брда књига о ничему. Власт је здушно промовисала постмодернизам, а онај дечак из приче „Царево ново рухо“ никако се није појављивао да каже: „Цар је го“.
И још увек не долази…
Видети више: http://70653dotcom.wordpress.com/2013/12/15/0012-%D0%B8%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%83-2013/

*
(АМБЛЕМ) ДИМИТРИЈЕ ВОЈНОВ : ЖИВОТ У СРБИЈИ НИЈЕ ЗА СВАКОГА

ЛОКАЛНИ УСУДИ
* ДА ли су српска књижевност, филм или музика већ пуноправни чланови Европе или и ту заостајемо?
– Сматрам да ни у једном домену културе нисмо пуноправни чланови Европе пошто нити имамо аутономију у погледу продукције, нити имамо снаге да диктирамо трендове. У односу на саму Европу се налазимо у инфериорном положају, а оно што њих занима да преузму одавде је само један сегмент културе, махом везан за наше локалне усуде и идеологију. Нажалост, наша култура има само један адут, а то је чињеница да наша публика још увек повремено уме да цени и масовно подржи нешто што претендује на квалитет. Рецимо, добитници НИН-ове награде редовно постају бестселери.
Видети више: http://galerijazavetina.wordpress.com/2013/12/15/dimitrije-vojnov-zivot-u-srbiji-nije-za-svakoga/

*
(АБИСУЗ) ПОЕТА У ФРАКУ

…. – Физички, Дафина (јунакиња “Сеоба”) је ујна Црњанског, супруга Васе Вујића, трговца из Беча, код кога је Црња једно време становао. Црњански је спавао у једној малој соби. Ујутру би долазила ујна, једна једра и плава Бечлијка, да му лично донесе белу кафу. Понекад би преко спаваћице пребацивала лак огртач. Испод се назирало њеном богато (тако рече Црња) тело, а већ је имала лице лепо и привлачно. Ујак је рано напуштао кућу и био на послу. Ујна би села на кревет до младог Милоша и гледала како испија белу кафу и гута кифлу. А млади Милош, ужарен овим присуством, некомотно се осећао. Рече: ерекција је била тако нагла и велика да се то могло опазити испод чаршафа. Вероватно Црњански никада није ишао даље у својим односима са ујном, али она је постала фиксација која се манифестовала у сликању Дафине…
Видети више: http://sifrajegulja.wordpress.com/2013/12/15/poeta-u-fraku/

*
(ЗАВЕТИНЕ Запис) ПЕТ ПЕСАМА / Милош Јанковић

… Credo quia absurdum.
(Верујем, јер је апсурдно)

EX NIHILO

Не помаже, уопште, спознаја суштине,
схватање бесмислености сваког труда.
Једнако се вреднују и лажи и истине
и исто се цене – и мозак, и муда.

Ма нису, такође, ни титуле важне,
ни пун буђелар, ни ловор, ни трубе.
Узалуд и ум, чак и руке снажне,
кад људи, на крају, увек себе губе.
Видезти више: http://zavetinein.wordpress.com/2013/12/15/%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%88-%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

*
(АБИСУЗ) АЗБУЧНИК ПРОТОТИПА (001)

… ( Херодот:) …Свака жена мора једном да седне поред Афродитина храма и да се једанпут у животу да неком странцу. Многе, охоле због богатства, нису хтеле да имају посла с другим људима, па би се довозиле до храма у затвореним кочијама и са бројном послугом…По правим стазама, које воде поред жена у свим правцима, лутају страни људи и бирају. Кад жена онде седне, не може да оде кући пре него што би је имао неки странац изван храма и гурнуо јој у крило сребрни новчић… Није важно колики је то новчић, жена не сме одбити да га прими; то би био злочин, јер је тај новац сад светиња. Жена иде за оним који јој први убаци новчић и не сме ништа да му одбије. После обљубе, пошто је испунила своју дужност према богињи, одлазила би кући и не би после ни по коју цену више пристала на то. Лепе и згодне брзо одлазе својим кућама, али ружне чекају дуго и не могу да испуне обичај. Чак се деси да неке чекају по три и четири године… – В. Гостинска обљуба, Синвасиј, Стрнџање
Видети више: http://sifrajegulja.wordpress.com/2013/12/15/%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0/

*
(Анонимус ПЕПИТО) Анонимус ПЕПИТО (002)
ЦЈЕЛОМУДРИЈА ОВОГ СВЕТА, књ. 30
(насумични избор)

naranca 11. decembar 2013. 01:26 #2751067
Da je pobedio cetnicki budisticki pokret sve bi bilo drugacije.Ne bi bilo klanja.
HitmanSRB 11. decembar 2013. 08:35 #2751282
Veliko zlo, Zoks. Znam. Samo opet, tadašnji ljudi nisu imali baš ovakav pristup informacijama kao mi danas, bilo ih je vrlo lako zavesti i ubediti da je to što rade ispravno. A “heroj” Kapičić je bio jedan od političkih komesara, koji su to ubeđivanje sprovodili. Čuvena rečenica komunista: “Mi se u Srbiji moramo ponašati kao u zemlji koju smo okupirali”. Samo maloumnim jugonostalgičarima ne može doći do mozga značenje toga. Ni rat 91-95 ih nije izgleda dozvao pameti…………..
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2013/12/15/%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%81-%D0%BF%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BE-002/
*
(Библиотекe ЗАВЕТИНA) Пет песама / Зорица Јанакова
Толико пуст

Толико пуст
Без Тебе
Пуст је овај предео

Да бих да нестанем
Са птичијим пијуком

Толико хладан
Без Тебе дан
Дану под прозором

Док говори ми да несташе
Сасвим
Твоје руке

Са цијуком мртве птице
У дну неба

У дну ока

Над прљавим снегом.
Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2013/12/blog-post.html
*
(АБИСУЗ) АЗБУЧНИК ПРОТОТИПА (001a)
АЛХЕМИЈА – уобичајено значење, најповршније: фантастични огледи који су имали за циљ претварање обичних метала у злато и сребро помоћу тзв. Камена мудраца: сви напори алхемичара били су усмерени на тражење тога камена; у процесу тих фантастичних истраживања откривен је читав низ хемијских елемената и различитих хемијских спојева… Алхемичари: Мишљеновићи, Ф. Сенковићи и др., што су се трудили да уздигну – како би Б. Хамваш рекао – ниво заједничког блаженства. ….
Видети више: http://sifrajegulja.wordpress.com/2013/12/17/%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0-001%D0%B0/
*
( НОВО САЗВЕЖЂЕ) ПИСМО ПРЕВОДИОЦА И ПЕСНИКА ВЛАДИМИРА КОРМАНА
Уважаемый Мирослав ! С удовольствием и интересом читаю “Заветное Созвездие”.
Сделал попытку перевести на русский, пользуясь словарём короткое стихотворение Александра Лукича. ….
Видети више: http://novosazvezde.wordpress.com/2013/12/17/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%86%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0/

*
===
(00210)

Звишке лагуне: Гвоздена река, 018, Б. Т. средина јула и. г.
Звишке лагуне: Гвоздена река, 018, Б. Т. средина јула и. г.

*
(ВЕЛИКО ВРАЋАЊЕ) Водена мрезга, до красте краста, шта да кажем, умем ли описати како цвета? – избор песама
Стид ме да руку пружам њима или Новогодишњи избор стихова : Тарковски, Александар Лукић, Јагличић, Милош Јанкоивић, Мирослав Тодоровић, Благоје Свркота

* * *
Арсениј ТАРКОВСКИ (1907-1990)
Стид ме да руку пружам њима,
лашцима, пезама, лоповима,
да им се смешим, да им се јављам,
њихове дроље да поздрављам.
Бескрвне очи да им гледам
док звецка бронза, мира не да,
док за прозором пуца бетон
од марша (ратни гром над светом) –……….
Видети више: http://kamenipecatneolita.wordpress.com/2013/12/18/193/
*
( беба мур – 23 видео снимка) Пирамиде – Космос на вези (2011)
Објављено у 23.05.2012. Видело 10.720
День космических историй
Пирамиды – Космос на проводе (05.11.2011)
Piramide – Kosmos na vezi
Видети више: http://youtu.be/ToERkq2lJu8
*
( беба мур – 23 видео снимка) Тајна словенске цивилизације (Фестски диск )
Објављено у 12.05.2012. Видело 5566
Фестски диск је артефакт пронађен на Криту и Минојској цивилизацији, одноно средњем или касном Бронзаном добу III-II миленијума п.н.е. Пронађен је 1908. године за вријеме ископавања Фестског дворца од стране италијанског археолога Луиђи Перниера….
Видети више: http://youtu.be/KDSDH3Pw3tU
* ( беба мур – 23 видео снимка) Олуја подсвијести (2011)

Отпремљено 19.07.2011.. Видело 44.037
Олуја подсвијести (2011)

Режија:Олга Кокорева, Алеxандар Агев
О филму:
Зачуђујуће, но сада човјек више зна о планетама Сунчевог система и саставу атома, него о самом себи. Али, пошто природа не подноси празнину, та се празнина свакако мора попунити, самим тим у непосредној будуćности, истраживање ćе се фокусирати прије свега на проучавање човека – његовог тијела, душе, као и његових способности, прије свега спосоности људског мозга.
Видети више: http://youtu.be/wGA6e1ToJQs

*
( беба мур – 23 видео снимка) Биопоље – невидљива сила (енергетски вампиризам)
Објављено у 28.09.2012. Опис није доступан.
Видети : http://youtu.be/2HXKPYd0XbM
*
(Анонимус ПЕПИТО ) ДАЛЕКО БИЛО КАКАВ СМО НАРОД!
Насумични избор из коментара на чланак: ”Ово су градови које су ослободили четници, а не партизани!”

Isak
18/09/2013 at 12:00
Svi partizanski odredi,su osnovani posle 1943.i to po neodredjenim lokacijama,po planinama,gde ih niko nije ni video.Onda ono posle rata,nadju dva svedoka i dobiju priznanje da su ucesnici antifasistickog otpora.Posle dolaska Crvenoarmejaca,usledio je juris na Dedinje.
milojko
20/09/2013 at 18:14
I partizani i četnici su ista g****! Dokaz je kako nam je u Srbiji danas. Istina je na trećoj strani…
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2013/12/17/daleko-bilo-kakav-smo-narod/

*
(Анонимус ПЕПИТО ) KONTRANAPAD
……………
Izbor (nasumični) iz komentara na članak: “Slovenci hoće Titov sef” : http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:469016-Slovenci-hoce-Titov-sef
baba Simana 17. decembar 2013. 22:06 #2760438
Dobili su Titovu nogu sta hoce jos?
Kontranapad 17. decembar 2013. 22:55 #2760507
Kažu, napad je najbolja odbrana. Tako je to sve ove godine od raspada jer Srbe svuda samo napadaju a mise celo vreme branimo umesto da vratimo istom merom a imamo i te kakvo pokriće u vecini. Koliko je ljudi tuzilo hrvatsku za genocid u drugom svetskom ratu a i u ovom? Ne odlučuje država o tuzbi privatnih lica a pokriće za naše oceve, djedove, majke i ostale koji su zavrsili u Jasenovcu, Gradisci i sl. Treba da podnesemo tuzbe u Briselu jer ti zlocini nisu procesuirani posle drugog svetskog rata …
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2013/12/18/ptice-grabljivice-otimacina-po-drugi-put-i-komentari/

*
(Уточиште) УТОЧИШТЕ / Мирослав Б. Душанић
Бестидно пјесништво
Више нико ни против чега не диже свој глас
данас уста пјесничка вапе за кавијаром
испијају коњак виски шампањ
не интересују се за метафоре
ријечи јаке ријечи нове – душе спас
Далеко од њих
у споредним улицама заборављени
Бретон Брехт Борхес
уморни послије лутања дугих
још увијек траже излаз – за све нас
Видети више: http://recnikneoguceg.wordpress.com/2013/12/18/%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B5/

*
(Фењер Диогена из Синопе) Душанов законик и данашњи дани / Мирослав Тодоровић

…. – Дођу тако понекад времена, кад памет заћути, будала проговори, а фукара се обогати – записа својевремено Андрић. Стигло то време, одомаћило се и никако да оде. Стиже нам и казан, и у казану све невоље и заблуде. Оживеше у једној речи: рестрикције, стабилизације, и оно народски речено „јебе луд збуњеног“ оличено у новим паролама и причама да ће стићи инвеститори. Што је баби мило то јој се и снило…А све је давно почело. Када? У Трешњевици сам као дечак чуо стихове: „Ој, несрећо, мој у глави црве / Зар све почиње од четрес прве.“ И наступи индустријализација, испразнише се села. Фабрике радницима… Оно мало преосталих сељака још је тада у себи шапутало:

Кад је била влада краља Петра
Носили смо гаће од два метра
А сада дође влада друга Тита
Види нам се и пркно и кита

Стручњаци тврде да одговорност за кризу пада на самоуправљање. „То је исто као кад би пустили лисицу да брине о кокошарнику“, упозоравали су амерички економисти Џефри Сакс и Дејвид Липтон… Наши су ваљда знали, али нису смели да кажу, ћутали су и чекали да нас несрећа опамети. Ортачка кобила за плотом липсава, вели народна. ….
Видети више: http://fabrikamaslacakla.blogspot.com/2013/12/blog-post.html

*

(МИТАРЕЊЕ ЧУДОВИШТА) ПРОТУВЕ И АНЂЕЛИ / Мирослав Тодоровић

ЛУДА КУЋА Успомени Животе Мишковића, јунака ове приче Када подигоше цираду Дајца и почеше да силазе и искачу са каросерије видеше чудо невиђено. Око жичане ограде врзмали су се радници у светложутим радним оделима комуналног предузећа Наша будућност из оближње вароши. Знали су само да се та фирма бави пр у-жањем погребних ислуга, уређивањем зелених површина, уклањањем мрцина са пута и поред пута, и ко зна чега све још. Између барака видеше како грабуљају, плеве, прекопавају и засађују цвеће. Ж., се прекрсти, виде како се кикоћући иза барака појавише жене, читав буљук са грабуљицама, ковама, расадом. Садиле су лале на уситњеним остврцима земље . Тамо око управне зграде се зеленила камара са бусењем из којег се кочоперила трава. Виде и саднице бреза, јавора, сребрних јела…Стајале су прислоњене уз управну бараку. У управној бараци је врило ко у кошници. Чула се лупа чекића, зујање бушилица, довикивање мајстора.
Испред је стајао гордо Мућа. Мотрио и меркао, жмиркао као сврака на југовини. Гледа како силазе са камиона, прашњави и уморни радници, једни су одлазили пут барака, други у мензу, да уз шанк попију коју брљу па да из пластичног тањира ручају и вечерају….
Видети више: http://pomocdotwordpressdotcom.wordpress.com/2013/12/18/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

*
===

Звишке лагуне: Гвоздена река, "Стражара", Б. Т. средина јула и. г.
Звишке лагуне: Гвоздена река, „Стражара“, Б. Т. средина јула и. г.

ЛеЗ 0007947 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: