Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00245)

Заветине ин, знак препознавања
Заветине ин, знак препознавања

*
(SERBIAN PRESS CENTER) Са текуће траке: GOOGL извештај; победници конкурса поезија-проза (дијаспора)

GOOGL извештај . Писмо упућено Miroslavu Lukiću…
Дељено са „Заветинама“ (М. Лукићем) 1.134.322 прилога са сајтова и др. Честитка Батурану и песницима из дијаспоре …
Видети више: http://2003bz.wordpress.com/%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/%D1%81%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5-googl-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D1%98-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BA/

*
(КОГИТО GOOGLE ) (идеја које је и после толико година још увек актуелна) Инвестирање у београдске ЗАВЕТИНЕ

поставио/ла Ivan Shishman 13.10.2009. 00.53 пре 1 минут
Мањак високотиражне џепне књиге

ЗАВЕТИНЕ би прихватиле инвестирање извесних инвеститора за штампање свог најбољег дела дигиталне продукције, као књига штампаних на папиру (у већим тиражима, према договору и одређеним условима). Постоји, један велики круг људи, нажалост, који не користи интернет, за које би вредело штампати високотиражну џепну књигу….
Видети више: https://sites.google.com/site/usmeruvrtloga/classroom-news/reminderoffieldtripnextweek#

*
(ЗАПИС 28) Vučić premijer od 24. aprila
NOVA Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem biće formirana u rekordnom roku – 24. aprila, saznaju „Novosti“….

Видети више: http://zonaprelivanja.blogspot.com/2014/03/vucic-premijer-od-24-aprila.html

*

Архив, 1
Архив, 1

(KOGITO GOOGL) Фебруар, пророчица Пасквалина, судбина / Бела Тукадруз

Петак, 4. фебруар 2010. Око 15:02. Лабудово брдо
У штрајку сам. Изашао из Школе раније, око пола два. Према мишљењу пророчице, у петак, 4. фебруара 2011. имам дивну прилику да променим свој живот, ово је изузетно важна шанса која мора да има приоритет над свим другим овог дана… Шта то може бити? Цео дан сам књижио поклоњене књиге, романе Перл Бак из 1971. Нико ме није звао, тј. – јесте – колегиница М. С. Из синдиката, са невеселим вестима. Чуо сам брата, и он рече да је уредник и даље незадовољан насловом мог романа који је је у штампи!* Па нека га назове како хоће! Рекох. То је књига коју треба гурати, у коју он верује, и мора да има одличан наслов. – Је ли то та прилика?…
Видети више: https://sites.google.com/site/usmeruvrtloga/kogito-klub/februarprorocicapaskvalinasudbina

*
(КОГИТО КЛУБ online ) БЕЗДАНА И БИРОКРАТСКА КЊИЖЕВНОСТ/ Б. Тукадруз

Написао сам својевремено : Европа појма нема шта је у ствари данашња Србија. Хоће ли сазнати данас, сутра или прекосутра, на основу преведених дела српских књижевника – оних наметнутих и понајближе партијама на власти? За име Бога, кога све не преводе! И кога све никада и никако неће преводити, него ће настојати да држе у…
Видети више: http://zavetine41.wordpress.com/2014/03/25/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/
*
(КОГИТО GOOGLE ) Iza svakog uspravnog tela topole i jablana predosećam skrivenog pesnika koji luta / Su Tanasković
Tamo gde jačina slabosti moje ubi i poslednji delić nade čuvanja iluzija nemogućeg trajanja nekih ljubavi, tamo se u izmaglici iznad dunavskih kubika oivičenim telima vitkih zagrljenih topola i jablanova još uvek naziru obrisi izvirućih sećanja. Izviru iz stajaće vode nekih, čoveku nedostupnih, predela duše, kao iz dunavskih razlivenih voda koje čekaju novu kišu, olujom donešenu, koja će ih pokrenuti, uznemiriti. Neka nepoznata želja ima potrebu da ih uznemiri, a opet i strah da ih pokrene, jer isteraće divlje zveri i ušuškane zimovke, skrivene u šibljaku prepletenih kupinjaka. Bojim se uznemiriti nevine ptičje duše, bojim se opterećenja koja im šaljem. Zar priroda nije već upletena u našem korenu i obavija se duž kičme kao trnovito telo divlje kupine; i polako se penje i uvija uz kičmenu moždinu, ostavljajući ukus plodova tek na dubokoj strmini nepca koju ne mogu jezikom dohvatiti i osetiti ukus raspadnutog u vrenju ploda koji se vraća u moju utrobu. Nešto se pokreće u mom stomaku, u pokušaju da pokrene nedostupnom želju čežnjom obojenu. Ah, zašto uznemiravati mirne dunavske vode razlivene po kupinastim kubicima? Da li je to moj odveć prisutan greh ili razlivanje osećanja kojim se Duh poigrava, srećan što može osloboditi svoje obličje. Ah, da li je Bog srećan ili se tugom svojom privija uz moje srce? Da ga ja, možda, svojim skrivenim slutnjama ne uznemiravam isuviše, i nepoznatom ga tugom nalivam i opterećujem prošlim vremenima?
Видети више: https://sites.google.com/site/usmeruvrtloga/classroom-news/izasvakoguspravnogtelatopoleijablanapredosecamskrivenogpesnikakojiluta
*
(ЗАПИС 31) Neuki zapadni političari koji ne razlikuju hrišćansku Rusiju od komunističkog SSSR-a, direktno vode svet u novi hladni rat!

Političari sa Zapada ništa ne znaju o istoriji, njihove istorijske
paralele su neosnovane, a ta neukost, oštre izjave kao i „predizborna
slepoća“ evropskih i američkih medija – direktno vode u novi hladni rat,
ocenio je komentator lista Daily Mail Piter Hičens.
Видети више: http://kapijazavetina.blogspot.com/2014/03/neuki-zapadni-politicari-koji-ne.html

*
(ПУТЕВИ СРБИЈЕ) ПЕСМО МОЈА ПРЕЂИ НА ДРУГОГА / Радивој Шајтинац

… У подивљалој епоси свих значења,нису чиста ни открића ни искушења, ни амбиције ни стваралачка права,ни дијалози,ни другост.Сви подвучене душе,споља,на логорској
одећи, анђеоски хејтери и свемогуће жртве самоопсењујућег
“свезнања“, свега у ничему а нигде никог.
Песмо моја пређи на другога.
Видети више: http://marijobelakumrijo.wordpress.com/2014/03/27/pesmo-moja-predi-na-drugoga-radivoj-sajtinac/

*
(АМБЛЕМ) КРАЈ ЕВРОПЕ КАКВУ МИ ЗНАМО?

Виртуелни музеј ЗАВЕТИНА
Виртуелни музеј ЗАВЕТИНА

Службена објава краја Европе какву ми знамо
Да би се култура одржала дуже од 25 година мора постојати одређена стопа фертилитета од 2.11 деце по породици.
Све испод тога и друштво ће нестати.
Гледано кроз историју ниједна култура се није спасила након што јој је стопа наталитета пала на 1.9. Стопу од 1.3 је немогуће преокренути јер би требало 80 – 100 година да се сама исправи, а нема економског модела који би одржавао друштво кроз то време.
Другим речима, од 2 пара родитеља, сваки пар има једно дете, и ако свако то дете добије једно дете, биће 4 пута мање деце него бака и дедова.
Ако се само 1 милион деце роди 2010. тешко је имати 2 милиона одраслих који ће ући у свет 2030. Како се популација смањује тако ће и друштво и култура лагано нестајати….
Видети више: http://galerijazavetina.wordpress.com/2014/03/27/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D1%83-%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%BE/
*
(Музеј ЗАВЕТИНА) Omča poslata iz Ugarske monarhije

ŽIVOT poslednjeg karlovačkog patrijarha Lukijana Bogdanovića (Baja, 1867. – Bad Gaštajn 1913), naročito njegovi poslednji dani uoči zagonetne smrti, pretočen je u dokumentarno-igrani film koji će premijerno biti prikazan početkom aprila u Patrijaršiji u Beogradu, a potom i u Sremskim Karlovcima.
Видети више: http://zavetineaneks.wordpress.com/2014/03/27/omca-poslata-iz-ugarske-monarhije/

*
(АРХИВ У ОСНИВАЊУ) МИСАО У АЛАСКОЈ МРЕЖИ / Чедомир ЉУБИЧИЋ

Мрешкала се у даљини благо заталасана Дунавска вода и чинила нестварним поглед на ужурбану градску вреву у којој отуђења сваке врсте постају све снажнија са сваким новим човеком у граду, са сваким новим покушајем робова потрошачког друштва да сопствену сујету обрадују најскупљим шминком.
Време божићног поста, двојица дунавских аласа, Љубинко Балаћ и Буда Жижовић дочекали су са незапамћено ниским водостајем Дунава. Риба се олењила па им се, самим тим, мање заплитала у мрежу. Ипак, дан су, у просеку, завршавали са пет – шест килограма рибе. Запао их је мукотрпан посао. За такав излов морали су квасити руке и ноге, расплитати и ширити мреже по цео дан. Али, избор је свестан, неизнуђен, тврде да се исплати јер им је љуљушкање у чамцу поред здраве хране и просечне зараде доносило и душевни мир, какав се ретко где могао наћи у ужурбаном и помахниталом Београду. У малени чамац, између гомиле мрежа, којекаквог алата и Дунавских шкољки, дугогодишњи аласи сместили су и једну посебну драгоценост: античку амфору која се, нико не зна како, налазила у кући Љубинка Балаћа већ више од два века. И увек је побуђивала пажњу и палила знатижељу, пре свега, Буде Жижовића….
Видети више: https://sites.google.com/site/zavetineagregat/hot-news-1/misaoualaskojmrezi

*
(БЕЛА ТУКАДРУЗ) Песници бездане књижевности испаравају на звезде

Шта значе ове речи:
«Премало песника познаје генеалогију. Кад би је познавали, не би рекли: Ја, већ: Бог. И не зато што је он извор суза – његове су очи овлажене само дахом смртника – јер ми не можемо друкчије плакати него у Њему.
Божје сузе, наше су. Свеци немају потребе да то знају. Што се Бога тиче, он не треба да зна да има смртника који испаравају на звезде. Уплашио би се и својим дрхтањем, стресао сузе, а ми бисмо нестали у сопственом мору…» ?
На свету постоји неколико песника који познају генеалогију, и који су у дубљој вези са њом. То су они песници чија се мисао завршава Богом. Такви су нагнути над бездан бездане књижевности.
Песници бездане књижевности испаравају на звезде….
Видети више: https://sites.google.com/site/arhivbelatukadruz/neobjavleni-rukopisi/pesnicibezdaneknizevnostiisparavajunazvezde

*
(САЛАШ СЕВЕРАЦА) НЕМАР ДЕЦЕНИЈА ГОСПОДАР…./ Александар Лукић
Зидови: дрвене талпе, уплетено пруће,
сламени леп сипак. Костур предат природи.
Одрана ребра, засун врата нахерен – батина,
одшкринут прозор, скршено слеме, сита и брдила.
Немар деценија господар. Гулаш корова
крчка јака ватра. Рекли би: бестрагија.
Мајчице последице заборава не штеде.
Клубе прободено иглама: страдија.
Ти и ја. У истом духу од оца.
Везани пупчаном врпцом једно тело –
пререзана петлова шија – уместо десет
божјих заповести тупи косир легенди ….
Видети више: https://znakprepoznavanja.wordpress.com/2014/03/29/%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%BB/
*

знак препознавања
знак препознавања

ЛеЗ 0008013 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: