Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00249)

 

знак препознавања
знак препознавања

 

 

*

(24 minutasaZoranomKesićem – Zvaničnikanal) СРБИЈА „ИЗМЕЂУ“ / Julian Assange

Порука Србији.Објављено у 06.04.2014.ObraćanjeDžulijanaAsanža, osnivačaVikiliksa, građanimaSrbijeuemisiji „24 minutasaZoranomKesićem“

Видети више: http://youtu.be/lSNOI6IgFkg

*

(ПРЕТЕК , 3) ТАЧКА НА … СЛУЧАЈ ТЗВ. ВЕЛИКИХ СРПСКИХ ПИСАЦА друге половине 20. века

Или О ДОБРИЦИ ЋОСИЋУ, ТЗВ. ХРОНИЧАРУ СА ДЕДИЊА. – Увод у дух  савременог вампиризма? … – ПРЕВРЕДНОВАЊЕ – једини пут излазка из мрачног тунела и ћорсокака поститоизма и једноумљаПрве ласте:

Данило Киш: Danilo Kiš: Pesnik revolucije na predsedničkom brodu

Извор: доступан: http://www.okf-cetinje.org/OKF-Danilo-Kis-Pesnik-revolucije-na-predsedni%C4%8Dkom-brodu_347_1

 

Миодраг Мркић: ПРЕВРЕДНОВАЊЕ : 004 Dobrica ĆOSIĆ

Rodoljublje brošure i …
Ćosić je obrazovan iz brošura, na kursevima. Jedno doučavanje, samo doučavanje iz popularne literature i iz prave literature, ali na stil i duh večernjeg obrazovanja odraslih. Naročito se to vidi kada govori o tananosti recimo metafizike, realne metafizike. Njegova sociološka (široko uzeto) društveno naučena znanja su za brošuru prilagođena znanja marksizma. A to je, u stvari, najopasniji napad na marksizam, socijalizam i istorijsko klasno. Ćosić ne oseća i ne zna tananosti materijalističko dijalektičkog sveta….

Видети више: https://sites.google.com/site/tragovi1/ni-dana-bez-retka-kosava/tackanaslucajtzvvelikihsrpskihpisacadrugepolovine20vekailiodobricicosicutzvhronicarusadedina

 

75. небо изнад будућег салаша Севераца. 131 одабрана фотографија Ед. Завитне. пролеће 2013, Звижд
75. небо изнад будућег салаша Севераца. 131 одабрана фотографија Ед. Завитне. пролеће 2013, Звижд

*

(СРПСКИ ПЕСНИЦИ У РАСЕЈАЊУ) Азбука властите смрти / Мирослав Б. Душанић

 

свеприсутна а опет тајна и закључана
попут пјесме на пергаменту из антике
и тачке и зарези
и други безимени знаци
огољени и збијени
и раштркани као цвјетови автике
у запуштеним двориштима
и пријетећи отворене чељусти немани
гладне и подивљале
и несигурна брвна изнад брзака
и клисура
и рђом нагрижени ланци и катанци
и давно издељани балвани
и облутак углачан у бистрој води
и памучној пјени
и камен који се ломи и круни
и ликови пренаглашени
богова у дрвету
и дугачке поворке људи на путу ка гробљу

Видети више: http://recnikneoguceg.wordpress.com/2014/04/07/%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%B1-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0/

 

*

 

(КОГИТО КЛУБ online ) MirkoKovač: Užareni komad mračnog sveta

 

ČAČKATIsećanja, prebirati uspomene, to je kao opipavatimrak; čoveknikadnezna šta ćeiztogmrakaiskrsnuti. Ali svi mi ponešto činimo da prošlost bude prisutna; knjige, filmovi, mnoge grane nauke bave se nestvarnim vremenom koje je jednom bilo stvarno. Ovako piše Mirko Kovač, poslednji veliki pisac velike, nestale Jugoslavije, u svojoj poslednjoj…

Видети више: http://zavetine41.wordpress.com/2014/04/08/mirko-kovac-uzareni-komad-mracnog-sveta/

 

 

72. Влат траве равна дуду крај Суве чесме Мехмед-паше Соколовића. -131 изабрана фотографија Заветина. На снимку Ратомирка Соколовић. 2. април 2014.
72. Влат траве равна дуду крај Суве чесме Мехмед-паше Соколовића. -131 изабрана фотографија Заветина. На снимку Ратомирка Соколовић. 2. април 2014.

*

(ЗИМСКА КРАТКОДНЕВНИЦА) Sukob zbog pozivnica

 

SADA već višemesečni i nepremostivi raskol između Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije i Ministarstva kulture dobio je novi prilog. Ovoga puta predmet oštrog sporenja je ne(pozivanje) članova UO na obeležavanje Dana sećanja na Kosančićevom vencu, na zgarištu nekadašnje biblioteke koja je do temelja uništena u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Iz Nacionalne biblioteke u ponedeljak je stiglo pismo u kom se navodi:

– Narodna biblioteka Srbije sa žaljenjem saopštava da nisu tačne izjave predsednika UO NBS g. Gojka Tešića i člana UO NBS g. Miladina Ševarlića, koji su saopštili da nisu pozvani na manifestaciju koja je 6. aprila, održana na Kosančićevom vencu. NBS, potpuno svesna značaja obeležavanja 6. aprila, dana kada se sećamo hiljada poginulih Beograđana i potpunog uništenja zdanja NBS u Drugom svetskom ratu ne može da dozvoli da na tako važan događaj padne senka jedne neistine, ma čime motivisane.

Видети више: http://zimskakratkodnevnica.wordpress.com/2014/04/09/sukob-zbog-pozivnica/

 

*

(КОГИТО КЛУБ online ) Два коментара уз чланак о гасоводу Јужни ток као увод

 

Pažnju privlači začuđujuća selektivnost EU: Severni tok, kojim se gas transportuje u zapadne zemlje (Nemačku, Francusku, Belgiju i druge), niko ne dira, a preti se zaustavljanjem gradnje Južnog toka, kojim bi gas trebalo da dobijaju uglavnom južne zemlje evrozone, kao i Srbija.

„Golim okom se vidi da zemlje zapadne Evrope, koje tako snažno žele da „zabibere“ Rusiji, ni na koji način neće stradati od zaustavljanja gradnje Južnog toka.

Buduće „žrtve“ te inicijative ili još uvek ne ulaze u EU, kao Srbija, ili su već potpuno osetile na svojoj koži destruktivnu snagu EU: Bugarska se pretvorila u agrarnu zemlju, ostale zemlje, takođe, imaju svoje, dodeljene im, uloge izvora sirovina i jeftine radne snage“ – ističe zamenik generalnog direktora konsultantske kompanije HEADS Nikita Kulikov.

Po njegovom mišljenju, stav „starijeg“ u EU liči na želju da se sebi potčini volja mlađih članica.

„Ono što je Barozo rekao bugarskoj – da „bude veoma oprezna“, ne može se nazvati nikako drugačije nego direktnom pretnjom i pritiskom jačeg“ – smatra Kulikov.

Očigledno je da bi Evropa, čim se još jednom suoči s prekidima isporuka gasa preko teritorije Ukrajine krivicom Kijeva, mogla odmah da se predomisli u vezi Južnog toka.

Видети више: http://zavetine41.wordpress.com/2014/04/09/opasne-namere-evropske-unije-pritiskom-na-bugarsku-lome-juzni-tok/

 

*

72. Аранжман једне од сестара Соколовић. Радан планина. -131 изабрана фотографија Заветина. На снимку двориште Мире Соколовић. април 2014.
73. Аранжман једне од сестара Соколовић. Радан планина. -131 изабрана фотографија Заветина. На снимку двориште Мире Соколовић. април 2014.

(АЛФА И ОМЕГА) Treća vizija velikog proroka Milojka Kremanca

 

Predstavljamo vam treću viziju velikog proroka Milojka Kremanca.

„Bilo je to negde uz žetvu žita. Kako te noći od sparine nisam mogao da spavam u kući, izneo sam ponjavu pod lipu i legao u odeći.

Kroz modru su krošnju blago treperile zvezde i, tek ponegde, u travi, svetlucali svici. Onda sam čuo potmulu tutnjavu, kao da grmi iz dubine. Zemlja je počela da se trese, ali nekako čudno, kao da se propinje. Tih dana su bili učestali zemljotresi.

Psi su stali da zavijaju, da cvile, pevci da kukuriču, krave da muču, a narod je istrčavao iz kuća. Ja sam sve vreme mirno ležao. Nakon pola sata sve je ponovo utihnulo. I dalje sam zurio u zvezdano nebo, ophrvan laganim dremežom. U stvari, bilo je to neko čudno stanje, kao da sam u isto vreme bio i budan i u snu.

Kao da je java san, a san – java. …

Видети више: http://sifrajegulja.wordpress.com/2014/04/09/kremansko-prorocanstvo-dva-naroda-na-balkanu-su-jedno-bratstvo-a-vlastito-zlo-ih-je-gotovo-prepolovilo/

*

(АМБЛЕМ) БОГ?

 

DoživljajBogausvetnaukejeraznolik. Šta se dešava kada se naučnici, posmatrači sveta zasnovanog na činjenicama, suoče sa duhovnošću zasnovanoj na veri i mističnom svetu.

Tokom vekova, mišljenja naučnika su bila različita, od pomirujućih do potpunog odbacivanja jednog ili drugog. Danas, mnogi naučnici biraju sredinu – prihvatajući mogućnost postojanja svemoćne sile, uz odbijanje da potvrde njeno postojanje uz: „Mi to jednostavno ne znamo.„

U nastavku teksta su naučni i religijski citati nekih izuzetnih naučnika, od osnivača nauke do savremenih istraživača koji su odlučili da progovore o svojim verskim uverenjima.

Čarls Darvin (1809-1882), biolog

„Nemogućnost shvatanja da je ovaj veliki i čudesni univerzum, sa nam kao svesnim bićima, nastao slučajem, čini mi se glavni argument za postojanje Boga.“

Nil de Gras Tajson (1958 – ), astrofizičar i popularizator nauke

„Dobro nastali ste od ostataka (eksplodirane zvezda). Prebolite to. Ili još bolje, slavite to… Uostalom, koju plemenitiju misao neko može negovati od toga da svemir živi u svima nama?“

Видети више:http://galerijazavetina.wordpress.com/2014/04/09/bog/

 

76. Трешње у Звижду. -131 изабрана фотографија Заветина. На снимку трешња крај првог моста на Пеку (идући од Београда). пролеће, 2013.
76. Трешње у Звижду. -131 изабрана фотографија Заветина. На снимку трешња крај првог моста на Пеку (идући од Београда). пролеће, 2013.

*

(МЕЗИЈА) „Đavolje stepenice“

 

Dvojica matematičara M. V. Simkin i V. P. Rojčovduri sa Univerziteta Kalifornija potvrdili su da je uzorak ubistava koje počine serijske ubice u skladu sa Kantorovom funkcijom, odnosno strogom matematičkom formulom, popularno nazvanom „đavolje stepenice“.

Utvrdili su da se serijske ubice drže određenog ritma na koji utiče rad neurona u mozgu. Tzv. „đavolje stepenice“ ili Kantorova funkcija primer je kontinuirane funkcije, ali ne u potpunosti, jer je prekidaju određene nepravilnosti.

Видети више: http://mezija.wordpress.com/2014/04/09/davolje-stepenice/

*

(ПЛУС УЛТРА) „ОТВОРИШЕ СЕ НЕБЕСА“

Misionari iz svemira?

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, jedan broj naučnika se bavio tzv. „paleoufologijom“. Oni su pisali o interakciji između ljudi i vanzemaljaca na samim počecima istorije, pa čak i ranije.

Dokazi o postojanju bogova ili „drevnih astronauta“, kako se tvrdi u radovima iz tog vremena, mogu se pronaći svuda, a svaki veliki građevinski poduhvat u antičkoj eri pripisan je vanzemaljcima.

Neki naučnici to smatraju preterivanjem, pa i besmislicama, ali brojne činjenice ubedljivo sugerišu da su se pre mnogo milenijuma, na našu planetu spuštali misionari iz svemira!

„Nakon što je svom narodu još jednom odmahnuo rukom, Vapundi je ušao u sjajnu metalnu pticu. Odmah zatim, uz glasnu buku, na njenom zadnjem delu suknuo je plamen i letelica se vinula u nebo..“

Видети више: http://novosazvezde.wordpress.com/2014/04/09/otvorise-se-nebesa/

 

*

(ЗОНА ПРЕЛИВАЊА) (Песмовник) ЂУРА ЈАКШИЋ (1832 – 1878), ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ (1833 – 1904)

 

… ПОЛ ВЕРЛЕН (1844 – 1896), Француска

 

МАЛАКСАЛОСТ

 

Ја сам Царство које сиђе са врхунца,

Које мотри голем ход белих Варвара;

Златоткане, лење акростихе ствара

У којима игра малаксалост сунца.

 

У досаду густу јад душе урања.

Кажу, тамо негде крваво се бори.

О, без моћи, слаби, жељом тако спори,

О, без хтења за лепотом постојања!

 

О без моћи, о без хтења: мало смрти!

Све је попијено. Батил, смех угаси!

Све је поједено. Ништа да се гласи!

 

Тек луцкаста песма бачена сред ватре,

И роб који споро око вас се врти.

И јад незнан који хоће да вас сатре.

 

Видети више: https://sites.google.com/site/sazvezdez/pesmovnik/dhurajaksic1832%E2%80%931878jovanjovanoviczmaj1833%E2%80%931904

 

74. Први мост на Пеку (идући од Београда према Зајечару). -131 изабрана фотографија Заветина. Пролеће, 2013.
74. Први мост на Пеку (идући од Београда према Зајечару). -131 изабрана фотографија Заветина. Пролеће, 2013.

*

ЛеЗ 0008017 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: