Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00346)

 ( Уторак, 16.  јун  2015. – Салаш СЕВЕРАЦА)

знак препознавања
знак препознавања

*

ЛеЗ 0002431,  (Мали издавач)  Две песме и неколико фотографија из „Архива“  / Зоран М- Мандић

САЊАО САМ МОРЕ

Сањао сам море

Нисам се окупао у њему

Сећање ме је заболело на обали

Слушао сам певушење таласа о мом

Првом купању у плићаку

На дну мајчиног страха да се не

Утопим пре матуре

За осамнести рођендан добио сам

Белог крилатог коња на коме јашем и

Сањам море

http://administracijanecistekrvi.blogspot.com/2015/06/blog-post.html

*

ЛеЗ 0002437,  (Савамалско раскршће)  Српски блогови који доносе зараду – Блогоманија 2013 и ја: трагом ове вести.. (Случајно или не, све блогове који зарађују а представљени су на Блогоманији воде жене)

http://bezpremca.blogspot.com/2015/06/srpski-blogovi-koji-donose-zaradu.html

знак препознавања
знак препознавања

*

ЛеЗ 0002443, (ОВО МАЧЕ)  Широк  избор дигиталних издања „Заветина“, акција  (Антологија ФЕНИКС
Антологија српске поезије 20. века 
(најужи избор).
Београд, септембар 2006. -116 стр. Формат:28 х 10
„Написао сам у првом издању да је Антологија ФЕНИКС можда и сувише строга књига, сувише сужен избор, али само на први поглед.“ (Аутор)
Нудимо дигитално издање ове књиге на ЦД по веома популарној цени.
http://mladisuzovci.blogspot.com/2015/06/blog-post.html

*

ЛеЗ 0002429,  Ко је, у ствари, на потезу? Држава – кажете?

У последњим очајничким покушајима да се београдска „Просвета“ спасе дефинитивног нестајања са издавачке сцене, директор ове куће Драган Миленковић покренуо је предстечајни поступак пред Привредним судом у Београду. Рачун куће, који је блокиран већ пет дана, уколико се у овај процес уђе, биће одмрзнут. Тиме би се дала шанса да се до 1. јула уђе у Унапред припремљени програм реорганизације (УППР), што би издавачком предузећу, које је већ прошло једну наопаку и поништену приватизацију, дало нову шансу.

http://edicijazavetine.blogspot.com/2015/06/novostirs.html

*

ЛеЗ 0002438,  (АЗ) НЕДОСТИЖНА  КЊИГА , ЗОРАН М: Мандић  За рубрику КЊИГА ЗАУВЕК

Мало је књига, чак и оних међусобно повезаних у начинима трајања, визије, страсти и технике писања, које су, уз сво поштовање: Библије, Сревантеса, Шекспира, Кафке, Борхеса, Чехова, или Рембоа, остале да трају еx анте, као што је то учинио, и чини роман, БРАЋА КАРАМАЗОВИ Фјодора Михаиловића Достојевског. И, ево после толико година: живљења, читања и писања – остао сам у непромењивости тог уверења, у вери да су БРАЋА КАРАМАЗОВИ најбоље написана историја о Богу и човековој судбини испричаној језиком вирова његових недоумица, патњи и надања

http://zavetninovcegzavetina.blogspot.com/2015/06/blog-post_32.html

*

ЛеЗ 0002434,   (АЗ)   Руина Белог двора!!

НЕКАДА место за дивљење, Бели двор на Дедињу, сада је руина. Кров прокишњава. Делови фасаде отпадају. Зидове, али и вредне уметнине и намештај једе влага. Двор већ шест година нема грејање, исто толико је без воде. Због небезбедних инсталација струја је искључена, ради само неколико сијалица. Уколико се ништа не предузме, ово здање ускоро неће смети да се користи.

– Тужан сам док гледам како наша кућа пропада – поверио нам се престолонаследник Александар Карађорђевић. – Питам се колико ће коштати реконструкција двора, када све у њему пропадне!? И да ли ће уопште бити могућа!?

Осим неколико просторија у приземљу, унутрашњост зграде је у тако срамном стању да није за приказивање. Многе просторије нису безбедне за боравак. Шест година у Белом двору нико није спавао!

– Последњих 60 година готово да ништа није рађено на згради – говори Никола Станковић из Канцеларије престолонаследника Александра Карађорђевића. – Они, који би требало да воде рачуна о овом споменику културе, као да су га заувек напустили.

http://zavetninovcegzavetina.blogspot.com/2015/06/blog-post.html

*

ЛеЗ 0002432,  БЕОГРАДСКИ   КЊИЖЕВНИ ДОГОВОР, апел

Проф. др Мирјана Стојисављевић, Филолошки факултет, Бања Лука

и Петар Милатовић, књижевник, главни и одговорни уредник часописа

„Словословље“, Беч

Бања Лука – Беч, 11. јун 2015.

АПЕЛ ЗА БЕОГРАДСКИ КЊИЖЕВНИ ДОГОВОР

….осећајући дубоку одговорност пред српским  потомством коме остављамо разваљену кућу од темеља до крова, с друге стране;као ствараоци који су склопови мисоаних, духовни и емотивних констелацијиа по мери Бога који се не миримо са последицама које нам наметнуше програмери хаоса, с треће стране, апелујемо на Вас да се уприличи БЕОГРАДСКИ  КЊИЖЕВНИ ДОГОВОР који би скупио расуто и усправио посрнуло!  Потомства немају ништа од кајања предака, а нарочито ако се зна да је кајање прекасно схватање. Од прекасног схватања предака имамо двоструку штету: предачку и потомачку! Да се не би предачка штета наставила кроз трагедију потомака, морална дужност сваког мислећег човека је да се бескомпромисно обрачуна са свим носиоцима лажи, да бескомпромисно бране право на Истину.

http://odavde.blogspot.com/2015/06/blog-post_12.html

*

ЛеЗ 0002441,  УМЕЋЕ  ПРИЧА/ЊА ИЗ ЖИВОТА И ПРЕДАЊА /  Мирослав Тодоровић  ( Писац полиграф Мирослав Димитријевић* деценијама живи и ствара изван центра.  Својеврсни је центар  који је књижевним радом допринео да на књижевној мапи Поморавље има видно место, а он  писац  за кога се с правом може рећи:  Завичајан и значајан. „Писац дугује свом завичају“, каже Андрић. Михиз је казао да „Завичај дугује свом писцу“.  Битан писац Средњег Поморавља**  је родну Рашевицу вазнео у духовне сфере српске културе. Рашевица се тако нашла у сазвежђу места која су позната по писцима. Борино Врање, Драинчева Топлица, Коњовићев Сомбор,…)

http://administracijanecistekrvi.blogspot.com/2015/06/blog-post_15.html

*

ЛеЗ 0002442,  РТАЊ – НАЈСВЕТИЈА И НАЈМИСТИЧНИЈА  СРБСКА ПЛАНИНА /  МИРОСЛАВ ДИМИТРИЈЕВИЋ  (Али нас, као песнике, језичаре и истраживаче пре свега интересује када је Ртањ добио име и шта етимолошки значи  тај појам? – враћам разговор на терен лингвистике, односно палеолингвистике. /   Одговор ћемо потражити у Књизи Еноховој. Енох је био препотопски пророк, којега спомиње и Библија, али његове књиге нису уврштене у корпус Старога завета. Међутим, Књига Енохова је ушла у састав етиопијске Библије, коју користи Етиопијска Православна Црква. У седмом поглављу ове књиге говори се о мешању „синова неба“ или „анђела“ са „кћерима људским“, који су потом сишли на Земљу: „Када се у те дане синови људски намножили, родише им се кћери љупке и лепе. Када их угледаше анђели, синови неба, заљубише се у њих, говорећи: „Изаберимо за се жене из рода човечијег и зачнимо децу“. Њихов вођа Самјаз, на то рече: „Бојим се да сте можда неспособни за тај подухват“. Али они му одговорише: „Присежемо. И обавезујемо се да своје накане нећемо променити, него ћемо завршити што смо наумили.“. Потом сви присегнуше и обавезаше се узајамним проклетствима….)

http://najboljidrug.blogspot.com/2015/06/blog-post_15.html

*

ЛеЗ 0002435, (АЗ)  МОЛИТВЕНА РЕЧ И ЛИК СВЕТОГА САВЕ / Јован Пејчић

…. Књига представља ванредно вредну антологију текстова и илустрација посвећених Светом Сави. Молитве Светога Саве и молитве Светоме Сави у овој антологијској збирци представљај у текстове који су забележени последњих 800 година. / Свој почетак српска молитва има у Светом Сави, и сву висину, сву лепоту достиже она већ са Светим Савом…

http://zavetninovcegzavetina.blogspot.com/2015/06/blog-post_13.html

*

ЛеЗ 0002436,  Лепа шанса за све?  КОНКУРС ЗА ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ (8. мај 2015.)

Лепа шанса за све Српска Краљевска Академија научника и уметника ће први пут од ове године додељивати три своје највише награде, и то сваке године, зависно од тога колико има кандидата достојних да понесу ова највиша признања…

http://zavetninovcegzavetina.blogspot.com/2015/06/blog-post_75.html

ЛеЗ 0008197

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: