Књиге спајају људе

Од 23. до 30. октобра биће одржан 56. Међународни београдски сајам књига, који ће ове године бити под слоганом: „Књиге спајају људе”. Почасни језик биће – португалски. Први пут ове године гост ће бити књижевност једног језика, а не, као до сада, књижевност једне земље. Португалски језик званични је језик у осам земаља: Анголи, Бразилу, Гвинеји Бисао, Зеленортским острвима, Мозамбику, Португалији, Сао Томи и Принципе и Источном Тимору. У Београд стиже двадесетак писаца с португалског говорног подручја, а до Сајма књига биће преведено четрдесетак дела с португалског на српски језик. О предстојећем Сајму књига, у Скупштини града Београд, говорили су Жељко Ожеговић, председник одбора Сајма књига, Владислава Гордић-Петковић, уредник програма Сајма књига, Луиз де Алмеида Сампаио, амбасадор Португалије, Елешандре Адор Нето, амбасадор Бразила и Жозе Родригез, саветник у амбасади Анголе.

Ове године Сајам књига отвара се у недељу 23. октобра, у 18 часова, и трајаће један дан дуже него обично, до недеље 30. октобра. Првог дана, капије Београдског сајма биће отворене од 15 до 21 час, а цена улазнице биће 150 динара. Осталих дана Сајам књига радиће од 10 до 21 час, појединачне улазнице биће 250, а за групне посете 150 динара. Породични дани биће 25. и 26. октобар (цена улазнице 600 динара, без обзира на број чланова), а школски дан је 27. октобра.

Излагачки концепт остаје исти: савремена светска и домаћа издавачка продукција, представљање писаца, промоције и други пратећи програми… И ове године, издавачи ће бити раздвојени од књижара. У хали једанБеоградског сајма, поред земље почасног госта, налазиће се домаћи и страни издавачи, искључиво са сопственим издањима.Домаћи и страни издавачи, дистрибутери и књижари налазиће се у партеру хале четири, док ће на галерији ове хале бити антикварне и коришћене књиге.Државне институције и установе своју издавачку продукцију и пројекте представиће у хали 1а.Националне презентације и страни издавачи, издавачи који за основну делатност имају образовање, издавачи школске и стручне литературе налазиће се у хали 2а.

На површини од 30.000 квадрата представиће се више од 800 издавача из земље и иностранства.

Мото почасног госта, а то је ове године португалски језик, којим говори 250 милиона људи у свету, гласи: „Један језик, многе културе”. Амбасаде Анголе, Бразила и Португалије, које имају своје амбасаде у Србији, у име осталих лузофоних земаља, припремају разнолики књижевни и културни програм,уз присуство аутора и уметника који ће представити своје књиге и културу земље из које долазе.

Видети више: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Knjige-spajaju-ljude.sr.html

ЛеЗ 0007811 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: