Мирис и укус руског хлеба / Сергеј Роганов (Руска реч)

(препоручени чланак)Zavetine, velika povlenska kugla izblza

____________________ ….

Непоновљиви слаткаст укус и мирис „Бородинског“ хлеба омиљен је на читавом простору бившег Совјетског Савеза. Због тога је управо „Бородински“ хлеб тај који највише недостаје Русима када бораве у иностранству.

 

Гроф Шереметјев је 1836. у писму великом песнику Александру Пушкину записао: „Не ваља, брате, овај живот у Паризу: храна је никаква, црног хлеба ни за лек“. Ове речи објашњавају оно што се подразумева као препознатљиви руски укус. Црни, тј. ражани хлеб, био је све до 20. века најважнија намирница не само на сеоским, него и на господским трпезама. Ражани хлеб је вековима чинио основу целокупне исхране, посебно у селима. Уз „шчи“ (густа чорба, обично од купуса) сеоска породица би обично појела и до килограм црног ражаног хлеба.

Све до средине прошлог века хлебно тесто је припремано уз додавање различитих врста природног квасца од хмеља, којим се изазивало врење и дизање теста. Такав хлеб је добио назив „кисели“ (због киселкастог укуса који настаје услед овог процеса) или природно ферментисани хлеб, за разлику од, рецимо, бесквасних лепиња какве припремају азијски народи. До 40-их и 50-их година прошлог века све више се користи индустријски произведен пекарски квасац, тако да је вештина припремања „киселог“ хлеба постепено заборављена. Међутим, захваљујући бројним ентузијастима и појави кућних мини-пекара, пекарска делатност у Русији данас доживљава својеврсни препород. На Интернету се лако могу пронаћи рецепти за прављење природног квасца (маје) и ражаног „киселог“ бесквасног хлеба.

 

„Бородински“ хлеб је једна од најпознатијих врста ражаног хлеба у Русији. То је посебна врста хлеба од делимично куваног теста, у којем су, осим брашна и квасца, обавезни састојци: ражани слад, меласа и коријандер. Непоновљиви слаткаст укус и мирис ове врсте хлеба омиљен је на читавом простору бившег Совјетског Савеза. Због тога је управо „Бородински“ хлеб тај који највише недостаје Русима када бораве у иностранству. Постоји легенда да су га први пут умесиле монахиње женског манастира на месту где се 1812. водила Бородинска битка између Наполеонове и руске војске. Према другој верзији, овај хлеб је први пут почео да се производи у Москви 20-их година прошлог века. Било како било, рецепт за данашњи „Бородински“ хлеб стандардизован је 1933. у Московском пекарском комбинату.

Видети више: http://ruskarec.ru/articles/2012/11/28/miris_i_ukus_ruskog_hleba_18389.html?utm_source=newsletter_2012-48&utm_medium=email&utm_campaign=RBTH

ЛеЗ 0007786

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: