Знаци препознавања

Стваралачка иницијатива

 

Сазвежђe ЗАВЕТИНЕ има преко стотину – отворених прозора. Кроз њих  можете погледати и далеко унапред и далеко уназад, горе према звездама, и доле, где зјапе понори и бездани уметности и противуречности једног друштва. Захваљујући  Сазвежђусвојеврсној Зони преливања –  где се различитост европских нација и култура, књижевности, уметности укршта, преплиће, стварајући нешто много боље што Србија, Европа и свет нису имали – локације овог Сазвежђа су постале веома популарне.

Књиге и часописи су бољи од пилула. Ако могу музика, мириси, кристали, зашто не би могла да лечи и реч?Или, барем, добра реч – она из књиге?  Са том идејом група енглеских интелектуалаца отворила је у Лондону књижару специјализовану за „библиотерапију“. Књижару су назвали Школа живота, налази се у Блумсберију, књижевном центру британске престонице још од времена када је у тој четврти свој литерарни кружок држала Вирџинија Вулф. Међу члановима пројекта су Ален де Ботон, писац, Роберт Мекферлејн, професор на универзитету Кембриџ, Софи Хауард, кустос музеја и галерије Тејт.
Библиотерапија функционише на следећи начин: свако ко има неки проблем (у породици, љубави, на послу…) може да дође у књижару и изложи га неком од библиотекара. Добиће коферчић са шест књига и „упутство за употребу“, односно објашњење зашто баш тих шест књига треба да прочита. За оне који желе да оду даље са библиотерапијом ту је и петомесечни програм разговора о проблемима свих врста и томе како они могу да се реше читањем књига. Модератор, писац Сузан Елдеркин, води разговоре електронском поштом или телефоном, али цео „курс“ кошта само 50 фунти – око 60 евра – што је несумњиво много јефтиније од једне посете психоаналитичару…

Мисију Сазвежђа  су, ПРЕПОЗНАЛИ многи посетиоци, не само стални сарадници „ЗАВЕТИНА“, него и читаоци српског порекла из дијаспоре. А један од њих је на свој начин најотвореније и изразио: „Од кад се родимо учимо да говоримо, помало да разговарамо (неко то никад и не научи), не и да живимо, као да то знамо. ЗАВЕТИНЕ то чине на инспиративан начин. Како бисмо парафразирали Декарта у наше време: “Комуницирам, дакле, постојим”. Али и више од тога. То је ванвременски дијалог. Комуницирају они који долазе с онима којих више нема међу нама, а биће увек то што јесу.“ Заветине“ су, временом, изашле из тзв. Гета малих тиража штампаних издања, и достигле посете о каквим се није могло ни сањати пре, рецимо десет година, или пре тридесетак година, када су покренуте као Пишчева издања!
Сазвежђе је посећено у Србији, и бившим југословенским републикама, али и у: САД, Русији, Великој Британији, Француској, Немачкој, Хонг Конгу, на Аљасци, у Аргентин, Бразилу, Јужноафричкој Републици, Шведској, Украјини, Летонији, Јужној Кореји, Канади, Турској, Италији, Нигерији, Холандији, Израелу, Шпанији, Пољској, Румунија, Јапану, Украјини, Молдавији… итд. Преко 300 000 посета на локацијама „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ доказују и потврђују да су „стооки прозори“ Сазвежђа постали далековиди, пожељни, моћнији и од најмоћнијих дурбина! Шта је то што привлачи толику посету? Неофицијелан, недвосмислен став? То што на многим локацијама Сазвежђа посетиоци могу да нађу текстове који су против сваког илузионизма – и у животу и у књижевности?Статистика посећености «стооких прозора ЗАВЕТИНА», тј. Дефинисаних и препознатљивих интернет-локација на светској мрежи, (чак и непотпуна – без проверљивих параметара за већину сајтова Заветина (19 веб сајтова -уз подршку Googl-a,) 2. новембра 2012. године показује Стални раст посета…, чак изванредан скок посета!  Зашто расте број посета Сазвежђа? Више има разлога за то. Пре свега, Сазвежђе има у целини узев планетарни домет. Друго – ЗАВЕТИНЕ репрезентују неофицијелну српску културу и уметност, отварајући врата и прозоре који су у Србији и бившим југословенским републикама иначе чврсто забрављени. Треће, и не последње – Заветине, захваљујући пре свега главном координатору, Белатукадрузу, имају специфичан критични и критички и креативни потенцијал, какав мањка у посткомунистичким друштвима, али и у оним западним…
Најпосећеније локације „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ (према мерењу посећености обављеном 2. новембра 2012. године) су „Златни Расуденац“ (28.745 посета), „Опало лишће“ (18 131), „Сазвежђе З“ (на Фејсбуку – 13.830), „Ренесанса“ (11000), „Канал ЗАВЕТИНЕ“ (филмски канал на YouToubu – 10.388), „ЗАВЕТИНЕPress(9712) , „ПРОТИВОТРОВ“ (8565) , „ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ“ (7371), „ЦЈЕЛОМУДРИЈА“ (6228), „СЕВЕРЦИ“ (4919 ), „Едиција БРАНИЧЕВО“ (4857), „ЗАПИС LI – Уметност махагонија“ (4066)., итд. Приметна је тенденција раста и „Записа“ (посете изнад 1000 и више!). Бројке тих посета су, при крају 2012. године већ, значајно увећане. Проверите зашто! Нисмо избегавали да објавимо негативне, па чак и сасвим омаловажавајуће коментаре који се односе на нека објављена дела, под једним јединим условом – да у тим коментарима – чак и кад су срочени на брзину – има аргумената. Не једна локација Сазвежђа посвећена је реалној стваралачкој критици и разобличавању свих облика перфидности. Београдске ЗАВЕТИНЕ су дошле на свет из најнеочекиванијег правца попут аватара! (аватар. у хиндуизму инкарнација божанства у људској или животињској форми ради супростављања злу на свету.Обично се односи на десет појава Вишнуа, укључујући и инкарнацију Буде Гаутаме и Калкина  – инкарнација која ће тек доћи. Ово учење појављује се у Багавадгити у речима бога Кришне Ајруну: ”Кад дође до пада правичности и успона неправичности, тада се ја појављујем.” – ЕНЦИКЛОПЕДИЈА Британика. А-Б – Београд: Политика:Народна књига, 2005. стр. 10 )

Сазвежђе је  показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, немонополски, невладин, ненаметачки, неофицијелни издавач, а да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија… Сазвежђе представља, у ствари, једно од најутицајнијих књижевних полуострва на југоистоку Европе. Постоје две полазне станице, на којима возови уметности никада не касне, са којих се радозналац може запутити у свако доба дана и ноћи, а то су београдске ЗАВЕТИНЕ . Сазвежђеје у ствари, једна од најсигурнијих станица у пустињама данашњице, са кога можете да се отиснете у један на први поглед замршени нови свет, свет у настајању… .

Најутицајнија књижевноуметничка, стваралачка и медијска иницијатива на Балкану

ЗАВЕТИНЕ (познате и као  Мобаров институт, тзв.Алтернативна или Пишчева издања) покренуте су са вером да су часописи и књиге вечни новац, светски капитал. То је девиза Едиције ЗАВЕТИНА, београдских Заветина, које су покренуте 1983. године. ЗАВЕТИНЕ су опстале више од четврт века без ичије помоћи, пре свега без помоћи и СФРЈ и СР Србије. БЕЛАТУКАДРУЗ (М. Лукић) основао  је и објављивао неколико књижевних часописа (Заветине, Дрво живота, Уметност махагонија. Трећа Србија, Идентитет, Посебна породична заветина, Алманах за живу традицију, књижевност и алхемију, и Велику магазу). Успео је да објави на стотине бројева споменутих часописа, истина у тиражима невеликим. Домет штампаних ствари у ограниченим тиражима је – ограничен. ЗАВЕТИНЕ су, из тога гета малих тиража, изашле захваљујући интернету…

Додељујући две књижевне награде, Дрво живота и Амблем тајног писма светаЗАВЕТИНЕ су зауставиле опаку и погубну инфлацију књижевних награда у Србији. ЗАВЕТИНЕ су практично морале да се за све изборе саме. Тако је и стварање и покретање стооких прозора Заветине на свтеској Мрежи  део те стратегије борбе и самоорганизованости у једном свету који је дубоко огрезао у себичности, наметачком духу и самодовољности.
Овде су отворени они прозори, који су у Србији иначе затворени. …..

 

ЛеЗ 0007820 

2 мишљења на “Знаци препознавања”

  1. Ја сам сликар и писац и живим у Балтимору ,Мериланд, месту Едгар Алан По-а. До скоро сам две године радио на слици СРПСКИ ТОТЕМ где сам у десет поглавља приказао кратку историју наших народа. По нашем ликовном критичару Дејану Ђорићу то је јединствени подухват у нашем сликарству. То можете видети на моме сајту. Међутим, пошто живим од сликарства, то ми је пружило потпуну литерарну стваралачку слободу. То је разлог због чега до сада нисам много објављивао. А постоје и други разлози. Сада сам у ситуацији када је моје литерарно стваралаштво доживело своје време. Поред прича, управо завршавам два моја романа „Боја Ботичелијевог гласа“ и „Театар ветрова“. Опростићете ми на мојој нескромности, то би требало да буде једно ново освежење у нашој литератури. Можда ћете Ви имати прилику да се у то уверите. Обраћам Вам се тим поводом пошто су ми се Ваше ЗАВЕТИНЕ много свиделе. Као да сам, после дуги низ година, нешто тако очекивао.
    Примите моје најсрдачније поздраве.
    Богдан Мишчевић, Балтимор.

    1. Хвала на јављању и на поздравима.
      Заветине су, заиста, једно Сазвежђе, или низ концентричних кругова ширења културе и књижевности. Што се тиче свега другог, Заветине покушавају да повежу, планетарно, многе људе и ствараоце који разумеју српски или хрватски језик, а путем конкурса и да афирмишу један круг ствараоца, према процени уредника Заветина, који се, вероватно сте уочили, бави и кнјижевеном критиком, погледајте „Златни Расуденац“.
      Све најбоље.
      Јавите се, кад објавите Ваше рукописе. Да читамо.

Постави коментар

Архив У ОСНИВАЊУ (00).Салаши Севераца (1)