Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00284)

(Субота, 5. септембар 2014. – Салаш СЕВЕРАЦА)

Magla, pokret Occupy Croatia; сл. 1
Magla, pokret Occupy Croatia; сл. 1

*
(КЊИЖАРА ПИСАЦА) ЗАВЕТИНЕ+, бр. 5 , септембар 2014.

Штампа се најновији броја књижевног часописа “ЗАВЕТИНЕ+” (таблоид, 16 страница ).Напоредо ће истовремено изаћи до 15. септембра и дигитална верзија овог часописа (на ЦДу) и, први пут – штампана верзија које су скоро идентичне; разлика, наравно постоји – у цени. Од петог броја овог часописа напоредо ће излазити истовремено обе варијанте часописа.
“ЗАВЕТИНЕ+” доноси, као и у претходним бројевима, обиље прилога, у оквиру рубрика: Улак или Гласник Заветина, Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ, Четврта Србија, Уметност махагонија, Запис(и), Српски песници у свету, Бездана уметност, Edition SECTIOCAESAREA – Едиција ЦАРСКИ РЕЗ, НЕИЗБЕЖНО (Превредновање), Дневник писца, Кругови Заветина, КРИТИЧКИ КОМЕНТАРИ , Аукције Сазвежђа З, Летопис ЗАВЕТИНА, ЕКСКЛУЗИВНО. Овим бројем доминирају одабрани текстови (превод) Ђованија Папинија о историји и судбини Исуста Христа и панорама песника чланова Групе Зз, у избору главног уредника…
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2014/09/05/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D1%80-5-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80-2014/

Сероње, pokret Occupy Croatia; сл. 2
Сероње, pokret Occupy Croatia; сл. 2

*
(КАРТЕ МАДАМ ЛЕНОРМАН) Дејвид Јегли (David A.Yeagley)
Овај Индијанац је бољи од нас

Србија, поука за данашњи свет
Дејвид Јегли, 7. новембра 2013. (извор)
До дана данашњег, због пристрасних либералних медија, већина света не зна шта се десило Србији. Наставља се превара, кварење и белосветска пљачка (international robbery) једног народа без признања, без оправдања, без казне. Хоће ли ово бити судбина сваке земље у истом положају?
Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2014/09/david-ayeagley.html

ОТПОР. pokret Occupy Croatia; сл. 3
ОТПОР. pokret Occupy Croatia; сл. 3

*
(ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА) ЛИРИКА ЖИВОТНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ / Мирослав Тодоровић
Неоавангардно око животне поезије Стојана Богдановића
(Стојан Богдановић: Криво дрво; Народна библотека Његош и Уметничка академија Исток, Књажевац, 2014.
Збирка „Криво дрво“ Стојана Богдановића шири тематски круг вишедеценијских певања објављених у збиркама Биг Бен (1977), Одлазим а остаје неjасно (1990), Зна се (1991), Црна рупа (2004), Човек песма (2007), О да (2013), Ода Господу (2014) и представља у Сабраних песмама својеврсни светионик = оријентир оличен у имену „Криво дрво“. Пет поговорних текстова мотрило је и пером критике промишаљало певање ове збирке. Тумачили су критичари исто „Криво дрво“, прочитали различито исписали оно што из ове поезије зрачи, и што се њима откривало (отварало). Али суштинско је више у поезији и њеним асоцијативним круговима него у тумачењима критичара. Нема сумње да је Богдановић особен песник, ту осбеност карактерише неоавангардни поетички концепт (Микић). Животну и песничку зрелост преображава у песме које су упечатљива бошовска визија времена ишчитава Павковић. Зналац језика Недељко Богдановић указује на „слободнију употребу субстандарних језичких средстава (из дијалекта и жаргона, најчешће), еротска асоцијатвност, скоро наративан израз – све то у фином иронијском сказу. Мирослав Радовановић у овој поезији види интимно суочење усамљеног бића са вечним загонеткама света, дочим Стојковић указује на новог лирског јунака Богдановићеве поезије и подсећа на лудистичку димензију певања. „Она не може и неће без песничке игре. Нема ничег светог са чим се она не п(р)оиграва. Нимало случајно Син Божји постаје један од главних њених јунака и то тако што постаје и више него обичан човек“.
Видети више: http://kamenipecatneolita.wordpress.com/2014/09/02/%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D1%82/
*

РОБ ЈЕ...Magla, pokret Occupy Croatia; сл. 4
РОБ ЈЕ…Magla, pokret Occupy Croatia; сл. 4

(АПСУРДИСТАН) АФЕРА С МУНИЦИЈОМ
Траг у прошлости
Седам највећих корупционашких афера које су потресле Краљевину Србију и Југославију!
Од фирме „Шнајдер-Крезо“, познате по давању бонуса свакоме коме је то билопотребно, Михаило Рашић и Дамјан Влајић 1908. набавили су шкарт топовске гранатеСрбија се на почетку 20. века спремала за ратове који ће уследити деценију касније.Одређена су велика средства из државног зајма за набавку оружја и муниције кодфранцуског „Шнајдер-Крезоа“, корпорације у рангу „Крупа“, „Шкоде“ и „Викерса“. Сви они имали су разрађене механизме продаје и давања бонуса коме је било потребно. …
Видети више: http://mezija.wordpress.com/2014/09/02/afera-s-municijom/

*

Злоупотреба службеног положаја. pokret Occupy Croatia; сл. 5
Злоупотреба службеног положаја. pokret Occupy Croatia; сл. 5

(ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ) MONS Aureus 44, 2014
У рубрици ОРФЕЈЕВИМ ТРАГОМ објављени су стихови Виктора Б. Шећеровског, Мирослава Лукића – Белатукадруза, Андрије Радуловића, Весне Кораћ, Бошка Сувајџића, Александра Митровића….
СВЕТЛОСТ И ТАМА

Свако поподне силазим у понор
У огромно бежилиште скривано тугом
У пустош у којој
Једино зидари из Радожде и моја смртност
Насмејани шире руке
У њој касни све што се зачне јутром
Градитељи се чуде и завирују у темељ
У тајну путању на ивици шуме
И мере је погледом
Не би ли сазнали шта је моје а шта туђе
Додирују светлост и таму
Потом ћуте
Јер знају да нико није умео нити уме
Нечујније да уђе
Од самоће у просути пепео
У легални вилајет у моју Земљу
У удес из кога сукља пламен
У срце човеково које вребају
Чим се пробуде

Од тишине и смрти
Ништа није вечније
Једино пад у безнађе
У круг у коме сви путеви
Имају само једно неопходно исходиште
Нисмо ни слутили
Да смо од праха и пепела
Најсличнији
Звезди падалици
Виктор Б. Шећеровски
Видети више: http://m950.wordpress.com/2014/09/04/mons-aureus-44-2014/

*

Криминалци. pokret Occupy Croatia; сл. 6
Криминалци. pokret Occupy Croatia; сл. 6

(ЗАПИС 70) КОЈИ ЈЕ ОВО ГРАД? / Мирослав Тодоровић

Села око града су празна, у граду живот све оскуднији…

Вратио сам се после више месеци из села у град. Покушај да као малинар „оживим“ село, да помоген себи и пољопривреди је омело небо. Киша, град, ладноћа… „небеска завера“ је све упропастила. Небо је ове године таманило оно што откупљивачи нису могли. Сада усамљен и замишљен ходам улицама. Срећем групе људи, иду негде а лица посивела. Замишљена. И сви иду ка центру у којем је стално гужва. Центар је и уређен, али што даље од центра све је сиротије. Улице руиниране, све више рупа, нема поклопаца шахтова… Посивеле, и све сивље, фасаде зграда, као да се и оне гуче, смањују. Све више је затворених локала.. Само улицама бесциљно иду људи, углавно су то старији, млађи преко дана одмарају од „ноћног живота“.
Видети више: http://fabrikamaslacakla.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

*

Судећи по рачинима... Magla, pokret Occupy Croatia; сл. 8
Судећи по рачинима… Magla, pokret Occupy Croatia; сл. 8

(Символ СУРБИТЕ) ПРЕУЗЕТИ МИТОЛОШКИ СИМБОЛИ ДРЕВНИХ СРБА
Извор живота и сваког постања је светлост, која се у космосу креће путем магнетног поља јер су сва небеска тела у савршеној хармонији са Сунцем. Отуда, светом владају символи, као графичке представе архетипова универзалног космичког закона холограма. Символ је веза и путоказ ка божанском, али само у стварности изворног мита, где се нематеријална основа неиспољеног приказује као једина реалност, из које све проистиче и враћа се у њу што је још Тесла свео на електро-магнетно поље.
Холограмска представа света позната је у старој србској вери као хенотеизам, посебна врста једнобоштва у коме један Бог има безброј облика. Једно је изнад сваке супротности, а његов потенцијал садржи идеју бескарајно великог простора у коме је све потопљено. Отуда је, први символ хенотеизма у старом србском једнобоштву тачка у кругу или „сурбита“, ариј. сáрва-тā, целина, потпуност, тоталитет, укупност, за коју Плотин каже: „тачка је отац кругу“. Сурбита је духовни појам који Александар Ђ. Манојловић дефинише као запремину поља дејства, а сурбиталну тачку као производ пресека (дејства) супротних сила математички представљених координантним почетком.
Видети више: http://vrtsvetepetke.wordpress.com/2014/09/05/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D1%81/

*

Писмени и неписмени. pokret Occupy Croatia; сл. 7
Писмени и неписмени. pokret Occupy Croatia; сл. 7

(СВЕТИОНИК) ЂЕРЗОНКЕ ОД МАХАГОНИЈА – кратки узмаси / Су Танасковић

ОСЛОБАЂАЊЕ ПАТЕТИКЕ НЕУРЕЂЕНОГ РОЈЕЊА РЕЧИ
Великом плантажом вишања у цвату погубљене речи и реченице, к’о ројеви пчела, јуре у непознатом правцу, сумануто, уплашено, бесно, опасно, тражећи погодно дрво на чије гране ће се окачити у заједништву неког смисла. Рој се уобличава црном необузаном гомилом речи, без икаквог реда и поретка, час разређен, час густ, час весело лепршав, час злослутно опасан. Треба му кошница јер је сигурност плантаже угрожена. Могу се сваки час појавити челични авиони и попрскати их отровом против дебелих гусеница које се хране младим лишћем и новонасталих хибрида савремених болести које нападају све живо у цвату. Оне уплашене и немирне, изгубљене и несигурне, речи и реченице искачу, излећу, облећу, зује, врте се у кругу и роје ко пчеле закачене на грани вишње у плантажи, чекајући песника који од сувог старог дрвета махагонија прави ђерзонке на три спрата и ослобађа их од страха и од патетике. И чекајући време када ће се престројити и почети да скупљају нектар и од њега правити густ мед… А песник, без белог платненог шешира оивиченог црним тилом, гологлав и немирних очију, без страха јури по плантажи изгубљене ројеве, пчелице, медоносне радилице, које висе по гранама вишања у цвату. Не треба му шешир, тајне је ослободио из њега, речи и реченице припитомио, и не смета му њихов убод, ни отров.
Видети више: http://zavetinesvetionik.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

*

Завера... pokret Occupy Croatia; сл. 9
Завера… pokret Occupy Croatia; сл. 9

(ПУТЕВИ СРБИЈЕ) БОЛЕСТ ДОЛАЗИ СА НЕБА
– СРБИЈУ ТРУЈУ КАО КОРОВ
Сада већ скоро читаву деценију врши се интензивно запрашивање становништва Србије и многих других земаља из ваздуха. Ради се о за те сврхе специјално модификованим авионима који са великих висина избацују, односно распршују, одређене биолошке агенсе чији је тачан хемијски састав засад непознат, као и сама сврха због које се оваква једна операција обавља. Без обзира на многе жалбе грађана, поготово у САД, постојање овакве једне операције званично се негира, а сви они који о овоме јавно причају аутоматски се сврставају у категорију конспиративних теоретичара. Свесни да врло лако можемо бити сврстани у ту категорију, одлучили смо да допринесемо ширењу истине о геноциду који се врши над становништвом Србије и света.
Нормалне млазнице настају од издувних гасова избачених из турбина авионских мотора. Оне се на висини преко 10000 метара претварају у ледене кристале и нормално се могу одржати у ваздуху највише 20 минута….
Видети више: http://marijobelakumrijo.wordpress.com/2014/09/05/na-srbiju-bacaju-otrov-iz-aviona/
*

Ушли се у земљу сиромашних...pokret Occupy Croatia; сл. 10
Ушли се у земљу сиромашних…pokret Occupy Croatia; сл. 10

(ЗАПИС 69) Темштица – МАЛИ КОЛОРАДО
Црвена земља и црвене стене кањона Темштице необично подсећају на оне у Великом кањону реке Колорадо у САД
Апарат за жуто
Од бране Завојског језера, Височица има знатно мањи ток. Својевремено је постојао план да се због тога део воде Топлодолске реке преведе у Завојско језеро. Срећом, од тога се одустало па је Темштица, која настаје од Топлодолске реке и Височице код Мртвачког моста, опстала. На месту састава налазе се спомен-обележје из Другог светског рата, чесма и једна викендица. По причању мештана, околне пежине су веома занимљиве, а за њихов обилазак препоручују детектор метала, односно апарат за жуто, како га овде зову. Имам утисак да би свако ко се овде појави са њим био дочекан као краљ. Одавде, Мали Колорадо, како се зове кањон кроз који Темштица протиче, постаје све импресивнији. Код одмаралишта ЕПС Темац река прави дуплу кривину. На узвишењу које је окружено водом са три стране налазе се остаци града и манастира Темац. Високо изнад уздиже се црвена стена на којој недостаје једино којот па да се одмах схвати одакле назив Мали Колорадо. Одмаралиште Темац је омишено излетиште и место за одмор радника ЕПС-а. Затвореног је типа, али није немогуже добити конак. У њему сам провео две ноћи, јео пиротску јагњетину и заливао је овдашњим комињаком који је далеко од неког сортног вина али, кад је расхлађен у реци, одлично иде уз врућу јагњетину.
Више: http://izsenke.blogspot.com/2014/09/temstica-kao-mali-kolorado.html
*

ЛеЗ 0008074 

2 мишљења на “Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00284)”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: