Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00299)


(Субота, 8. новембар 2014. – Салаш СЕВЕРАЦА)

Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) 1
Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) 1

*
(ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА) Требало би затворити и прозоре, а кaмоли врата, непозванима / Бранко Лазаревић
LXХ
Несрећа је што једно дело, једном пред свет и јавност, није нека врста затвореног дома у који могу да ућу самопозвани. Оно је, стварно, „јавна зграда“. Сваки ту може да уђе. Уђе се у књижару, изложбу, концертну салу, купи се књига, или слика, и чује музика или говор — и да се мишљење.
Изазива грч то казивање мишљења. И најнепозванији и најнеизабранији казују своју реакцију на један облик. Међутим, критичари су тако исто тако ретки, кад су велики, као и остали велики.
Требало би затворити и прозоре, а кaмоли врата, непозванима.*
Видети више: http://pomocdotwordpressdotcom.wordpress.com/2014/11/06/%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B1%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D0%B0-%D0%BAa%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8/
*
(ПЕСНИЦИ-КРИТИЧАРИ. – Запис 22) Лажни апостоли / Светислав Стефановић

Кад загусте унутрашње тешкоће, властодршци обично, по старом опробаном рецепту, гледају да изазову спољне компликације, да пажњу народа са унутрашњих окрену на спољашње догађаје. И обрнуто, тешкоће спољашње наводиле су или нагониле властодршце да отварају унутрашње кризе, опет да се свету скрене пажња са спољних на унутрашње догађаје. Најзад, и тежа унутрашња криза гледа се да се отклони, или бар заташка, отварањем неке мање опасне унутрашње кризе. Наши су се властодршци обилато служили и служе овим врло опробаним рецептом, нарочито сад после свих неуспеха у спољној и тешкоћа у унутрашњој политици, у које су увукли земљу.
Видети више: http://fatamorganeimajezavetine.blogspot.com/2014/11/blog-post.html
*

(ПЕСНИЦИ-КРИТИЧАРИ (2). ЛИТИЈА. – ЗАПИС 35) Наше враћање земљи / Светислав Стефановић

Време, 15. 10. 1940.

Било је у историји, несумњиво, примера обнове и под дејством страних великих културних утицаја, као за време италијанске ренесансе, или, као што је случај са нашом романтичном епохом, насталом под утицајем немачке романтике. Али је и у тим случајевима предуслов један дубоки животни и стваралачки елан сопствених националних снага и вредности, израслих на сопственом националном тлу. Зато се, с правом, може рећи да само на сопственим националним вредностима може један народ остварити и изградити и своју обнову.
Видети више: http://litija1.blogspot.com/2014/11/blog-post.html

*
(АРХИВ У ОСНИВАЊУ) Изграђивање Нове Србије као сељачке државе / Светислав Стефановић
Српски народ, Божић, 1942.
Безумље 27. марта и национална и војничка катастрофа које су му следовале, спречиле су српски народ да се у њему изврши онај дубоки унутрашњи преображај који је био неминован, неизбежан и већ тако рећи на прагу. Већ и човеку са улице било је јасно да се системом нашег парламентаризма и режимом партијске владавине дошло до краја, да се он толико био истрошио и корумпирао, да му никакве ни радикалне ни палијативне мере нису више могле помоћи нити га одржати. Сав истрошен у чисто политичким формулама претвореним већ у празне фразе партијске политике, он је био слабији но кућа од карата усред вихора социјалне револуције који је захватао целу Европу и довео до огромних социјалних промена широм европског света, проносећи се и ван граница Европе и изазивајући тако сукобе који су неизбежно водили у нов светски рат, који је, како смо у читавом низу чланака тврдили и указивали, морао доћи иза те дубоке социјалне револуције коју су поједине велике европске нације већ биле издржале и организовале.
Видети више: https://arhivsazvezdjaz.wordpress.com/2014/11/07/%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B5-%D0%B4/

*

Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) 2
Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) 2

(МЕЂУПРОСТОР) „АНЂЕО СМРТИ“ ОЖИВЕО ХИТЛЕРА
Судећи по документима главне тајне обавештајне службе Немачке Демократске републике познате као Штази, у некадашњу Хитлерову фотељу канцелара Немачке засела је ни мање ни више него његова ћерка!Наиме, 1954. године рођена је девојчица за коју Штази тврди да је у питању управо Ангела. Њен званични датум рођења је 17. јул 1954. године, међутим, како се тврди у документима ове тајне полиције који се тренутн налазе у совјетској КГБ архиви, њен прави рођендан је 20. април 1954. године. Ако је веровати овој тајној служби, ћерка Адолфа Хитлера рођена је управо на његов рођендан.
Видети више: http://novosazvezde.wordpress.com/2014/11/04/%D0%B0%D0%BD%D1%92%D0%B5%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BE-%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0/

*
(КАРТЕ МАДАМ ЛЕНОРМАН) Безусловно пуштен, први у историји трибунала

Шешељев син Александар је рекао за „Блиц“ да процедура око пуштања на привремену слободу обично траје неколико дана, али да га не би чудило да се то у овом случају заврши веома брзо и да његов отац већ данас допутује у Београд.
– Војислав Шешељ ће једино бити обавезан да присуствује изрицању пресуде, када и ако до тога дође. Једино ограничење је да неће моћи да добије пасош, јер је трибунал тражио од Владе Србије да му га не изда – рекао је Александар Шешељ.
Он је додао да је Шешељу речено да чак не мора ни писано да се обавезује Влади Србије, што је она од њега тражила.
„Ускоро у Србији“
Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ по одлуци Хашког трибунала биће пуштен на привремену слободу без услова и доћи ће ускоро у Србију, рекли су функционери те странке.
Функционер СРС Зоран Красић рекао је да је „питање дана кад ће Шешељ бити у Београду“, наводећи да не може да прецизира, због процедура Хашког трибунала, да ли ће то бити сутра или наредних дана.
Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2014/11/bezuslovno-pusten-prvi-u-istoriji.html

*
(КАРТЕ МАДАМ ЛЕНОРМАН) ПОВРАТАК ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА ИЗ ХАГА

Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2014/11/povratak-vojislava-seselja-iz-haga.html

*

Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) Лагуна плавог злата
Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) Лагуна плавог злата

(ФОНД УЗАЈАМНЕ ПОМОЋИ) ТИШИНА ГОВОРИ / Екарт Тол

Препоручује за читање Јадран Залокар

Екарт Тол се родио у Њемачкој, гдје је живио до своје тринаесте године. Након што је дипломирао на Универзитету у Лондону, био је истраживач, сарадник и супервизор на Универзитету Кембриџ. Када је имао двадесет и девет година, дубока духовна трансформација буквално је растворила његов стари идентитет и радикално промијенила ток његовог живота. Сљедећих неколико година посветио је разумијевању, усвајању и продубљивању те трансформације која је означила почетак снажног унутарњег путовања. Он не припада нити једној одређеној религији или традицији. Својим учењем он преноси једноставне, па ипак дубоке поруке безвременом и простом јасноћом древних духовних учитеља: постоји излаз из патње у спокојство. Екарт Тол сада веома много путује држећи предавања широм света. Од 1996. године живи у Ванкуверу, у Канади.
Видети више: http://zavetinekruna.wordpress.com/2014/11/07/ekart-tol-tisina-govori/

*
( Библиотека ВЕЛИКЕ ПРЕТЕЧЕ ) Опет Бунтовне песме Светислава Стефановића

Добросмерни Љуба

Добро не сме а зло не би хтео!
Муке су га спопануле љуте;
Све му звезде рђав удес слуте,
Био б’ јунак само кад би смео!

Краља служи а народу клања,
Сад је поштен али је на челу
Непоштењу и цинизму смелу;
Добро тражи а зло не уклања
Видети више: https://sites.google.com/site/zavetinegalerija/domaci-pauk/opetbuntovnepesmesvetislavastefanovica

*

Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) 3
Сликано у Звижду (Врата Звижда, јул-август, 2014) 3

(КЊИЖАРА ПИСАЦА) ЖАБАР / Ненад Грујичић

8
Никад не додирнух
бели стомак жабе.
Само сам се дивио
очевој вољи.
На ручковима недељом,
уз јагњетину и ракију,
пригледао сам му велике шаке
без палца на левој:
одрезала машина у августу,
у дворишту под жалосном врбом,
у ритуалу око нове каце
кад се сваки прави мајстор
занесе као песник у језику
и заборави да је
од крви и меса
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2014/11/07/%D0%B6%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%B3%D1%80%D1%83%D1%98%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%9B/

*
(Библиотека Лазић, 1888) АДЛИГАТ У НЕКОЛИКО РЕЧИ
Ми смо невладино, непрофитно Удружење грађана, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње.
Темељ наше институције чини Библиотека Лазић, која је званично основана 1882. године у Војводини, а постоји већ девет генерација.
Назив Удружења Адлигат потиче од стручног библиотечког термина који означава више разноликих књига повезаних у једне корице. Тај назив је за нас симбол повезаности не само више књига у једним корицама, већ више култура, земаља и народа под једним кровом, у једној институцији.
Уз Библиотеку, отворили смо Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности. Планирамо отварање Музеја Новосадске рације у Новом Саду.
У нашем оснивачком одбору налазе се важни културни делатници свих партија и схватања. Заједнички нам је циљ да покушамо да српску културу подигнемо на виши ниво. Међу осталима, ту су Перо Зубац, Милован Данојлић и Срба Игњатовић (оставили су нам своје легате), Љубивоје Ршумовић, Матија Бећковић, Невенка Тадић, Драгослав Михајловић, Милош Јевтић, Емир Кустурица и многи други.
Видети више: http://www.adligat.rs/index.php/organizacija/u-nekoliko-reci
*

 Невладино, непрофитно удружење грађана, итд.
!! Невладино, непрофитно удружење грађана, итд.

ЛеЗ 0008095 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: