Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00315)

(Понедељак, 12. јануар 2015. – Салаш СЕВЕРАЦА)

Дејство
Дејство

*

(СТООКЕ НОВИНЕ) „Шарија ебдо”, са „Мухамедом као главним и одговорним уредником”

Међу настрадалима у терористичком акту изведеном само 15 минута након што је „Шарли ебдо” на „Твитеру” објавио карикатуру вође Исламске државе, десет новинара и два полицајца….

Видети више: http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

(КОГИТО КЛУБ) Одувек сам знала да ће овако умрети…

Девојка уредника сатиричног часописа Шарли Ербо , Жанет Боуграб, први пут је у медијима проговорила о трагичном масакру у коме је живот изгубило 12 особа.

Она тврди да је одувек знала да ће њен дугогодишњи емотивни партнер Стефан Шарбоније умрети овако.

– Увек сам знала да ће Шарб умрети на овај начин, баш као што је то био случај са Ван Гогом – рекла је Жанет. – Молила сам га да напусти Француску, али он није желео ни да чује. Мој партнер је мртав јер је цртао у новинама. Никада није желео децу јер је знао да ће умрети. Живео је без страха, али је знао да ће умрети.

Жанет Боуграб је утицајна француска политичарка и бивша министарка. Шарб је са њом и њеном усвојеном ћерком Мајом живео заједно последњих три године.

Видети више: http://zavetine41.wordpress.com/2015/01/09/oduvek-sam-znala-da-ce-ovako-umreti/

*

(ПИСМА) На крају и на почетку: Мир Божји. Христос се роди!

Уз овај заветни поздрав, рожданствено и молитвено Мирославу и свим његовим, посебно ЗАВЕТИНИ, шаљем поздрав и све богоугодне жеље: Радомир Батуран Ваистину се роди, драги Мирославе! Надам се да ћете у наредној години још успешније реализовати мисију коју сте преузели на себе у српској култури. Александар Марић Да нам 2015. буде успешнија од претходне …

Видети више: https://70653dotcom.wordpress.com/2015/01/08/%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BA%D1%83/

*

(Запис 32) Одбио признање „Милан Богдановић”

… Његови компаративни огледи, објављени прошле године у „Службеном гласнику”, насловљени су „Литература и опасност”. Горан Коруновић недавно је одбио признање „Милан Богдановић”, о чему ће бити речи у овом разговору.

Припадате песничкој групи окупљеној око едиције Caché. С којим циљем је основана, који је њен мото?

Група нема мото ни манифест. Пада ми на памет Блејкова изрека: „Ако други нису били луди, ми треба да будемо.”

Ако је циљ стваралаштво, а не устаљено критиковање свега постојећег, ипак у вашем ставу постоји противљење. Чему?

Свему што је млако и предвидљиво.

Видети више: http://knjizevnenagradezavetina.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

знак препознавања
знак препознавања

(МОБАРОВ. Запис 11) „Плава кутија 1” и „Плава кутија 2”

Сликар Љуба Поповић има оправдану зебњу за своје монументално платно „Триптих о материји и смрти”. Ова слика, названа према истоименом, првом аматерском филму Живојина Павловића, откупљена је својевремено за хотел „Интерконтинентал”, где је прекривала цео зид свечане сале о чему нам је Љуба потанко испричао у тексту који смо објавили у новогодишњем броју.

Када је хотел, много година касније продат, заједно са намештајем избачена је и Љубина слика. Уз помоћ свог галеристе нашао ју је у неком депоу, како каже, на периферији Београда. Страхује за њену даљу судбину.

Случај слике Љубе Поповића није усамљен.

Уметници Марији Драгојловић (добитници „Политикине” награде 2010. године) откупљене су 1991. године када се отварао хотел „Хајат”, две уљане слике на платну – „Плава кутија 1” и „Плава кутија 2”, (160 x 210 цм), са великим дрвеним, ручно бојеним рамовима, ширине 15 и дебљине 5 центиметра. Купљене су по избору дизајнера хотела. С обзиром на то да слике представљају кутије за чај, постављене су у хотелском ресторану познатијем као „Соба за кафу и чај”. После неколико година Марија Драгојловић је чула да слике више нису у том ресторану, али како је уобичајено да се у јавним просторима поставке мењају, веровала је, каже, да су слике склоњене у депо.

Видети више: http://zavetinemobarovinstitut.blogspot.com/2015/01/1-2.html

*

(ПАУНИЦА) „Само пораз може отворити милионе очију!“ (Барбис)

НЕУСПЕХ И ПОРАЗ

О неуспеху и поразу људи најчешће ћуте, понекад их поистовећујући, иако су то различите ствари. „Неуспех чини људе окрутнима и огорченима“ (Могам). „Жив неуспех бољи је од мртвог ремек-дела“ (Б. Шо).

„Порази су попут увелог лишћа – из њихове трулежи ничемо“ (Нини Рол Анкер). „Само пораз може отворити милионе очију!“ (Барбис).

На Балкану и у Србији, посебно, има много неуспеха и пораза, о коме се углавном ћути. А и када неко проговори, то бива ретко……

Видети више: http://sazvezdjez.blogspot.com/2015/01/blog-post.html?spref=fb

*

(АСУРА) Стаљиново тајно оружје?!

 

Један од најнеобичнијих експеримената у области ванчулних опажања приредио је 1940. године нико други до Јосиф Висарионович Стаљин, неприкосновени лидер комунистичког Совјетског Савеза где реч телепатија званично није смела да се изговори гласно, иако су до тада већ две деценије трајали тајни покушаји да се способности разних медијума и екстрасенса искористе у војне и друге сврхе.

Према верзији (а има их неколико) коју наводе Шила Острандер и Лин Шредер, ауторке књиге Иза гвоздене завесе, посвећене истраживањима парапсихолошких феномена у такозваном варшавском блоку, полиција је једнога дана упала усред представе чувеног телепате Волфа Месинга у белоруском граду Гомелу, угурала га у аутомобил и после дуже вожње одвела – право пред Стаљина!

Диктатора је првенствено занимало шта се догађа у Пољској – одакле је Месинг недавно стигао, ко су његови утицајни пријатељи и какве податке о њима може да им открије. То је био први у низу сличних сусрета који су затим уследили. Да би проверио способност свог саговорника да чита туђе мисли и наметањем своје воље утиче на поступке других људи, Стаљин је смислио окрутан експеримент.

Видети више: http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/01/staljinovo-tajno-oruzje.html

*

(УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА) Литература која застрашује Французе

Од француског Орвела до великодушног уметничког добротвора који ради за циљеве европске екстремне деснице. Ти опречни епитети лепе се у Француској за име једног од најпровокативнијег и најнаграђиванијег књижевника Мишела Уелбека.

Историја се понекад згусне у само један дан, наизглед случајно. Многи Парижани су се ујутру 7. јануара на православни Божић могли видети како уз јутарњу кафу прелиставају сатирични „Шарли ебдо” који излази средом. Са његове насловне странице цинично се смешкао лик Мишела Уелбека, чији се шести роман „Потчињавање” тог истог јутра појавио у књижарама, иако је и пре изласка из штампе изазвао велике полемике.

Видети више: http://umetnostmahagonija.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

(КАРТЕ МАДАМ ЛЕНОРМАН) Шампион света, Европе, Америке, Русије, Бјелица без длаке на језику

Академик, сампион света, Европе, Америке, Русије, Бјелица без длаке на језику. У Венецији је спански тв студио ПВС из Мадрида наставио снимање документарног филма о Академику , Српске Академије иновационих наука амбасадору мира, сампиону света , Европе, Русије и Америке магицног саха – бјелица, Димитрији Бјелици…..

Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2015/01/sampion-sveta-evrope-amerike-rusije.html

*

(„СЕВЕР- ЈУГ“) Вијање Божића…

У срцу Новог Сада, на Салајци која је, одвајкада, била његов најсрпскији део, и у четвртак, другог дана Божића, орила се радосна песма, посвећена рођењу Исуса Христа. Певали су је момци у традиционалним црним, астраганским шубарама и на добрим коњима.

– Ово је обичај који су, некада давно, установили наши дедови и

прадедови, а ми смо га обновили пре девет година. – зборио је, једва

обуздавајући белог пастува Тајса, Мирослав – Мићко Јаковљевић из

салајчке Улице Ђорђа Зличића

Видети више: http://najboljidrug.blogspot.com/2015/01/vijanje-bozica.html

*

Са једне од књижевних вечери, Младеновац, 2010,
Са једне од књижевних вечери, Младеновац, 2010,

(КАРТЕ МАДАМ ЛЕНОРМАН) НЕСТВАРНА СТВАРНОСТ / Русија Маринковић

НЕСТВАРНА СТВАРНОСТ

(Мом Чеди)

У вољеном простору нашем

На олизаном плишу седа

Царује невидна стварност

Постојаног непостојања

Мирис јутарње гаравуше

Испуњава поре уздаха

Лепезасто ширим прсте

Снажно упориштеног лакта

Крстим их са ваздухом

И стежем до пуцања чежње

Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

(КАРТЕ МАДАМ ЛЕНОРМАН) (М)АДАМ ЕВА / Мирослав Димитријевић

Воденица мрви и последњи зрачак

Прикрада се мрак: добри стари мачак

А ја носим главу: врећу сувог жита

Да је кремен-камен мало преиспита

Тај докторат ако умница положи

Нек се опет сама с анђелима гложи

Млада помељарка још свилене пути

Гледа ме из вира купа се и ћути

Испод стомачића сјацка јој повесмо

Погледима Каина у трену зачесмо

Ева се опет за јабуку хвата

Каину зачиње и Авеља брата

Видети више: http://bibliotekez.blogspot.com/2015/01/blog-post_10.html

*

(Библиотека ПРЕТЕК, 3) ИЗ РУКОПИСА „СРЕЋАН КРАЈ“ / Мирослав Димитријевић

 

ДЕСПОТ СТЕВАН ЛАЗАРЕВИЋ

Старешино Реда Црвенога змаја

Ректоре српског универзитета

Крунисана главо мудрија од сјаја

Христољубе песниче из Вишега света

Кад су Ресавци књиге преводили

Европа чамила у шеварном мраку

Њени су цареви теби снисходили

Златоусти умни српски вилењаку

Сиђи са фреске Отерај зликовце

Што опет Србију у окове мећу

Моравом пусти шајке – моравопловце

Не дај да се Срби издајом надмећу

Видети више: https://sites.google.com/site/tragovi1/biblioteka-pretek-3/izrukopisasrecankraj

*

(Духови источне Србије) Влашке жмаре

Међу учесницима овогодишње кулинарске манифестације ,,Златне руке“ које се организују у време одржавања Хомољских мотива у Кучеву, био је и чувени мајстор за влашке жмаре Миладин Сулимановић из Кладурова, општина Петровац на Млави. Овај његов специјалитет привукао је многе посетиоце који нису могли да одоле а да га не пробају. Жмаре су влашки специјалитет који се спрема као старинско јело на свадбама и крштењима у селима општине Петровац на Млави, Жагубице, у Хомољу.

– Жмаре су мало познати влашки специјалитет ван општине Петровац на Млави и за његово спремање потребно је провести 16 до 18 сати поред ватре, уз стално мешање кукурузног брашна, овчијег меса и лука. Овај специјалет се у нашем селу припрема када су празници, славе или заветине, прича Миладин Сулимановић, мајстор за жмаре из Кладурова

Видети више: http://homoljskimotivi.blogspot.com/2015/01/vlaske-zmare.html

*

fikus lice, 1

(ЉУДИ ГОВОРЕ) Настављамо објављивање у наставцима полемичне студије: Бела Тукадруз (алијас Мирослав Лукић)

УМЕТНОСТ ДИЈАГНОЗЕ И УМЕТНОСТ ЛЕЧЕЊА (2)

Позивамо све оне којима је стало до духовне обнове Срба, којима је стало до оздрављења Срба и Србије, до здравља српске књижевности, да се својим коментарима укључе у исчитавање ове полемичке студије Беле Тукадруза (Мирослава Лукића) о стању савремене српске књижевности. Исти мотив смо имали при одлучивању да је објављујемо у наставцима. Ставови књижевног критичара Тукадруза не смеју остати без коментара ако о српској књижевности просуђујемо са српског становишта и ако нам је стало до здравог развоја српске књижевности….

Видети више: http://www.ljudigovore.com

*

ЛеЗ 0008145 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: