Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00317)

(Среда, 21. јануар 2015. – Салаш СЕВЕРАЦА)

*

Поглед на Петровац (врх на Радану)
Поглед на Петровац (врх на Радану)

(Нова СТАНИЦА У ПУСТИЊИ) …Балкан обухваћен планираним калифатом …

 Србија јесте угрожена исламским тероризмом, али не спада у прву
трећину земаља које су најугроженије, јер је она више база за
терористе, него мета, изјавио је данас професор Факултета за безбредност
Зоран Драгишић.

Видети више: http://novastanicaupustinji.blogspot.com/2015/01/balkan-obuhvacen-planiranim-kalifatom.html

 

Гле, Гаши се допада мој качкет
Гле, Гаши се допада мој качкет

(Часопис „Људи говоре“, Торонто) Бела Тукадруз
УМЕТНОСТ ДИЈАГНОЗЕ И УМЕТНОСТ ЛЕЧЕЊА
(3)

Према сведочењу Б. Лазаревића, Скерлић је био баш такав.

«…Стајао је увек храбро по свима брисаним просторима и ватрених крштења је имао неколико пута у животу… Нарочито се окомљавао на људе који су лако продавали своја пера. За њега је морални став био прво начело.У том погледу никада није правио компромисе, и многи су књижевници и политичари, иначе значајнији људи, зло пролазили код њега ако су и најмање кадили каквом режиму…

Видети више: http://www.ljudigovore.com/2015/01/bela-tukadruz-umetnost-dijagnoze-i-umetnost-lecenja-3/

*

Годину дана Стојанки Николић, призор из Ивања, Радан (2014)
Годину дана Стојанки Николић, призор из Ивања, Радан (2014)

(DzonsonBor ) Бранислава Божиновић: Сродност србског и санскритског језика – Речник сродних речи

Бранислава Божиновић је једна грандиозна и величанствена жена, прави Србски Посвећеник, која је проучавајући санскритски језик дошла до сазнања, да је наш србски језик најсроднији санскритском (санскрит или санскрт), а та сродност се огледа у великом броју речи, како на лексичком, тако и на граматичком нивоу, што све задире до најранијег Ведског нивоа, на нивоу РГ-Веда, а то је период од пре 4000 година!
Овај невероватно драгоцен и свеобухватан подухват израде и сачињавања тротомног српско-санскритског речника обично годинама раде тимови људи од по 50 до 100 стручњака, али као што рече сама Бранислава, да уради овако нешто сам самцит може само србин, пун ентузијазма и љубави за оно што ради, не штедећи ни себе ни време, па макар његово дело и не угледало светлост дана. Нажалост, код нас постоје тимови људи, на државном нивоу, који годинама константно раде да избришу сваки истинити идентитетни историјски траг о Србима, па и о њиховом језику. На срећу, и захвалност издавачкој кући „Пешић и синови“, иако је умрла 2004. Бранислава Божиновић је по свом величанственом делу, у срцу србског народа присутна, бесмртна и вечна! Њено дело биће везивно ткиво садашњим и будућим истраживачима на путу повратка србског народа самоме себи, својим правим истинским коренима и идентитету! ЈЕЗИК је КЉУЧ тог пута, ЈЕЗИК је БИЋЕ народа!

Видети више: http://youtu.be/TGJzP_ESYjI

*

Јужњачки црни хумор
Јужњачки црни хумор

(Прототип Библиотеке КОЛО) О Сурбити и сурбиталној тачки…

Речник ПРОТОТИПА, тј. сачувани фрагменти украденог рукописа, чине језгро око кога „Заветине“ као шкољка око зрна песка, образују своју седефну књигу – без краја. О Сурбити и сурбиталној тачки знао је и цар Марко Еурелије Антонин, када је инсистирао да свако мора да мисли на испреплетаност свиих ствари у космосу и на њихов међусобни однос. „Све долази из васионе, долази непосредно од онога који управља васионом или се дешава посредно, под његовим утицајем. И лавља чељуст, и отров, и све штетно, као што су трње и блато, све је то само узгредна појава оних величанствених и узвишених појава. Немој, дакле сматрати да су те ствари стране бићу које поштујеш, него мисли о њему као о праизвору свега што се на свету догађа. – 37. Онај који је видео оно што сад постоји, видео је све: и оно што се вековима досад дешавало, и оно што ће се кроз векове десити. Јер је све то исте природе и истог облика“.

Следећи  ову страну,  ми додајемо и друго, што радознали духови могу следити кроз време.

Ми додајемо скоро читав спекатар искуства о прилагођавању стварима за које је Србина везала судбина…

Видети више: https://surbita.wordpress.com/2015/01/19/%D0%BE-%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%98-%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8/

*

тајна првог симбола, сурбита
тајна првог симбола, сурбита

(Прототип Библиотеке КОЛО) Грађа за „Речник ПРОТОТИПА“ (Увод)

Борхес је писао о једној својој мори – књизи без краја – пешчаној књизи. И тада, када сам и сам имао сусрете са том фантазмагоријом или мором једног далеког писца, и данас, чини ми се да сви ми – како је то формулисао онај римски цар што је живео у Сирмијуму, – радимо за један циљ, неки са пуним разумевањем и свесно, а неки и не слутећи то.У томе смислу, чини ми се, говори и Хераклит о успаваним људима, кад каже да су и они сарадници и помоћници у раду за васиону. Сваки, разуме се, ради за заједницу, неко на овај, а неко на онај начин, и прекомерно, па и људи који гунђају против тога тока, буне се против њега и хоће да онемогуће појаве које се дешавају. Јер су космосу и такви људи потребни.Размисли на коју ћеш страну ти стати. Јер онај који управља васионом употребиће те  на сваки начин добро и одредиће ти неко место међу својим сарадницима и помоћницима. Али се ти сам чувај да не постанеш онакав члан заједнице какав је онај смешни и безвредни стих у драми коју спомиње Хрисип. – 45. Тражи ли сунце да обавља посао кише?Или Асклепије да врши задатке Деметре, носиље плодова? А шта чини свака звезда? Зар оне нису сасвим различите међу собом а зар ипак у своме раду не теже све за истим циљем?

Сазвежђе З,  током минулих година, скупљало је занимљиву грађу, према којој се, овде, отварају пречице, направљене средином јануара 2015.

   Видети више: https://surbita.wordpress.com/2015/01/19/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0/

*

поклон, вунене чарапе из околине новог пазара
поклон, вунене чарапе из околине новог пазара

(Прототип Библиотеке КОЛО)   Фрагменти Азбучника

(по Сахарину)

А

АРИЈАДНА – кћи критског краја Миноја и Пасифаје. Приликом Тесејевог похода на Крит ради ослобођења Атињана срамне обавезе да сваке девете године, због убиства Минојевог сина Андрогеја, дају седам младића и исто толико девојака Минотауру, Аријадна му помогне да убије Минотаура и изађе из Лавиринта, из којег нико жив, кад једном уђе, није умео нити могао да изађе. Послушао је њен савет и на улазним вратима привезао један крај конца и одмотавао клупко све док није доспео до најскривенијих одаја и ту се приближио чудовишту које је спавало. Убио га је голим рукама и одмах принео на жртву Посејдону. Помоћу конца, Тесеј је лако изашао на светлост дана, где га је нестрпљиво ишчекивала Аријадна. Аријадна и Тесеј, посада, младићи и девојке доведени као данак Минотауру, срећно су испловили из критске луке. После неколико дана пловидбе брод је стигао до острва Накса, где се укотвио, а путници се искрцали на обалу. Уснулу Аријадну, Тесеј је напустио на обали и отпловио са посадом, поступио је тако, зато што је а) више волео Еглу, Панопејеву кћер; б) бојећи се да би Аријаднин долазак у Атину изазвао незадовољство грађана; в) у сну му се јавио Дионис и захтевао Аријадну за себе. Пробудивши се и видевши да је остављена, Аријадна је јадиковала због изневерене љубави: Зевс није допустио да буде сама, послао јој је свога сина Диониса, он се оженио са њом, а на свадби су главну реч водили Сатири и Менаде. Дионис је Аријадну окрунио златном круном богиње Тетиде. Аријадна је родила Енопиона, Тоанта, Стафила, Лартомија, Еуанта и Тауропола…

Видети више: https://surbita.wordpress.com/2015/01/19/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

*

слика са ивањског гробља
слика са ивањског гробља

(ЗАГОНЕТНА ИСТОРИЈА) КОЛИНДА

Разумети једну ствар, значи видети јој историју: њен постанак и
развој каже Божа Кнежевић, наш филозоф. Отуда, на прсте се могу
избројати хрватски и босански људи од пера, који признају – да су
припадници све три вере на Хелму (Балкану) – један народ.
У циљу неговања заједничке традиције Срба православних, Срба
муслимана и Срба римокатолика, Матица српска у Дубровнику (у
избеглиштву) организује у Београду, маја ове године, међународни научни
скуп о заједничкој баштини Срба сва три закона (Вук). Нека овај
чланак, уз кратко објашњење о пореклу имена нове хрватске председнице,
Колинде Грабар Китаровић, помогне да се схвати српска припадност
покатоличених Срба – које је колонијална Аустрија с Ватиканом, силом,
сврстала у хрватску нацију у 19. столетју. Име хрватске председнице
потиче од имена предхришћанске српске богиње и то ће бити (поред
осталог) тема радова најављеног научног скупа у Београду.

Видети више: http://alternativnaistorija.blogspot.com/2015/01/blog-post_19.html

*

Земун, Кула...
Земун, Кула…

(ВИНЧА ЕВРОПА СУРБИТА) ….Највише предмета може да се пронађе у околини Пожаревца…
Фигура која ће се наћи на лицитацији (Фото Сајт аукцијске куће „Тајмлајн окшенс”)
Винчанска фигурина из власништва једног немачког колекционара биће понуђена на аукцији 12. фебруара, поред још две хиљаде предмета, објавила је кућа „Тајмлајн аукшенс” из Брентвуда у Великој Британији, а њена почетна цена износиоко две стотине евра.
На који начин уметнине заврше на аукцији, ако се зна да да би аукцијске куће најпре требало да предмет понуде музејима на откуп, за наш лист коментарише кустос Никола Кусовац.
Према његовим речима, музеј конкурише за новац код своје надлежне институције, а то по правилу траје неколико месеци, и аукцијске куће немају стрпљења да их сачекају да откупе понуђени предмет.

Видети више: http://mladisuzovci.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

Поглед са Гардоша
Поглед са Гардоша

(ЦЈЕЛОМУДРИЈА) Шта доноси нови двоброј часописа ”Људи говоре”?

Садржај двоброја 23/24 часописа ”Људи говоре”

У години обележавања 100-годишњег јубилеја Српске Голготе – повлачења Војске Краљевине Србије преко Албаније, са ђацима, студенатима и народом, прогнаним из отаџбине од милитатних европских империја Аустро-Угарске и Немачке, објавићемо тематски двоброј 23/24. на српском и енглеском језику, под називом СРПСКА ГОЛГОТА / SERBIAN GOLGOTHA. Број ће имати 12 рубрика (10 на српском и 2 на енглеском језику). Рубрика ПОЕЗИЈА садржи 3 циклуса: I. Велики Друг: Поема ”Велики друг” Растка Петровића, ’за спомен на тридесет хиљада његових вршњака који помреше у Албанији’, песма мајору Драгутину Гавриловићу, благодарење на Зајтинлуку Матеја Арсенијевића и ”Војничка бележница” Николе Александра Марића; II. Песме посвећене Гаврилу Принципу: Милоша Црњанског, Стевана Раичковића, Ивана В. Лалића, Матије Бећковића, Момира Војводића, Ранка Јововића, Милице Краљ, ….

Видети више: http://cjelomudrija.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

Призор из Принципове, Београд
Призор из Принципове, Београд

(ПИСМА) Идемо редом… / Нада Петровић

Поштовани Лукићу Идемо редом… Нисам знала да је таква пракса, од сада на даље само шаљем из рукописа… Искрено говорећи до сада нисам ни водила евиденцију где сам и шта послала, зато што изузетно ретко где шаљем ( само ако ми потраже или ми препоруче)… Сазвежђе ми је, што стари кажу, легло на срце, па…

Видети више: http://70653dotcom.wordpress.com/2015/01/16/idemo-redom-nada-petrovic/

*

Христолики знамен из Прокупља (Д. Борис.)
Христолики знамен из Прокупља (Д. Борис.)

(Прототип Библиотеке КОЛО)   Трећа Србија: Разрешити Блашковића

ТРАЖИМО од Министарства културе и Владе Србије да по хитном поступку разреше Ласла Блашковића са места в. д управника НБС. Ово су на конференцији за штампу у београдском „Медија центру“, реагујући на недавну одлуку Владе, изнели представници Треће Србије. На скупу су говорили Мирослав Паровић, председник ове политичке организације, Андреј Фајгељ, заменик председника, Мироје Јовановић, потпредседник, и Боривоје Рашуо, књижевник.

Представници Треће Србије подсетили су да је садашњи в. д. управника НБС био смењен са места директора Културног центра Новог Сада, зато што је ћириличне табле на овој установи заменио латиничним, чиме је, како кажу, прекршио Устав.

– Ово је и довољан етички разлог да неко, ко има такав однос према ћириличном писму, не може да буде на челу наше најзначајније културне институције – истакао је Паровић…..

Видети више: https://surbita.wordpress.com/2015/01/20/treca-srbija-razresiti-blaskovica/

 

*

ЛеЗ 0008147  

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: