Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00320)

(Субота, 31. јануар 2015. – Салаш СЕВЕРАЦА)

насловна страна двоброја
насловна страна двоброја

 

*

(ЦЈЕЛОМУДРИЈА)   Управо је одштампан нови двоброј „Заветина+ “ (6-7/2014)
Ове новине не финансира Министарство културе, већ филнатропи из Србије и света, зато су ово једине независне новине…

… Овај двоброј, одштаман на 20 страна таблоид формата, на папиру, кошта 299,00 дин. Завршен је истовремено и адекватан број на ЦД, који у свему одговара штампаној верзији на папиру. У жутом папирном омоту. Број на ЦД кошта  210,00 дин.Најбржи, најповољнији и најсигурнији начин је – директна куповина. Обавезна је Ваша тачна адреса и земља из које поручујете. Сви изван Србије плаћају и поштански трошак.
И папирно издање часописа и ЦД штампани су у ограниченом тиражу. Пожурите да поручите свој примерак на време, док се не распрода

Видети више: http://cjelomudrija.blogspot.com/2015/01/6-72014.html

 

дигитална верзија истог часописа
дигитална верзија истог часописа

*

(ПАУНИЦА) Узуновићи
Првом амбасадору Сједињених Америчких Држава у новој, послератној Југославији Джорджу Алену била је понуђена резиденција на Дедињу, у Ужичкој улици, коју је овај уљудно прихватио. После неког времена, Ален је као прави дипломата и пристојан човек видео да у баштенској кућици у оквиру плаца у којем се налази његова резиденција живи једна породица.

Радознали дипломата отишао је и закуцао на врата. Представио се, и како то ред налаже пружио руку човеку, којег је, узгред, упитао зашто живи ту.

Овај му није одговорио на пружену руку срдачним рукохватом. На запрепашћени поглед дипломате, мирно је одговорио: „Живим овде, зато што ви живите у мојој кући.“
Испоставило се да се Ален обратио Николи Узуновићу, човеку који је у девет предратних сазива Владе Краљевине Југославије био министар, а у шест премијер.

Велики Никола
Када данас почнемо причу са Танасијем Узуновићем, прва асоцијација је да је то бард домаћег глумишта и човек са огромним уметничким реномеом. Али део приче о његовој породици мање је познат јавности. Танасије Узуновић дубоко држи до традиције, а његово порекло, као и његова породица, на један метафоричан начин симболизују историју ове, често злосрећне државе, и њеног престоног града.
– Прво се Јосип Броз „залепио“ за кућу мога деда-стрица Николе – почиње причу за „Новости“ Танасије Узуновић. – Споља је кућа изгледала упечатљиво, али изнутра није било слика ни раскоши, па га је то разочарало.

Видети више: http://sazvezdjez.blogspot.com/2015/01/i.html

*

знак препознавања: истоимени електронски часопис Сазвежђа З.
знак препознавања: истоимени електронски часопис Сазвежђа З.

(РЕЗИДЕНЦИЈА) Апсурдна процедура

АПСУРДНА процедура да библиотеке набављају књиге преко тендера, као
папир, оловке, спајалице и остали канцеларијски материјал, већ скоро
две године показује се као непрактична, спора и скупа, али надлежни и
даље имају преча посла од проналажења новог, прихватљивог решења.

Видети више: http://pismoizkarantina.blogspot.com/2015/01/apsurdna-procedura.html

*

коло, зона источника
коло, зона источника

( ДУХ МРТВИХ ПЕСНИКА) Из књижевне заоставштине Достојевског

… Нема сумње, каже Ранковић, литература Ф. М. Достојевског је „врх над врховима” светског књижевног и уметничког стваралаштва. Она се својим горњим слојевима додирује и укршта са вечном књигом живота – Библијом. У обе кључа и тутњи „вулкан проклетих питања”, севају муње и грме громови „вечних тема”, али се увек, на крају, као ехо и одговор, утеха и награда, јавља шум лаког поветарца Духа светога и тихи глас „небеског родитеља”. Управо зато, приређивач је одлучио да уз цитате из дела Достојевског, паралелно, да и карактеристичне изводе из Библије. Верује да је књига „Достојевски – Књига о Исусу Христу” – драгоцени „јеванђељски бисер”.

– Ја верујем да нема ничег дивнијег, дубљег, симпатичнијег, разумнијег, људскијег и савршенијег од Христа. Са суревњивом љубављу ја говорим себи, да не само нема њему слична, него и да не може бити. Штавише, ја изјављујем: када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином. Без Христа све одједном постаје одвратно и грешно. Покажите ми нешто боље од Христа! Покажите ми ваше праведнике које ћете ставити место Христа – писао је Ф. М. Достојевски.

Видети више: https://rukopisnaknjiga.wordpress.com/2013/03/03/%D0%B8%D0%B7-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%98%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE/

*

( ЗАГОНЕТНА ИСТОРИЈА ) Поводом текста ,,Принцип није клечао“

 

Поводом текста ,,Принцип није клечао“

Тема о избијању Првог светског рата је због ограничености  простора прејака за темељнију расправу у „Политици“, „Вечерњим новостима“ и „Печату“. Уместо расправе о заиста тешким питањима која сам покренуо, прешло се на дискредитације и увреде, како иначе и бива код нас Срба.
Полетарац у српској историографији, Б.М. („Принцип није клечао“, „Политика“, 21. јануар 2015), без иједне познате књиге, спочитава ми да се нисам бавио Принципом, да нисам написао „ништа ново“, да су моје тврдње „климаве“ и, на крају, све моје ставове довео је у везу с Хашким судом!
Његове неосноване оптужбе не заслужују одговор, али сам дужан да читаоцима „Политике“  скренем пажњу на неке чињенице, само са једном намером – да добро размисле о ономе што се догодило читаво столеће раније, пре него што прихвате било чије мишљење.
Од више тешких питања изнетих у интервјуу у „Вечерњим новостима“ (14. децембар 2014) све се свело на злоупотребу глагола клечати који сам користио у пренесеном значењу, и то још и нагласио. Историографски полетарац тврди да „Принцип пред Фердинандом није клечао“.
Сасвим тачно, али је тачно и то да је убиством дао повод избијању Првог светског рата, до тада највећем светском крвопролићу, у којем је, процентуално, највише страдао српски народ!

Видети више: http://alternativnaistorija.blogspot.com/2015/01/blog-post_29.html

*

Гаши се допада мој качкет
Гаши се допада мој качкет

(ПРОТОТИП)   СУРБИТА. Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА. Алманах за живу традицију, књижевност, астрономију и алхемију

Концентрични кругови Интелигенција се пробија у облику таласа који образују геометријске облике на Земљи. Не ради се о томе да неки свемирски брод слети доле, направи знак у житу током ноћи и онда одлети. Иако неки кругови јесу настали услед слетања летелица, интелигенција се може замаскирати у који год облик она то жели, а интелигенција веома често долази у облику таласа. Доћи ће време када ће Земљу запљуснути један

         Видети више: https://surbita.wordpress.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BA%D0%BA-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0/

*

(ИЗА СПУШТЕНИХ ЗАВЕСА) На бреговима срца, Богу иза леђа…

….Са Архипелага оклевања и илузија, отплових на острво генијалних усамљеника. Тамо сам положио заклетву генију и после тога више се нисам обазирао ни на какве смртне препреке, искидавши све моје везе живота. Обавезу нисам прекинуо за љубав пријатеља, а пријатељство јесам једном прекинуо за љубав љубави…Тако се чинило. Кажем сада, када знам да је била Ружно. Није ми родила, јер није могла да ми роди – ни једно дете, прво дете људске лепоте, божанске лепоте, уметност…Ја сам дошао из мистерије, ја сам говорио и живео мистерије, а она у то никад није могла веровати. Она је веровала у златно теле, чврсту монету.

Видети више: http://akademijaalhemije.blogspot.com/2008/04/na-bregovima-srca-bogu-iza-lea.html

 

део празничне трпезе
део празничне трпезе

*

(СТООКЕ НОВИНЕ) ПРИВАТНОСТ У ЕРИ МОДЕРНИХ ТЕХНОЛОГИЈА…

Скуп у организацији Друштва за информатику Србије (Фото: Б. Билбија)

Приватност у ери модерних технологија више не постоји, само је питање како се заштитити од све чешћих злоупотреба, основна је порука са јучерашњег скупа у Привредној комори Србије, поводом Европског дана заштите података о личности. Заменик повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Александар Ресановић, указао је да у Србији постоји неодговарајући правни оквир, јер домаћи закони нису усаглашени са европским нормама.
Зато је повереник решио да сачини модел закона који је доставио влади, али му није одговорено. Ресановић је посебно указао да садашњим прописима није уређена област видео-надзора, где грађане снимају хиљаде камера, али се не зна ни ко снима, ни ко користи и чува ове податке. Присутне су и злоупотребе ЈМБГ бројева, фотокопирање и скенирање личних карата. Посебно је питање изношења података о грађанима у иностранство, рекао је Ресановић, подсетивши и на аферу са упадом у базу података Агенције за приватизацију.
Председник Друштва за информатику Србије Никола Марковић у осетљива подручја задирања у приватност сврстао је и електронску идентификацију и трговину, видео-надзор и надзор над употребом интернета, прегледање електронске поште и прибављање здравствених података запослених, као и њихово праћење ГПС уређајима и мобилним телефонима, укључујући и непосредан надзор над мобилним телефонима запослених.

Видети више: http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/01/blog-post_30.html

 

плакат по аутобусима ГСП Београд
плакат по аутобусима ГСП Београд

*

(АВАТАР Плус Ултра) Есхаезија – најбоља држава

Есхаезија – најбоља држава

Република, 27. 03. 1921.

(Мало шале, мало збиље, посвећено Г. Најглаватом Обзнанићу)

Полиција Драшковић-Прибићевићева забранила је Републику, између осталих превратничких идеја, једног пута и због тога што смо у једном чланку рекли да ми верујемо у једну бољу државу, у једну бољу Југославију! И, заиста, као рђав ђак кад добије пацке од учитеља те се наједанпут опамети, јер је познато да се по старој опробаној педагошкој методи батинама утерује памет у главу, тако смо и ми, добивши од полиције по рукама, дошли до боље памети и увиђамо своју погрешку. Погрешили смо, заиста, што смо рекли да верујемо у једну бољу државу, и то још у једну бољу Југославију!

Видети више: http://avatarplusultra.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

(ЕЗ, Запис 46 )   Две нове антологије српске поезије 20. века – ОВИДЉАВАЊА

Ових дана завршено је публиковање две тзв. «скривене» антологије српске поезије 20. века Себични музеј, и Опало лишће, скривене у бројним верзијама и издањима антологије српске поезије Несебичан музеј (1989; 2000; 2002;2003; 2004; 2005; 2006;2009). Себични музеј и Опало лишће публиковане су као Веб издања у оквиру Сазвежђа З, на истоименим блоговима. Себични музеј је, по свему судећи, једна од најстрожијих познатих антологија српске поезије до данас и представља избор поезије из опуса 17 српских песника. Опало лишће доноси избор из опуса око 250 српских песника, који су објављивали током 20 века – то је безмало један прави лексикон или Мала енциклопедија српске поезије 20. века….

Видети више: http://nesebicanmuzej.blogspot.com/2011/08/20.html

*

слика трпезе, зима 2015.
слика трпезе, зима 2015.

ЛеЗ 0008150

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: