Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00328)

Среда, 4. март 2015. – Салаш СЕВЕРАЦА)

Из мога угла: Нанос: Неиништива пластика
Из мога угла: Нанос: Неуништива пластика

*

(ПРОТОТИП) Ж – (Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

 

ЛеЗ 00000362, Бележница „Бело“, јесен 1975, Мишљеновац (Бела Тукадруз)
ЛеЗ 00000363, Култ мртвих код Севераца
ЛеЗ 00000364, ЗОНА ДЕЛОВАЊА : ЗАВЕТИНЕ
ЛеЗ 00000365, Изабране песме на српском Виктора Широкова (1945) (препев В. Јагличића)
ЛеЗ 00000366, Балканските трговци со злато имаат свој Кум / Белатукадруз  (Балкански трговци златом имају свога кума; нови преводи стихова Б. Тукадруза на македонски – Р. Василевски)
ЛеЗ 00000367, ЋОШАК ПЕТРУ КРДУА (…Песник мора да има свој ћошак са кога се обраћа свету… – Колико  ненаписаних књига сам подарио свом Вршцу, Новом Саду, Београду, тиме што сам се трошио штампајући књиге других… / …Одувек су ме привлачили људи који пред затвореним вратима насликају на зиду друга врата и, служећи се динамитом свог духа, уђу. И то је њихова победа… – Ових дана публиковане су КОВИНЕ, Вршац, бр. 16, 2011. својеврсни омаж Петру Крдуу. Горње реченице су публиковане у тим новинама…..)
ЛеЗ 00000368, На други поглед… (…По чему су – по Ненину – три најзначајније антологије српске поезије, оне које спомиње? Зар их време није прегазило? Зар нису платиле данак свом времену? У ствари, те апострофиране антологије су најзначајније за официјелну или бирократску књижевну критику, у коју спада свако онај ко поједина дела оцењује и процењује од ока, ….)

Видети више: https://surbita.wordpress.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BA%D0%BA-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0/%D0%B5/%D0%B6/

 

Из мога угла: Нанос: реке
Из мога угла: Нанос: реке

*

(КРОКОДИЛ Шареница) ПОСЛЕ 35 ГОДИНА! ( БЕСМИСЛЕНО је да је било потребно 35 година „судијања“ за нешто што је одмах јасно сваком студенту прве године књижевности. Књижевник и преводилац Милан Комненић је у четвртак за „Новости“ овим речима одреаговао на одлуку Апелационог суда да после три и по деценије одбаци тужбу против њега и издавачког предузећа „Просвета“, коју је због „неовлашћеног мењања превода“ Маркесовог романа „Јесен патријарха“ поднела, као коаутор, преводилац Надежда Поповић.)

http://nesebicanmuzej.blogspot.com/2015/02/blog-post.html

 

*

(СТООКЕ НОВИНЕ) ЗЛАТНО РУНО (у трагању за плавим златом) (Филм Беле Тукадруза)

Најпопуларнији отпремљени видео је Златно Руно (у трагању за плавим златом)

Локације гледалаца : Србија 1% , Босна и Херцеговина -19% , Хрватска 50%, Сједињене Америчке Државе, Македонија – Недеља, 1. март 2015)

Видети више: http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/03/blog-post_1.html

 

Из мога угла: Водени пут:
Из мога угла: Водени пут:

*

(КРОКОДИЛ Шареница) КРАТКЕ (прозе, сећања, искуства) / Стојан Богдановић

(У издању Народне библиотеке „Његош“ , из Књажевца, управо се појавио још један бисер завичајне књижевности, збирка прича „Кратке“, у којој се проф. др Стојан Богдановић, прави песник, представља и као велемајстор кратке прозне форме.)

БЕОГРАДСКИ СЕЉАЦИ

 

Некако у пролеће пред рат, Друштво српско-јеврејског

пријатељства, уз сагласност Владе Србије, организовало је по-

сету Србији двадесетак градоначелника израелских градова. У

израелској делегацији било је и неколико људи из њихових ки-

буца. Неколико председника српских општина јавило се на по-

зив др Кларе Мандић, председнице Друштва српско-јеврејског

пријатељства. Међу њима је био и Чича. Пријавио се да прими и

угости некога из израелске делегације. Састанак је био угово-

рен код Милошевог конака у Београду. Чичи је запао градона-

челник Кохав Јаира, господин пуковник Давид Рош. Занимљив,

преплануо омањи човек. Образован. Говори неколико језика.

Видети више: http://nesebicanmuzej.blogspot.com/2015/02/blog-post_28.html

 

*

Исто. Из мога угла: Нанос: Бодље
Исто. Из мога угла: Нанос: Бодље

(УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА) Бити писац данас у нас / Мирослав Тодоровић

 

Пише ми песник Шелога (Објављује под псеудонимом да му се, како каже, матором не би смејали): „Водећи српски политичари и „интелектуалци“ су васпитавали становнике Србије да читају (и слушају) што је актуелно, а не да мисле својом главом и читају што вреди. И ко је хтео да чита, омрзли су му „лектиру“. Зато сада у Србији немамо грађанство, већ малограђане. Малограђанима и сељацима не треба уметност, они љубе имитације, позу, кич. Колико људи у Трешњевици, Ариљу и Нишу може да прочита збирку песама, чак и кад покаже искрену жељу?  Књижевни критичари су само политичари у књижевности. Као што политичар неће рећи истину о стању у народу и држави, тако неће ни књижевни критичар, ако и зна, рећи истину о стању у књижевности. То важи и за друге уметности.  Не може, у догледно време, у Србији бити боље него што јесте, нити смо боље заслужили…“

Видети више: http://umetnostmahagonija.blogspot.com/2015/02/blog-post.html

 

*

(ВИНЧА, ЕВРОПА, СУРБИТА) Из рукописа / Стеван Бошњак (Из Браминог кондезата)

http://mladisuzovci.blogspot.com/2015/02/iz-rukopisa-stevan-bosnjak.html

*

Из мога угла: Нанос: Пустиња једног ушћа
Из мога угла: Нанос: Пустиња једног ушћа

(СТООКЕ НОВИНЕ) БИТНА ПИТАЊА / Нада Петровић

 

„Бити писац данас у нас“… Чему све??!!

 

Између два камена у којима чак нема ни угравираних имена, између јуче и сутра, као зрнце шенице белице, покушавам да ми промаја реч не разнесе, да било који залогај заслади, али… Нит има руке које би да покупе, нити карлице у које да ставе, а камо ли квасац и со… Одјекује празна воденица у сутону где чекићари зрна дробе, и под мишку се бајата векна носи као што се нарамак дрва за потпалу, некада, онако успут, да се не иде празног наручја, откуд год да се пошло, којим год путем ил странпутицом дома враћало, носило и приносило, на гомиле слагало. А било би добро да сам само ја…

Видети више: http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

 

Из мога угла: Суви врхови:
Из мога угла: Суви врхови:

*

(ПРОТОТИП) З – (Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

 

ЛеЗ 00000401, Бити писац данас у нас / Мирослав Тодоровић

ЛеЗ 00000402, Из рукописа / Стеван Бошњак (Из Браминог кондезата)

ЛеЗ 00000403, БИТНА ПИТАЊА / Нада Петровић

ЛеЗ 00000404, ДОБРО И ЗЛО / Слободан Бранковић

ЛеЗ 00000405, Новија српска књижевност и апологија идеологије (Љубомир Симовић ПРИБЕЛЕШКЕ НА МАРГИНАМА ИДЕОЛОШКЕ ПОЕЗИЈЕ)

Видети више: https://surbita.wordpress.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BA%D0%BA-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0/%D0%B7/

 

*

(ЦАРСКИ РЕЗ) Једна од највећих историјских лажи јесте та да су татарски Бугари…

БЕОГРАД КОЈИМ СУ ВЛАДАЛИ БУГАРИ НИЈЕ ОНАЈ БЕОГРАД КОЈИ ЈЕ ДАНАС ГЛАВНИ ГРАД СРБИЈЕ.

Једна од највећих историјских лажи јесте та да су татарски Бугари у доба кана Крума, Симеона и др., владали данашњом престоницом Србије која се тада, тобож, звала „Alba bulgarica“ илити Болград (Бугарски град, те отуда и назив Београда). Такав Београд је, истина, заиста и постојао, татарски Бугари, али то није данашњи Београд.

Више: http://carskirez.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

 

Из мога угла: Нанос: Пустиње једне знане
Из мога угла: Нанос: Пустиње једне знане

*

(ПРОТОТИП) И – (Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 00000496, Срби купују џунглу? (АМАЗОН на продају! За мало новца можете добити скровиште у случају пропасти света! Џунгла Амазона се, заиста, продаје: оглашавања се обавља Интернетом, али је неиосредни контакт у овој трансакцији незаменљив за међусобно поверење. Зашто би неко купио џунглу? Разлога је много: јсдни верују да ће кад-тад доћи до катаклизме, други желе да побегну од цивилизацијс, трећи верују да тако штите кишну шуму, четврти то раде јер не знају шта ће са новцем, а има и таквих који траже ново место за живот, јер њихова домовина због глобалног загревања полако нестаје… Ко купује делове џунгле? Сви: руски тајкуни, фармацеутски гиганти, момци из Београда…)

ЛеЗ 00000497, Исправке / Мирослав Лукић (За похвалу је што је Мркић написао странице и странице о Белој књизи М. Павловића, о једном покушају, експерименту. Али, какве везе има Фабула белине са Белом књигом ? Тодоровића сам као песника представио у антологији српске поезије 20. века. М. П. – не. Зашто бих? Има ли смисла придавати посебну вредност неком песнику који ту претпостваљену вредност нема? -НАПОМЕНА: / Овај Лукићев текст, прелиминарно штампан у једном од Лукићевих часописа, прештампан је у Мркићевој књизи на стр. 123-125, без уобичајене назнаке одакле је преузет, што вероватно промакло. Уз друге текстове других аутора у овој Мркићевој књизи наводи се одакле су преузети. Такве грешке не треба правити убудуће, јер неупућеног читаоца могу довести у заблуду. На крају крајева, треба бити максимално коректан, тј. тачан када је реч о библиографским подацима… (М. Л.)

ЛеЗ 00000498, ЗБИРКА од 25 новчића античког племена Дерони / Слађана ВЕЉКОВИЋ (СТРУЧЊАЦИ се слажу у једном – новчићи врхунске израде ковани су крајем 6. и почетком 5. века пре нове ере. Како се први новац појавио у првој половини 7. века пре нове ере у Лидији, у Малој Азији, то деронски новац сигурно спада у најстарије монете на свету.)

ЛеЗ 00000499, ДОШЉАЦИ С КРИЛИМА АНЂЕЛА / Мирослав Тодоровић (ТРООКИ ПЕСНИК, АПОСТОЛ РЕЧИ РАДЕ
ЛеЗ 00000500, Болесник / Десанка Максимовић

Видети више: https://surbita.wordpress.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BA%D0%BA-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0/%D0%B8/

*

инстаграм - знак препозвања
инстаграм – знак препозвања

ЛеЗ 0008163  

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: