(02)Архив БСЗ (00275 – )

(00275)

(Понедељак, 28, јул 2014, Свети мученици Кирик и Јулита, Св. Владимир Велики, кнез руски , Салаш СЕВЕРАЦА)

Гувно звишких Лукића. Лето, 2014
Гувно звишких Лукића. Лето, 2014

*
(КЊИЖАРА ПИСАЦА) Мирослав Лукић – Белатукадруз ЛАС ВИЛАЈЕТ

Средином јула 2014. године изашла је из штампе књига песам Мирослав Лукић – Мирослав Лукик ЛАС ВИЛАЈЕТ – ЛАС ВИЛАЕТ : Изабране и нове песме – Одбрани и нови песни. Изабрао и на македонски превео –Отбрал и од српски на македонски превео : Ристо Василевски. Поговор је написао песник и књижевни критичар Душан Стојковић. Књига је штампана у Библиотеци Логос , Српски венац, као 17. Као двојезично, броширано и тврдо укоричено издање „Матице Македонске“ из Скопја, и „Арке“ из Смедерева.
Књига садржи две целине: Фантазмагорична историја (5- 35) и Пустиња, искушења (37 – 129). Песме је Василевски бирао из обимне Лукићеве књиге одабраних песама ЛАС ВИЛАЈЕТ (из 2010), али у оквиру овог избора Василевског има и низ нових песама из Лукићевих рукописа.
Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2014/07/27/%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B8%D1%9B-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B7-%D0%BB%D0%B0%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0/

*

Бела Тукадруз на планини Радан, са блиским бићима (јесен, 2013) (Снимак Мирјана Соколовић)
Бела Тукадруз на планини Радан, са блиским бићима (јесен, 2013) (Снимак Мирјана Соколовић)

(Зона преливања) Бела ТУКАДРУЗ СЕВЕРЦИ – Bela Tukadruz NORDWINDE
(одломак) (Abschnitt)

……….. Die Poesie, von der dieser Roman von Bela Tukadruz durchdrungen ist, beginnt und endet mit Erfahrungen, die fatal sind. Die drei erwähnten Romane von Bela Tukadruz, und vor allem der letzte, der ein phantomatisches Buch im besten Sinne des Wortes ist, können in einem faulen Leser mit Vorurteilen den Eindruck hervorrufen, dass sie von einem unfreien Dichter geschrieben sind. Solche Leser warnen wir mit den Worten von Sioran, dass freie Dichter irrelevant sind, da nur schwache Dichter frei sind…
Solche Romane werden immer diejenigen stören, die mehr Wert auf die Lüge als auf die Wahrheit setzen. Und vor allem sind das Flauberts Papageien und Oberste wie Amarilis, Djokić und andere… Das ist gleichzeitig eine absurde und tragische Geschichte darüber, wie Zweikämpfe zwischen dem neuen Bolan Dojčin und Doktor Tod enden. Auf eine indirekte Weise, aber sehr überzeugend, zeigt dieses Buch unter anderem auch warum ein Schriftsteller wie Bela Tukadruz, mit zweifellosem Talent und reichem Opus, vom breiten Publikum weit gehalten wurde, mithilfe aller Mechanismen der Diebe des Abgrunds…
Aleksandar Lukić
Deutsch Übersetzung : Marija Vaš 7. jul 2014.
Видети више: https://sites.google.com/site/sazvezdez/zona-prelivana/belatukadruzseverci-belatukadruznordwinde

*

(РЕЛИГИЈА ПОЕЗИЈЕ) (ХРИСТ) Противприрода / Ђовани Папини

… Грамзивост је у људи толико силна да се сви они изреда на све могуће начине довијају да што више узму а што мање даду. Свак тежи да има. Разметање дарежљивошћу само је један леп плашт испод кога се крије чист рачун. Али Исус тврди: Боље је давати него примати.
Свако од нас мрзи већину оних с којима мора да живи. Мрзимо их зато што имају више од нас, што нам не даду оно што бисмо хтели, што не воде рачуна о нама, што су друкчији него ми и, најзад, што постоје. Мрзимо своје пријатеље, па и оне који нам добро чине. А Исус наређује да волимо људе, да их волимо све, да волимо и оне који нас мрзе.
Видети више: http://kovcegbezrazloznihuspomena.wordpress.com/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82/

*
(РЕЛИГИЈА ПОЕЗИЈЕ) ПОГЛЕД УНАЗАД

(Скривено благо предака) / Радослав Војводић

… Недавно сам открио блог посвећен Р. Војводићу, који је како видим – ажуриран недавно (средином јула 2014), и на њему је публикована ова биографија – нешто “фризирана”, јер у њој не видим податак о роману “Ђедо”, што ми је неразумљиво. Ако је већ Војводић објавио друго издање под својим именом, о чему се ради? У чему је ствар, доиста? Да ли се аутор стиди овог свог дела, које ће кроз време- не сумњам – бити читано и чувати успомену на песника и есејисту и некадашњег агилног издавача, и ствараоца коме судбина није била баш наклоњенија? Не би требало, не верујем. Као библиотекар и антологичар, који је деценијама покушавао да заинтересује читаоце различитих генерација за роман “Кнез таме” Војводића, али безуспешно, ја мислим да сам писац не би смео да се према “Ђеду” односи као маћеха… Резерве које сам изнео у писму упућеном аутору у вези са “Ђедом” више су формалне и могу се отклонити, добро би било да треће издање припреми, ма где и ма када то било, пре свега неко од уредника који ће ангажовати одличног лектора. Понављам да је реч о врсној књизи, која је, на жалост, прошла тако незапажено у суштини, о књизи која гледа јасно уназад, унапред, у Бога, у притивприроду човечију – на једном терену који познајем, али који Србија не познаје ни довољно добро, нити можда и не жели да га упозна, са кога очекујем да се појави писац који ће скидати маховину са лица тога света, као што је то учинио Војводић, или још неки о којима најшира јавност не зна много, или не зна ништа. Уопште – тај потес – крајњи североисток, или Дунав, Текија и крајњи југ – Радан планина, Прокупље чека своје нове писце, који се неће постидети свога родног поднебља….
Видети више: http://kovcegbezrazloznihuspomena.wordpress.com/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82/%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4/

*
(КЊИЖАРА ПИСАЦА) ПИСАЊЕ КАО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВРЕМЕ / Мирослав Тодоровић
Разговор са Добрилом Ненадићем

Улазимо у Дигиталну галаксију и сада све има други вид и друго стање свести у односу на Гутенбергову. Колико ће новој галакасији бити потребна досадашња уметност или је досадашња само пречага на лествама ка овој? Која би ви, и шта би изабрали за сва времена? Да ли ће дигитална технологија појести српски језик? Политика, Телевизија, нове технологијае свакодневно односи речи српског језика. Како видите будућност српског језика? Свакодневно нестају речи, ТВ је „пуцањ у језик“ нове технологије једу српски језик, „идентитет државе и народа се сваким даном топи“. Подсетићу Вас да француска академија има за задатак да чува француски језик. А, ми?…
Једна од важних и веома популарних грана интернета су друштвене мреже фејсбук и твитер које муњевитом брзином сатиру наш српски језик. Невероватном брзином се шири некакав чудан фејсбук систем споразумевања комбинација нових речи и знакова налик на египатске хијероглифе. Кључне речи, основ међусобног општења међу пријатељима су лајк и бљак. Ту ваља додати таг, чет, твит.

Видети више: http://krmikovac.wordpress.com/2014/07/21/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B7-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB/

*
(РЕЛИГИЈА ПОЕЗИЈЕ) ОДГОВОР / Душан Стојковић
ИМЕНА, ИМЕНА

Немам именик с телефонским бројевима. Пчеле су се олењиле. Петербург је заронио у воду огледајући се. Други Нарциси су испливали. Крај њих проминуо је Грахус у свом индијанском чуну. У мом суседству су све сами колекционари. Један сакупља само египатске марке. Лепи их по књигама, зидовима, прозорима, ход- ницима, лицу, небу… Уверен је да ћемо – једном, његовом заслугом, постати пирамида. Узимам шум времена и стежем га у шаци. Зрнасто шушти. Отварам га свестан како чворноватих дана колена треба везати флаутом. Уз зид је прислоњена кичма-флаута. То нећу рећи Ољи ни Људмили. Ватрогасац је пред вратима и прича апсурдни виц. Проговорићу под земљом. Напокон, и заувек. (….)
==== извор: Душан Стојковић, СНИВЦИ (изабрана дела), часопис УНУС МУНДУС, пролеће, 2014, бр. 47, стр. 89-249. – Часопис се може поручити преко Нишког културног центра…Бр. тел. 536 – 200 (Драган Милошевић)
Видети више: http://kovcegbezrazloznihuspomena.wordpress.com/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82/%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

*
(ПЕЛАЗГИОН) СИМВОЛ СУРБИТЕ

Да би се разумеле планетарне сурбите, треба прихватити чињеницу да су планете шупље и да свака унутар себе крије централно унутрашње Сунце. За разлику од планета, где је унутрашње сунце аналогно тачки у кругу, а максималан утицај гравитационог и електромагнетног поља планете са централним унутрашњим Сунцем чини сурбиту, звезде представљају тачку активног космичког изворишта, што значи да је звезда аналогна тачки која са звезданим системом чини сурбиту. Није онда за чуђење, што су у српском предању звезде на небу душе људске а душа ћерка Неба.
Семантика српског имена стоји у директној вези с извориштем преко пинеалне жлезде, па се не треба чудити ни веровању у Срба да су божија деца, о чему сведоче несрпски народи у античко време. С друге стране, то је више него довољан разлог за ирационалан однос према Србима и њихову сатанизацију. Ипак, у целој причи суштинска остаје чињеница, да захваљујући сурбити и сурбиталној тачки, све што постоји буде међусобно повезано.
Видети више: http://pudinadolina.wordpress.com/2014/07/21/%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B3-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B0/

*
(РЕНЕСЕСАНСА) СВЕ ЈЕ ИСТО, ИЛИ МОЖДА И МАЛО ГОРЕ, НЕГО ПРЕ ГОДИНУ ДАНА / Бела Тукадруз
…. Изгубили смо више од 20 година надајући се некаквом преокрету; није дошао.
И наше синове, на жалост, чека тежак задатак.
Зато што смо били наивни, колебљиви и што ствар нисмо узели у своје руке, као и други народи који су прошли кроз тзв. тип источноевропских демократија.Погледајте на шта личе српска удружења писаца,кога примају у књижевно оделење САН (опет стварају неке нове Ћ-иће ).
Погледајте кога само штампају у СКЗ!Ша се овде променило? Ја сам, барем, као уредник, имао снаге да у јесен 2005. године штампам, не на кашичицу, него обилато неке сасвим друкчије писце – доказ је овај петоброј Треће Србије.
Погледајте ви те мемоарске, прозне или песничке прилоге Јагличића, Лукића , или
Винавера

Па ћете, надам се, схватити. Имао сам одличну интуицију као уредник, али јавност и читалачка публика нису баш били имресионирани тиме, јер су их упорно дрогирали и кљукали како најутицајнији српски медији тако и партијски нови комесари , углавном и без изузетка – писци врло малог домета, али политички веома употребљиви,кочоперне бирократе…
Али, да ту станем. Пажљиви читалац овог дигиталног петоброја ће се снаћи и сам…
Око Петровдана 2013.
Видети више: http://principova.wordpress.com/2014/07/22/%D1%81%D0%B2%D0%B5-%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5-%D0%B3/

*
(КАРТЕ МАДАМ ЛЕНОРМАН) Срби у Хрватској живе у гетима!

….
* Осим Косова, Србија се суочава и са низом других проблема. Како на све то гледате?

Примећујем да падају веома крупне речи, а не видим да се иза тих
крупних речи ишта помиче напред. Али, наслушали смо се ми и раније
крупних речи. Сви их изговарају, а не видим да нешто озбиљно стоји иза
њих и да се померамо напред.

* Зашто интелектуална елита ћути и нерадо се изјашњава о кључним друштвеним проблемима?
-Интелектуалце
нико ништа не пита. Не треба прецењивати њихову улогу у друштву. Речи
које би они изговорили немају никакву посебну тежину. Ми немамо
независну интелектуалну елиту чије би речи одјекнуле. Такво нешто је
постојало пре тридесетак година. Можда и зато што тада нисте могли рећи
неке ствари у свим часописима и новинама. Данас можете рећи шта год
хоћете, али нико вас не слуша и ваше речи ништа не значе. Чак вас могу
прогласити и будалом, ако изнесете радикалан став о нечему.

Видете више: http://bibliotekez.blogspot.com/2014/07/srbi-u-hrvatskoj-zive-u-getima.html

*
(Заветине) Нови преводи Јагличићевих стихова

Стихови песника и преводиоца са неколико страних језика на српски Владимира Јагличића, који живи и ради у Крагујевцу, појавили су се на енглеском, бугарском и украјинском, како смо незванично сазнали ових дана. У прилици смо да понешто од свега тога публикујемо…
Видети више: https://sites.google.com/site/zavetine1/ceo-svet/noviprevodijaglicicevihstihova

*

Цвеће крај лагуна (звишких), лето 2013.
Цвеће крај лагуна (звишких), лето 2013.

ЛеЗ 0008060 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Салаши Севераца (1)

%d bloggers like this: