Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00359)

Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00359)
( среда, 29. јул 2015. – Салаш СЕВЕРАЦА)

Око 80%  простора на овој локацији испуњено  је, потрошено, значи: следећи билтен излази на неком другом месту, на једном од оних имагинарних салаша „Сазвежђа З“, о којима је последњих година бринуо  њихов власник, Оснивач Заветина.  Овај „Салаш СЕВЕРАЦА“  остаће и даље –  кућа са хиљаду прозора, кроз које ће и убудуће многи заинтересовани моћи слободно да провире, и погледају – далеко-далеко, дубоко-дубоко, високо-високо… Уредник је све до данашњега дана, једном кругу пријатеља, или радозналих, који су то изричито тражили, слао Новине будућности (друго име овог Билтена, који се одржао упркос свему последњих година), на директну интернет адресу. Уз могућност да у сваком часу – то откажу. Без образложења. Како се приближава 365. број Новина будућности, добио сам неколико непримерених писама, боље рећи псовки, углавном од непознатих ми особа, који су интернет схватили као корпу за смеће, где могу да истресу душевни пртљаг – ту се ништа не може. И пошто имам сазнања, да  билтене – неки од мојих пријатеља или поштовалаца, прослеђују другима, својим пријатељима, које не познајем, замолио бих све оне по свету, који су колико до јуче, то чинили, мислећи да чине добру ствар, да то више не раде. Ако некога занимају Билтени „Заветина“,  нека се пријави – директно издавачу… И добијаће их, без надокнаде…  –        М. Лукић

*1,bela tukadruz

(366, и ДАЉЕ)  ЛеЗ 0002603  Достојно јест

Икона Богородица Достојно јест (грч: Άξιον Εστί; рус: Достойно есть); Аксион Естин – Достојно Јест је главна икона-заштитиница целесветогорске монашке заједнице. Налази се у Кареји. На њој је приказана Пресвета Богородица која држи Богомладенца Исуса Христа, у стилу који се зове Елеуса (Ελεούσα), тј. Милосрдна.

Близу светогорске престонице, Кареје (Καρυές) у области која припада светом манастиру Пантократору (Παντοκράτορος) налази се велика литица са разним келијама. У једној од тих келија, посвећеној Успењу Владичице Богородице, живео је врлински старац јеромонах са својим послушником. Пошто по обичају сваке недеље у поменутом Протатском скиту служаху бденије, желећи да оде на службу, једне суботње вечери тај старац рече свом ученику: „Чедо, ја одох на уобичајено бденије, а ти остани у келији и читај колико можеш своје правило.“ И изашавши упути се према скиту.

*

(ЦАРСКИМ ДРУМОМ;)  ЛеЗ 0002602   Обреновићи и веза са Орловићима – Мартиновићима

ФАТАЛНА СУДБИНА ОБРЕНОВИЋА (3)
Обрен као отац
30. јул 2006. Пишу: Милорад Бошњак и Слободан Јаковљевић

ТРАГАЊЕ за „плавокрвним” пореклом Обреновића доводи до два опречна налаза. Према историчарима нашег доба, родоначелник ове династије је Милош Обреновић, књаз Србије, којем је име поочима господара Обрена Мартиновића било само основа за војводско, кнежевско, а затим краљевско име породице. Група једнако уважених истраживача с краја 19. и прве половине 20. столећа, налази да је њен родоначелник био – господар Обрен а не Милош (!) по наследним правима додељеним овој породици много раније. Налази те старије групе аутора су нашој јавности углавном непознати. Према Андрији Лубурићу и другим ауторима, Мартиновићи из Бруснице, колевке Обреновића код данашњег Горњег Милановца, потичу од кнеза Мартина из Бајица код Цетиња, који је директни потомак војводе Павла Орловића и његовог оца војводе Вука Црногорца, званог Орле или Оро (Орао). Војвода Вук Црногорац био је старешина Орловог или Соко-Града у Ужичкој нахији. Верује се да су „Ужичка Црна Гора“, а можда и „Рудничка Црна Гора“ добила назив управо по њему.По А. Лубурићу, Орлов-Град и Соко-Град је назив за исто утврђење, у различитим временима. Српски топоними током раздобља сеоба преношени су из једног подручја у друго.

*

Знак препознавања
Знак препознавања

(ПРОТОТИП)  Ег  (Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 0002551 ПЕСМА,ФИЗИКА И МАТЕМАТИКА / Стеван Бошњак . –   Писмо и још нешто, крик предвечерњи лабудова на Дунаву (околина Београда)  /  Мирославе Лукићу Белатукадрузе, /
прихватих Твоју Идеју, јер видим да разгрће купиново џбуње и свако бодљикаво чудо уз џаде Историје.
Прочитао сам Јеленино обраћање енглеском амбасадору:
и мним: шта га пита колико ће бити 2020.!
Па: 8000 + 5000 = 13000.
Знаш да сам добар математичар али и прогностик прекогнитивик. //
Него, нешто ми се приказује да ће се до тада променити читаве области Светске Историје.
Али , математика ће остати божански идентична самој себи, као одувек и као заувек.
И то је добро. То Божанско.

ЛеЗ 0002552   Две песме / Милан С. Косовић

ЉУБОСТИЊО БИ НАМ ВИЂЕЊЕ

Дао Бог очи соколове
Остани нам на видику
Удостојих се с Богом познати те
Би нам виђење
У неки сан лаки
Који служи за препознавање
Ти бејаше снесена
Да узникнемо ка светлости часнога
И опет се молимо твоме преподобљу
Узбуркавајући самовољна срца
Љубостињо
Тајнице Божја

*

(СТАРА СРБИЈА) ЛеЗ 0002604  Не може ! –   Министар спољних послова Србије Ивица Дачић писао је генералном секретару Уједињених нација Бан Ки Муну поводом намере Косова да постане чланица Унеска, наводећи у писму да је то за Србију неприхватљиво, јер се Косово не може сматрати државом. Дачић је навео да Србија није променила своју позицију у односу на статус покрајине, иако се суочава са захтевима и настојањима Приштине да се укључи у рад међународних организација изван контекста договора о регионалном представљању и сарадњи

*

(Србија у огледалу)  ЛеЗ 0002605  Наш ‘Холивуд’ појели мољци

ЧУВЕНИ југословенски Холивуд у Кошутњаку, три месеца после продаје изгледа – тужно! Огроман посед у филмском граду прогутао је коров, а изузетна колекција костима виси у паучини и пропада у мемли, међу мољцима. Са студија и атељеа, у којима су снимљена култна дела домаће кинематографије и чувене копродукције, отпада фасада. А свуда около разбацан шут, обрасла трава. Место некадашњег сјаја и гламура налик је сценографији хорора.

Овај утисак из шетње поседом некада чувеног „Авала филма“, пре неколико дана, још је и страшнији него десетак дана пре продаје

*

(355, И  ДАЉЕ) ЛеЗ 0002606   Американци су га мртвог покрали!

ПРВИ сам у Југославији отворио ковчеге са архивом Николе Тесле, која је бродом „Србија“ стигли из Америке 1951. године. Био сам узбуђен као да сам открио све тајне света. Читајући Теслине записе и његове јединствене идеје, осећао сам као да се Тесла и ја целог живота знамо, и то као два искрена пријатеља. Био сам, међутим, изненађен, чак и уплашен, када сам видео да су делови бележака овог генија исцепани и покрадени. Американци су га мртвог покрали!

*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(355, И  ДАЉЕ) ЛеЗ 0002610  Нова држава: Избегличка нација

ВАШИНГТОН – Амерички милионер и успешан трговац некретнинама Џејсон Бази предложио је „радикално решење“ за проблем избеглица у свету, предложивши да се, уз подршку најмоћнијих људи и влада, оснује нова нација и држава – само за избеглице.

*

(КУЛА)  ЛеЗ 0002607  Храбри кнежеви из таме заборава

Није за похвалу што наш просечно образован човек мисли да сва прошлост Србије припада цару Душану, кнезу Лазару, лози Немањића и каснијим владарима. Стара Србија имала је велике личности, градитеље наше историје, чији су животи, понекад и контроверзни, и оно што су учинили остали у тами. Полазећи од овог става Мирослав Тодоровић (1941) је исписао вишеструко занимљиву публицистичку књигу “Заборављени српски владари и њихове земље”, насталу, како истиче, на основу истраживања по старим архивама. Овај дугогодишњи судија и адвокат, по вокацији писац, објавио је неколико запажених романа и збирки приповедака

*dragi del 2, 900

(МУЗЕЈ српских ренесансних духова  У ОСНИВАЊУ) ЛеЗ 0002609     Погледајте ово језеро доле, које је обликовао архитекта-поводањ. Да ли ће на њему бити саздан  Музеј камена Самца, кад нема шансе за музеј српских ренесансних духова?

Шта је у својој бити култура, шта је српска култура данас, шта је била, доиста, током 20. века? Каква је српска култура током тога века, и поезија, као њен саставни део, у најширем смислу те речи? Може ли се на ова питања одговорити једном студијом, једном књигом, једном антологијом?

Није ли то тема за неколико часописа и тимове истраживача? Да ли ми имамо нов уопште, тј. у периоду 1900. – 2000. година , разговетан поглед на српску културу и поезију 20. века?

*

(АЗ)  ЛеЗ 0002608  Бестселер као фелер,или ко да чита онолики „Рат и мир“?

ЈЕДНОМ се млади професор књижевности осмелио да приупита великог Лава Толстоја: како се постаје добар писац? Руски класик је брзо одговорио знатижељном. Потребна је – рече – тврда задњица, мало талента и много свакодневног писања.

Када је Сузана Манчић, чувена лото девојка из оне Југе објавила прву исповест, новинарима се жалила да је, због писања књиге, упропастила летњи одмор. Каква креативна брзина!

Невесела је чињеница да класици више нису у моди, као и све друго што тражи пажњу, образовање и промишљање

*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
прве странице

(ЗАВЕТИНЕ +) ЛеЗ 0002611  Аукција романа “МИСТЕРИЈА САХАРИН по Филипу Сенковићу”, штампаног као рукопис 2005. године у 3 библиофилска примерка

 МИСТЕРИЈА САХАРИН или легенда о змају који попије све вино пре него што се заметну зрна грожђа на чокоту / Филип Сенковић – Сачувао, скупио и приредио за штампу рукопис „Књиге мога живота“ Мирослав Лукић) – Београд, Мобаров, 2005. – 1076 стр.; 20 цм.   –    (Колекција Три пауна, књ. 3) ( брош, изд. И издање у тврдом повезу)

.. Библиофилски раритет,-  достигао је пре неколико година на аукцији 120.000,00 дин., али није продат, јер смо веровали да се може добити више. Као што и данас верујемо. Том ценом и започињемо ову аукцију.

 

 

Постави коментар