Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00316)

(Субота, 17. јануар 2015. – Салаш СЕВЕРАЦА) 1.novine buducnosti, 01, 600Поштовани пријатељи,

Ускоро улази у штампу последњи двоброј часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ , Бр 6 -7, октобар – децембар 2014., који на повећаном броју страна (20) великог формата доноси следеће прилоге: Ђовани Папини, Молитва Христу. — Мита Ракић, Изводи “Из нове Србије” (2) (10, 17) — Августин Ујевић Русија Русији (1,3) —   Бела Тукадруз: Музеј ренесансних духова —   Александар Лукић ПУБЛИКА (1) — Улак или “Застава” “Заветина” (2) —Радослав Војводић: КАКО САМ УПОЗНАВАО БОГА (3, 8) — Дневник ПРЕТЕКА (3) — Растко Петровић:ЈУЧЕ И ДАНАС — Над судбином рукописа романа „Дан шести“ Растка Петровића: из дневника једног од чланова КОГИТО КЛУБА (4-7) — Радомир Батуран ПОШТОВАНА РУЉО (7)   —   ПАНОРАМА НОВИЈЕ РУСКЕ ПОЕЗИЈЕ (Из рукописа) Владимир Јагличић (9) —СУРБИТА, Перваз (9) — СУРБИТА, БОЖИЋНА ПАНОРАМА САЗВЕЖЂА (ТРИДЕСТ И ЧЕТИРИ) Пролог (9,11) — ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ПЕСНИКА:СУРБИТЕ (11-13,15,18) —  Мирослав Тодоровић: ЧУДО У ЛУКОВСКОЈ БАЊИ (18) —Пажљиви читалац Куда Србијо? — (Необјављени рукописи) Сарадници ДБ ликвидирали (20) и др.

Обезбедите на време штампани примерак, јер  тираж је ограничен.

*

muyej SRUOS

(КО ВРАПЧИЈИ КЉУН) Драги Срби – срећна вам Нова 7524. година!

Реч “календар” вуче корен из нашег језика, јер је ова сложеница настала од две наше речи “коло” и “дар”. Није потребно појашњавати значење ове сложенице. У нашем народу постоји огромно календарско знање, сачувано у митологији, епској поезији, обичајима и свакодневном животу. Србин је од постојања био стопљен са природом и било је неопходно да њене промене познаје код себе.Зато Срби имају један од најстаријих и најтачнијих календара на свету. О овом календару се врло мало зна и говори мимо круга “посвећених”, јер је готово читав век који је за нама, био “табу тема” и међу самим Србима.
Идејним творцима српске фалсификоване историје није одговарало постојање овог календара, јер се он никако није уклапао у њихове тврдње о настанка и опстанку Срба. Наиме, српски календар је досезао толико далеко у прошлост, много дуже од њихове сопствене историје!

Видети више: http://zavetineoglasi.blogspot.com/2015/01/dragi-srbi-srecna-vam-nova-7524-godina.html

*

(ЗАГОНЕТНА ИСТОРИЈА) „Бродолом“?

Како је настала књига „Бродолом“?
Морам да признам, сасвим случајно, ако се у животу ишта дешава случајно. А највеће чудо је било да се о највећој речној несрећи на Балкану, можда и у свету, никада пре мене није писало, иако је од тада прошло више од шездесет година. Трагедија српског Титаника која се у центру Београда догодила 9. септембра 1952. године, била је и превише инспиративна да бих могао да је занемарим, а прве информације о њој сам пронашао на надгробним споменицима, на Земунском и Новом гробљу. Међутим, прави изазов је настао касније, тек када сам схватио да ову несрећу више нико не памти, па чак ни они који су тада живели у престоници Југославије.

Видети више: http://alternativnaistorija.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

(СТООКЕ НОВИНЕ) Србија на листи од 180 земаља, нашла се на 54. месту

Организација Репортери без граница, објавила је резултате истраживања о степену слободе штампе у 2014. години, по којима се Србија на листи од 180 земаља, нашла на 54. месту, за девет места више у односу на претходну годину.Као земља с највише слободе штампе већ четврту годину заредом оцењена је Финска, а за њом, као и 2013, следе Холандија и Норвешка. С друге стране, последња три места поново су заузели Туркменистан, Северна Кореја и Еритреја, три земље у којима, како се наводи у извештају, слобода штампе не постоји и које представљају “прави пакао за новинаре”.

Видети више: http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/01/srbija-na-listi-od-180-zemalja-nasla-se.html

*

(АПСУРДИСТАН)   Наручилац напада на Шарли ебдо ?

Док Французи реагују на напад на Шарли ебдо осудом муслимана, тумачење да је реч о џихаду погрешно је. Истина је много опаснија

Седмог јануара командоси су упали у просторија Шарли ебдоа и убили 12 људи. Још четири жртве су и даље у критичном стању. На снимцима чујемо нападаче како узвикују „Алах уекбер“ и „светимо Мухамеда“. Један сведок, по професији дизајнер Коко Шанела, рекао је да су гласно истицали своју припадност Ал Каиди. То је све што је Французима било потребно да напад окарактеришу као исламистички и да га осуде као таквог.

Међутим, ова претпоставка је нелогична. Мисија ових командоса није имала никакве везе са џихадистичком идеологијом. Припадници или симпатизери Муслиманксог братства, Ал Каиде и Исламске државе не би се задовољили само убијањем новинара неверника – они би уништили и архиве на лицу места, баш као што су радили у Северној Африци и на Леванту. Џидастима је први циљ да униште све предмете за које се верује да вређају Бога, и да се казне „Божји непријатељи“. Дакле, не би оставили посао недовршен бежећи од полиције. Пре би завршили мисију до краја, макар погинули.

Видети више: https://mezija.wordpress.com/2015/01/12/narucilac-napada-na-sarli-ebdo/

*

Вез
Вез

(ПЕЛАЗГИОН) ХРАНА ЗА БОГОВЕ

ДОСТОЈАНСТВЕНУ свечаност доделе Нобелове награде, сваког децембра у Градској већници Стокхолма, прати и отмени банкет за лауреате, њихове породице и друге високе званице, међу којима је и шведска краљевска кућа. За овогодишњу гозбу у чувеној Плавој сали, од пролетос су своје рецепте испробавала 43 мајстора куварског заната, састављајући најукуснији мени. Јела која су изнели пред нобеловце спремали су четири дана. А да би гастрономско изненађење било потпуно, нико од 1.250 гостију није знао шта ће бити сервирано све до тренутка док нису сели за сто.

У част добитника признања за физику (Јапанце Исамуија Акасакија, Хирошија Аманоа и Шуџија Накамуре), хемију (Американце Ерика Бецига и Вилијама Мернера и Немца Штефана Хела), медицину (Британца Џона О’Кифа и норвешки брачни пар Меју-Брит и Едварда Мосера), економију (Француза Жана Тирола) и књижевност (Француза Патрика Модијана) спремљен је елитни јеловник. Реч је о ђаконијама од црвене срнетине и црвене краљевске крабе, крем супи од карфиола, мусу од дивљих бобица, колачу од браон путера… Све се заливало првокласним француским и италијанским винима, а завршило специјално блендираном кафом и чајем и француским коњаком. За десерт је, иначе, био задужен шеф који је 2012. освојио златну медаљу на Олимпијади кувара.

Видети више: https://pudinadolina.wordpress.com/2015/01/13/hrana-za-bogove/

*

(Библиотека ПРЕТЕК, 3) О књизи Логосни (инте)грал језика / Зоран М. МАНДИЋ

(Мр Милан Ђорђевић: Логосни (инте)грал језика, Пешић и синови, Београд, 2014.)

Књига Логосни (инте)грал језика је нова карика у замашном књижевно-истраживачком раду београдског писца мр Милана Ђорђевића (Горњи Милановац, 1938.), која се мозаички уклапа са материјом његових претходно објављених наслова: Математичка лингвистика и песништво (1987) и Цоинцидентиа оппоситорум у песништву (1999),  а у којима је спровео теоријску анализу усмерену на откривање изворног сродства певања, мишљења писања у структури карактера песничког језика. Ђорђевић је аутор и књиге Право у херменеутичком кругу (2002), која је осмишљена у формату научне студије о правном феномену по методологији филозофско-лингвистички проширеног херменеустичког опсега његовог семиолошког, археолошког и мисаоног дела. Резултатима тог ноума, функцијама научне теорије (искуствена, хеуристичка, логичка, утилитарна) придодата је и херменеутичка функција као стратегија синтезе. У библографском попису  овог аутора налазе се и јединице две песничке књиге Звоно земље (1975) и Делта (1981) у чијим је „аркама“ запловио морем своје књижевне каријере, током које је био главни и одговорни уредник часописа: Огњиште, Књижевност и Сербиен литерарy магазине.

Видети више: https://sites.google.com/site/tragovi1/pesnici-kriticari/oknizilogosniintegraljezikazoranmmandic

*

(ЛИТИЈА ИСТОРИЈЕ) НАДЗОР И КОНТРОЛА

Већина писаца из чак педесет земаља света, обухваћених истраживањем Америчког ПЕН центра, изјавила је да је дубоко забринута због сталног надзора и контроле влада њихових земаља, а многи су чак истакли да су избегли, или да ће избећи, контроверзне или субверзивне теме у свом стваралаштву, или приватној комуникацији, како пише „Њујорк тајмс”. Ово истраживање спроведено је анонимно и електронски, с јесени прошле године, када су добијена 772 одговора од аутора, као и преводилаца и уредника. Укључило је писце у оквиру ПЕН центара, као и ону групу аутора који се залажу за слободу говора. Резултати истраживања показују да људи од пера мисле да је слобода говора под великом претњом широм света, подједнако у демократским и у недемократским земљама. Близу 75 процената испитаника у земљама које се сматрају слободнима, 84 процента у делимично слободним државама, и 80 одсто писаца земаља које нису слободне, рекли су да су врло или делимично забринути у вези са надзором који над ауторима спроводе владе њихових земаља. Мањи број писаца казао је да избегава или да би избегао да говори на одређене теме: њих 34 одсто из демократских, такозваних слободних држава, 44 одсто стваралаца из делимично слободних земаља, а 61 одсто писаца из недемократских земаља подржало је аутоцензуру. У сличним процентима, испитаници у овом истраживању рекли су да ограничавају своје учешће на друштвеним мрежама, такође, због надзирања.

Видети више: http://cjutanje.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

(Библиотека НОВО САЗВЕЖЂЕ)   Гладам где губар глеђ гарави / Милан Косовић

Гладам где губар глеђ гарави
Гледам, гору, градину,
Градинара и горштака
Господ гладним гудурама гнездо градио
Гледам где губар глеђ гарави
Горе грмљавина горопадна
Гори гребен
Акобогда горе Гаврило грехе гони
Горобиљем гувно говорило гордо
Говором грожђа гласно гугутало….

Видети више: https://sites.google.com/site/zavetineinfo/tesna-vrata/gladamgdegubargledgaravi

*

(ЏУНГЛА.БУРЈАН)   „ Златни Скарабеј“ / Нада Петровић

***

Након тешког сна
након ноћи у којој је соба постајала тамница
решетке сенки голих грана затварале поглед
Месец проверавао и бројао кораке
од зида до зида
којих је било све мање
јер зидови су се кретали на све стране
као да плешу наш танго
а Коен се смејао негде из даљине
или је плакао, ко би га знао у мрклини ноћи,
знам само да ни он није спавао
и да се склањао од неких својих сенки…

Након провалије сна отварам прозор,
разгрћем плућна крила,
пуштам крик да одлети до гнезда селица,
пробуди птице, да ти понесу поздрав…

Видети више: http://intervjuzavetine.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

*

(УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА)   Француска има два избора како би избегла дубоку дестабилизацију у скорој будућности
Многи аналитичари су означили атентат на сатирични лист „Шарли ебдо” као европски, или макар француски, 11. септембар. Наиме, оба атентата су била под јаким емоцијалним напоном, и један и други су постали светска вест, такође, знамо да после тих напада многе ствари више неће бити као пре. Међутим, разлике између рушења близнакиња и зверског убијања 12 људи у редакцији познатог француског листа су огромне. Огромне јер узроци напада нису исти, а последице ће бити потпуно супротне.
Док је Америка кажњена споља, због своје иностране политике, у добро припремљеном атентату којег су испланирали странци, Француску су напали изнутра француски држављани родом из Париза. Француска, за разлику од САД, има између пет и 15 одсто грађана муслиманске вероисповести (тачан број је непознат јер је свако бројање становника на верској или етничкој бази у Француској забрањено) из друге или треће генерације, махом из Магреба. Они живе у предграђима великих градова где полиција, ватрогасци и други представници „јавног и државног реда” улазе ретко и веома опрезно, због бојазни од напада. Ове четврти где су помешани незапосленост, криминалитет, насиље и религија су плодно тле за развој фундаментализма и тероризма.

Видети више: http://umetnostmahagonija.blogspot.com/2015/01/blog-post_15.html

*

(ПАУНИЦА) ТОКИО – Харуки Мураками разговара са читаоцима…

Ако сте у проблему, изгубљени у животу или једноставно желите да причате о мачкама и јапанском бејзболу,
посетите онлајн „Место господина Муракамија“ где ће јапански писац Харуки Мураками у наредне две седмице одговарати на ваша питања.Мураками је, како подсећа АП, озлоглашено стидљив али жели неку врсту виртуелне интеракције са својим читаоцима.Муракамијева најновија „питајте ме“ сесија почиње данас на сајту „Мураками-сан но Токоро“ који је отворио његов издавач Ssinčoša.

Видети више: http://sazvezdjez.blogspot.com/2015/01/murakami-razgovara-sa-citaocima.html

*

(ПИСМА Заветинама) „nemam fakticki ni za hljeb“

СОЗ: дозивање за помоћ
Из писма Јадрана Залокара „Заветинама“ (Мирославу Лукићу)

Видети више: http://70653dotcom.wordpress.com/2015/01/16/nemam-fakticki-ni-za-hljeb/

*

Полако, али сигурно
Полако, али сигурно

ЛеЗ 0008146 

Постави коментар

Архив У ОСНИВАЊУ (00).Салаши Севераца (1)